Τι αποφάσισε το δικαστήριο για την αγωγή του στρατηγού σε βάρος 25 αστυνομικών

Αναδημοσίευση κειμένου ενημέρωσης από το ΕΚΑ Θεσσαλονίκης, μετα την έκδοση δικαστικής απόφασης για την αγωγή του αντιστράτηγου ε.α. της ΕΛΑΣ Αθηναγόρα Παζαρλή σε βάρος συνδικαλιστών με τίτλο επιλογής, “Νίκησε ο υγιής συνδικαλισμός στην αγωγή του Στρατηγού εναντίον των εκλεγμένων συναδέλφων της Θεσσαλονίκης”

«Συνάδελφοι είναι γνωστή η υποβολή αγωγής αποζημίωσης στα πολιτικά (αστικά) δικαστήρια Θεσσαλονίκης που υπεβλήθη το 2014 από εν ενεργεία τότε Υποστράτηγο, εναντίον 25 συναδέλφων Αστυνομικών Θεσσαλονίκης που ασχολούνται, ενεργά και δυναμικά, με το ένστολο συνδικαλιστικό κίνημα.
Με την εν λόγω αγωγή, υπενθυμίζουμε, ο ανώτατος αξιωματικός διεκδικούσε συνολικά χρηματική αποζημίωση ύψους 75.000 ευρώ και την 12μηνη προσωποκράτηση των Αστυνομικών για υποτιθέμενη δήθεν αδικοπραξία εξαιτίας νόμιμης συνδικαλιστικής δημοσίευσης – ανακοίνωσης, για ηθική βλάβη λόγω των υποτιθέμενων αδικημάτων της συκοφαντικής δυσφήμησης, της απλής δυσφήμησης και της εξύβρισης, που βέβαια δεν αποδείχτηκε απολύτως τίποτα.
Η Δικαιοσύνη όμως μίλησε και απέδειξε ότι όλοι μας είμαστε ίσοι ενώπιόν της και έτσι ύστερα από την εκδίκαση της υπόθεσης τον Οκτώβριο 2016, και καθώς βέβαια έπειτα και από την αναβολή της καθώς η πρώτη ημερομηνία εκδίκασης ήταν το Μάρτιο 2015, εκδόθηκε η σχετική απόφαση πρόσφατα και συγκεκριμένα το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφασή του ΑΠΕΡΡΙΨΕ την αγωγή του εν αποστρατεία πλέον στρατηγού και μάλιστα επιδίκασε δικαστική δαπάνη υπέρ των εναγομένων συνδικαλιστών συναδέλφων, το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ, στον ενάγοντα απόστρατο αξιωματικό, λόγω της δικαστικής του ήττας και την καταβολή των δικαστικών εξόδων των συνδικαλιστών που διασύρθηκαν στα δικαστήρια.
Βέβαια το χρηματικό ποσό αυτό θα διατεθεί υπέρ φιλανθρωπικού σκοπού και μάλιστα για τη μεγάλη οικογένεια όλης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε οικογένειες συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Η ανωτέρω -ιστορική- δικαστική απόφαση που θα εμπλουτίζει διαχρονικά τη νομολογία σχετικά με την προστασία και τη διασφάλιση γενικότερα της συνδικαλιστικής ελευθερίας και δράσης, θα αποτελέσει την «ασπίδα» κάλυψης και ασφάλειας, ενάντια σε μελλοντικές συνδικαλιστικές διώξεις συνάδελφων.
Έτσι, όπως ορίζει η δικαστική απόφαση και οφείλει η ηγεσία να γνωρίζει, αποτελεί καθήκον των εκλεγμένων συνάδελφων, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΕΣΔΑ), του Συντάγματος -στις διατάξεις του για τη συνδικαλιστική ελευθερία και την ελευθερία του λόγου- και του νόμου για το συνδικαλιστικό κίνημα (ν. 1264/82), αυτοί να καταγγέλουν δημόσια και να γνωστοποιούν τα παράπονα για μετακινήσεις-μεταθέσεις Αστυνομικών, που ασφαλώς σε έναν μεγάλο εργασιακό κλάδο, όπως αυτόν της Ελληνικής Αστυνομίας που λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες Πειθαρχίας, σίγουρα θα υπάρχουν και όλοι οι αιρετοί εκλεγμένοι στο συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να τα αναδεικνύουμε, όπως και πράξαμε και συνεχίζουμε να πράττουμε, ταγμένοι στο καθήκον μας να αναδεικνύουμε τα προβλήματα όλων των Αστυνομικών.
Εμείς, οι συνδικαλιστικά διωκόμενοι συνάδελφοι, δημόσια ευχαριστούμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και ειδικά τον Πρόεδρο της και Επικεφαλής του Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών (ΕΚΑ) Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, για τη στήριξή τους και τη δυναμική κατάθεση ως μάρτυρα υπεράσπισης του ίδιου του Προέδρου της ΠΟΑΣΥ του πανελλαδικού συνδικαλιστικού οργανισμού- συνδυασμού μας του Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών (ΕΚΑ) για τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη όλων των μελών του υπέρ μας, καθώς βέβαια και τις δεκάδες πρωτοβάθμιες Ένωσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομών της Ελλάδας που εξέδωσαν ανακοινώσεις στήριξης μας, πολλών συνδικαλιστικών παρατάξεων, της Ένωσης Στρατιωτικών Κ. Μακεδονίας, της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κ. Μακεδονίας, καθώς και αρκετών άλλων Σωματείων γενικότερα.
Επίσης είμαστε ευχαριστημένοι απόλυτα με την άψογη νομική εργασία στήριξης των τριών (3) δικηγόρων που μας εκπροσώπησαν στη δίκη και δημόσια ευχαριστούμε το δικηγόρο Αθηνών – νομικό σύμβουλο της ΠΟΑΣΥ κ. Χαράλαμπο ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ και τους δικηγόρους Θεσσαλονίκης- νομικούς συμβούλους του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης κ. Ευστρατία (Στράτα) ΚΑΚΑΡΛΗ και κ. Σωτήριο ΤΕΡΖΟΥΔΗ, οι οποίοι ήταν κάθε στιγμή στο πλευρό μας και η επιστημονική τους αρτια εργασία και δουλειά αποδείχτηκε και στην εκδίκαση και στην απόφαση του δικαστηρίου.
Τέλος, όμως και για να λέμε την πλήρη αλήθεια, αξίζει να σημειωθεί η παντελής σχεδόν απουσία στη συνδικαλιστική μας δίωξη, της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, της οποίας η παράταξη ΑΣΠΑ που βρίσκεται στη διοίκησή της, δεν παρείχε καμία απολύτως στήριξη στους 25 Αστυνομικούς των Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης που δέχτηκαν αυτή τη σκληρή από στρατηγό δικαστική δίωξη, παρόλο που ταυτόχρονα είμαστε και μέλη της, ενώ βέβαια πέντε (5) από τους διωκόμενους συναδέλφους συμμετείχαμε και στο Δ.Σ. της Ένωσης.
Ενώ βέβαια το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης δεν παρείχε ουδεμία νομική κάλυψη, αλλά και ούτε το ελάχιστο δεν έκανε αυτό που για δεοντολογικούς λόγους έπρεπε να κάνει, που ήταν πολύ απλά να παρευρεθεί στην εκδίκαση της υπόθεσης και την πρώτη φορά που δόθηκε η αναβολή της υπόθεσης το 2015, αλλά και στη δεύτερη φορά που έγινε η εκδίκασή της το 2016, έστω για καθαρά συναδελφικούς λόγους, κάτι βέβαια που όφειλε ηθικά να κάνει αφού αυτό αποτελεί πρώτιστο καθήκον κάθε συνδικαλιστή.
Η μόνη ενέργεια της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ηταν η έκδοση μιας γενικόλογης ανακοίνωσης λίγων γραμμών γενικού και αορίστου περιεχομένου, που έγινε τον Οκτώβριο 2016, μία ημέρα ακριβώς πριν τη δεύτερη εκδίκαση της υπόθεσης και έπειτα από 2 χρόνια ύστερα από την υποβολή της αγωγής.
Δυστυχώς η ψηφοθηρία, η εσωστρέφεια και ο μικροσυνδικαλισμός έχουν κυριαρχήσει σε ορισμένους εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Εμείς όμως ως Ενωτικό Κίνημα Αστυνομικών (ΕΚΑ) Θεσσαλονίκης θα είμαστε δίπλα σε κάθε συνάδελφο με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί, χωρίς να διαχωρίζουμε κανέναν απολύτως, αφού όλοι οι Αστυνομικοί είμαστε μία μεγάλη οικογένεια!
Οι Εκλεγμένοι συνάδελφοι του Ενωτικού Κινήματος Αστυνομικών (ΕΚΑ) Θεσσαλονίκης (διωκόμενοι στη συνδικαλιστική δίωξη):

– ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Θεόφιλος, Ειδικός Γραμματέας ΠΟΑΣΥ, Επικεφαλής Επιτροπής Χρόνου Εργασίας ΠΟΑΣΥ
– ΦΕΤΚΟΣ Σταύρος, Αναπλ. Ταμίας ΠΟΑΣΥ, μέλος Επιτροπής Κώδικα Μεταθέσεων ΠΟΑΣΥ
– ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ Παναγιώτης, Μέλος ΔΣ ΕΑΥΘ και Επιτροπής Οικονομικών και Ασφαλιστικών θεμάτων ΠΟΑΣΥ
– ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ Λάζαρος, Μέλος ΔΣ ΕΑΥΘ και Επιτροπής Βαθμολογίου ΠΟΑΣΥ
– ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ Εμμανουήλ, Μέλος ΔΣ ΕΑΥΘ και Αντιπροσώπος ΠΟΑΣΥ
– ΧΑΤΖΙΚΟΣ Γεώργιος, Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ και Μέλος Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας ΠΟΑΣΥ
– ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος ΕΕ ΕΑΥΘ, Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ
– ΔΡΟΣΟΣ Στέργιος, Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ
– ΜΗΛΩΣΗΣ Κωνσταντίνος, Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ
– ΠΑΝΟΣ Στέφανος, Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ»