ΘΣΝ: Δικαστήριο Ανηλίκων αποφυλάκισε Ρομά υπόδικο, υπό τον όρο να εγγραφεί στο Δημοτικό Σχολείο

Απόφαση αποφυλάκισης άκουσε Ρομά υπόδικος και προσωρινά κρατούμενος στις Φυλακές νέων Αυλώνα, από το Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, με όρους μεταξύ των οποίων να εγγραφεί και να φοιτήσει στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής του

Έλαβε αποφυλακιστήριο και εγγράφηκε στο Δημοτικό Σχολείο Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, ο 20χρονος υπόδικος Ρομά, όπως ορίζουν οι περιοριστικοί που του επιβλήθηκαν με απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και υποχρέωση να παρακολουθεί την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο 20χρονος Ρομά, πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών, τον περασμένο Μάιο, ταυτοποιήθηκε και κρίθηκε προφυλακιστέος στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα  για την εμπλοκή του- μαζί με τέσσερις ομόφυλους συνεργούς του- στην αιματηρή ληστεία τον Αύγουστο του 2019 σε μεταφορική εταιρεία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Οι Ρομά κατά τη διαφυγή τους, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον ιδιοκτήτη εταιρείας φύλαξης και αντιπρόεδρο της ομάδας ποδοσφαίρου της Λάρισας, ο οποίος μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση και παρέμεινε σε νοσηλεία  στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Οι δράστες, κατά τη διαφυγή τους, προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στον εξοπλισμό των γραφείων ενώ αφαίρεσαν χρήματα και υπολογιστές.

Ο -σήμερα – 20χρονος Ρομά, κατά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, ήταν ανήλικος (17 ετών) και η δικογραφία διαχωρίστηκε ως προς τον ίδιο και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τους δύο Ρομά συγκατηγορουμένους του οι οποίοι ως ενήλικες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Κατά την προφυλάκισή του στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, ο 20χρονος Ρομά, ξεκίνησε τη φοίτησή του στο Σχολείο Δεύτερης και άρχισε να μαθαίνει γραφή και ανάγνωση, καθώς μέχρι τότε δεν είχε καμία επαφή με το Σχολείο, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Αναβολή της δίκης και αποφυλάκιση με όρους
Πριν από λίγες ημέρες η υπόθεση εκδικάστηκε στο ακροατήριο του Δικαστηρίου Ανηλίκων της Θεσσαλονίκης, κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο ανέβαλε την υπόθεση για κρείσσονες αποδείξεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, η υπεράσπισή του 20χρονου Ρομά ζήτησε να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους. Το αίτημα έγινε δεκτό και μεταξύ των όρων που του επιβλήθηκαν ήταν να συνεχίσει την εκπαιδευτική διαδικασία και εκτός φυλακών, να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του και να τεθεί υπό την εποπτεία Επιμελητή Ανηλίκων. Ο 20χρονος Ρομά, ήδη έχει εγγραφεί σε σχολείο του Δενδροποτάμου όπου ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα.

«Ήθελα να συνεχίσω τα μαθήματα»

«Χαίρομαι που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Ξεκίνησα το σχολείο μέσα στη φυλακή και ήθελα να συνεχίσω τα μαθήματα» δήλωσε, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο 20χρονος Ρομά, ο οποίος βιοπορίζεται μαζί με τον πατέρα του, οποίος εργάζεται ως μικροπωλητήςστις λαϊκές αγορές.

Ο εκ των συνηγόρων του Πασχάλης Χατζηκόντζιος, σε δηλώση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σημείωσε ότι πρόκειται για αναμορφωτικό μέτρο που στοχεύει στην ομαλή κοινωνική επανένταξη του κατηγορούμενου, προσφέροντας την ευκαιρία μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας να μορφωθεί και να καλλιεργήσει τον χαρακτήρα του.

________________________________
* με πληροφορίες από “ΑΠΕ- ΜΠΕ”