ΘΣΝ: Σε ακατάλληλο κτίριο το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης-Συκεών

 Την έντονή αντίδρασή του στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο παρουσίασε επισήμως χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, εκφράζει με δήλωσή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε, το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης καταργείται και συγχωνεύεται με το αντίστοιχο των Συκεών, και θα λειτουργήσει ως Αστυνομικό Τμήμα στο υφιστάμενο Κτίριο στις Συκιές, το οποίο είναι ακατάλληλο και ανεπαρκές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Όπως τονίζει ο Σ.Δανιηλίδης, η μεταφορά και διατήρηση της λειτουργίας του νέου στο υπάρχον κτίριο κινείται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς αποχωρεί από ένα ακατάλληλο κτίριο και μεταφέρεται σε ένα επίσης ακατάλληλο, το οποίο επιπλέον εκ της θέσεώς του αδυνατεί να καλύψει όλη την περιοχή.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών με αλλεπάλληλες επιστολές κατά το παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της συγχώνευσης των Αστυνομικών Τμημάτων, αλλά με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ώστε ο νέος χώρος να είναι λειτουργικός, άμεσα προσβάσιμος από όλες τις Δημοτικές Ενότητες, πλήρως εξοπλισμένος και στελεχωμένος. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή κατέθεσε κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις που θα αναβαθμίσουν την αστυνόμευση στην περιοχή και θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Η δήλωση
Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη μετά την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής:

«Για μια ακόμη φορά οι επίσημες ανακοινώσεις περί την πολλά υποσχόμενη αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. ήρθε να απογοητεύσει το κοινό αίσθημα για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή μας.

»Όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια παλεύουμε για μια τολμηρή θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση της αναβάθμισης, βελτίωσης και ενίσχυσης της στελέχωσης και του μηχανολογικού εξοπλισμού των Αστυνομικών Τμημάτων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ορθολογικών συγχωνεύσεων και ίδρυσης νέων Τμημάτων που απουσίαζαν από την περιοχή μας. Εδώ και χρόνια προτείνουμε για τον δήμο μας Αστυνομικά Τμήματα σύγχρονα, εξοπλισμένα με περιπολικά και μοτοσικλέτες, με ίδρυση παράλληλα Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών αλλά και Τροχαίας.

»Πρόκειται για ένα τραγικό λάθος η συγχώνευση-μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος της Νεάπολης, που λειτουργεί σε ένα παλιό, ακατάλληλο κτίριο, σε άλλο, επίσης παλιό και ακατάλληλο κτίριο στις Συκιές. Και τα δύο βρίσκονται σε περιοχές, με δρόμους στενούς που δυσκολεύουν την πρόσβαση, είναι της περασμένης 50ετίας, δεν διαθέτουν χώρους αναμονής για τους πολίτες, ενώ προσβάλλουν όχι μόνο τους συναλλασσόμενους αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους αστυνομικούς.

»Εδώ και μια 10ετία, με δική μας πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ετοιμάσαμε μελέτη για την κατασκευή πολυώροφου κτιρίου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και Δημητσάνας, σε δημοτικό οικόπεδο, όπου θα στεγάζονταν όλα τα απαραίτητα τμήματα, καθώς και ο απαιτούμενος μηχανολογικός εξοπλισμός (περιπολικά και μοτοσικλέτες), σε μια περιοχή που βρίσκεται ακριβώς στο ‘‘τρίγωνο’’ μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων Νεάπολης, Συκεών και Πεύκων και που θα είχε άμεση πρόσβαση στην περιοχή του Αγίου Παύλου μέσω της περιφερειακής οδού.

»Μέχρι να κατασκευαστεί,όμως, το εν λόγω κτίριο (το οποίο αλλεπάλληλες φορές προτείναμε, αλλά δεν έχει προχωρήσει), θα πρέπει σε αυτή την περιοχή της οδού Ανδρέα Παπανδρέου (περιοχή Κόκκορα), να βρεθεί επαρκής και αξιοπρεπής χώρος που θα στεγάσει σε σύγχρονες υποδομές και συνθήκες τόσο τους ίδιους τους εργαζόμενους αστυνομικούς, αλλά και θα εξυπηρετεί τους εκατοντάδες πολίτες που προσέρχονται καθημερινά στα Αστυνομικά Τμήματα. Να σημειωθεί ότι ούτε το κτίριο αυτό, όπου καλείται να λειτουργήσει το νέο Α.Τ. μετά τη συγχώνευση των υφιστάμενων (Νεάπολης και Συκεών), όπως και το παλιό, δεν έχει ούτε καν ανελκυστήρα και δεν δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα άτομα με αναπηρία, ενώ λάμπουν δια της απουσίας τους χώροι φιλοξενίας και αναμονής των πολιτών.

»Η εγκατάλειψη του κτιρίου θα ήταν ακόμη χειρότερη εάν ο δήμος, με δικές του δαπάνες και κινούμενος στα όρια της νομιμότητας, δεν κάλυπτε συχνά συντηρήσεις και επισκευές στα Αστυνομικά αυτά Τμήματα.

»Με αξιοπρεπή κτίρια, με γενναία και επαρκή στελέχωση, με ικανό εξοπλισμό και συνεχείς 24ωρες περιπολίες, θα εμπεδωθεί επιτέλους και το αίσθημα ασφάλειας και θα σταματήσουν οι βανδαλισμοί και οι διαρρήξεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια,εκκλησίες, καταστήματα, σπίτια κ.λπ., έτσι θα σταματήσουν οι επιθέσεις σε πολίτες, μαθητές σχολείων, έτσι θα σταματήσουν τα θανατηφόρα δυστυχήματα στην περιφερειακή οδό και στους κάθετους προς αυτήν οδικούς άξονες».

__________

*typosthes.gr