Πειραιάς: Εισαγγελέας Πρωτοδικών προς τους Διευθυντές Σχολείων- “Μη δόκιμη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

Έγγραφο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά προς του Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, αποδίδει ως ..”μη ορθή χρήση του όρου λαθρομετανάστης” και προτείνει εναλλακτικούς όρους.

Το έγγραφο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά, σύμφωνα με την εφημερίδα “Κοινωνική” απευθύνεται στους Διευθυντές της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά με κοινοποίηση και προς τον Αρχισυντάκτη της εφημερίδας, για λόγους που δε διευκρινίζονται.

Η εφημερίδα αποδίδει την ενημέρωση στο Δικαστικό Γραμματέα ΠΕ, Δημήτρη Καλαμάρα

Σύμφωνα με την απόφαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά Αθηνάς Προκοπίδου, προηγήθηκε αλληλογραφία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “αναφορικά με τη μη δόκιμη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»”,και προτείνεται η χρήση όρων   “«παράτυπα εισερχόμενος στη χώρα» ή «πρόσφυγας» ή «μετανάστης» ή «οικονομικός μετανάστης» ή «αιτών άσυλο», προκειμένου, αφενός να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για την προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και λέξεων και αφετέρου να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού», διευκρινίζει το σχετικο έγγραφο.

FB_IMG_1533926007961

 

Nantiareport.gr Στην πλούσια νεοελληνική γλώσσα οι λέξεις έχουν ξεχωριστή σημασία και νοήματα. Παραθέτουμε ενδεικτικά έννοιες και ερμηνείες- ορισμούς
• Λαθρομετανάστης: Παράνομα εισερχόμενες σε χώρα από μη προσδιορισμένο σημείο ελέγχου- (στον νόμο του ΠΚ/άρθρο 76, «Προϋποθέσεις και διαδικασία διοικητικής απέλασης» αποδίδεται με τον όρο “λαθρομετανάστης”) η πράξη τιμωρείται ποινικά βάσει ΠΚ
• Μετανάστης: πολίτης διαφορετικής εθνικότητας που με νόμιμη διαδικασία και έγγραφα βρίσκεται σε άλλη χώρα. Δεν προκύπτουν σε καμία χώρα νομικές κυρώσεις και ποινές.
• Πρόσφυγας: Χαρακτηρισμος που αποδίδεται σε πολίτη χωρας που λόγω εμπόλεμης εμπλοκής της χώρας του καταφεύγει στην αμέσως πλησιέστερη προκειμένου να διασωθεί. Βάσει αποφάσεων της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ανθρώπου οι πρόσφυγες εμπίπτουν σε ειδικό καθεστώς προστασίας και εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας από ποινικές διώξεις.
• Παρατυπος μετανάστης: ΔΕΝ υφίσταται ο ορος καθώς η είσοδος με παράνομο τρόπο (χωρίς έγγραφα κλπ) σε μια χώρα είναι παράνομο και διώκεται ποινικά από τους Νόμους του κάθε κράτους. • “Παρατυπία”: Ορίζεται η πράξη που συνιστά μη τήρηση κανόνων που αφορούν τυπικά θέματα (πλημμέλημα) η είσοδος σε χώρα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα είναι παράνομη..
• Οικονομικός μετανάστης: μετανάστης νομιμος (με έγγραφα) που για οικονομικούς λόγους κατέφυγε σε άλλη χώρα. Δε διώκεται ποινικά.
• “Αιτών άσυλο” : Δικαίωμα έχουν όσοι πολίτες καταφεύγουν σε άλλη χώρα προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς προστασίας και να μην επιστρέψουν με διοικητική απέλαση στη χώρα από την οποία προέρχονται σε αποφυγή κυρώσεων (φυλάκισης θανάτωσης κλπ) Όσο εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος, ο αιτών υπόκειται σε προστατευτικές διατάξεις και αναστέλλεται η ποινική τους δίωξη.

• «λάθρος» Ως φιλολογικος όρος  εξ ορισμού, αποδίδεται ο παράνομος/ κρυμμένος. («λάθρα» αποδίδεται η ενέργεια πχ η παράνομη είσοδος σε χώρα, “λαθρομετανάστευση”)

Ενδεικτικες άλλες χρήσεις του όρου ως συνθετικο: «λαθρεπιβάτης» (επιβάτης χωρίς εισιτήριο) “λαθροκυνηγός” (χωρίς άδεια κυνηγίου ή σε περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι) “λαθραναγνώστης” κλπ….

_________________

* Εφημερίδα “Κοινωνική