Θηλιά εκφοβισμού για το 14χρονο Μάνο- Οι έρευνες της ΔΗΕ και η κατεπείγουσα προκαταρκτική από την Εισαγγελία

Να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες και τα κίνητρα που οδήγησαν το 14χρονο να προβεί στο απονενοημένο διάβημα, ζήτησε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.  Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει η Διεύθυνση δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το ποινικό αδίκημα της προτροπής και συμμετοχής σε αυτοχειρία.
Ο 14χρονος ο μικρότερος γιος της οικογένειας, καθώς το ζευγάρι είναι διαζευγμένο, με τον 16χρονο αδελφό του, διέμεναν με τη μητέρα τους. Ήταν αυτή που εντόπισε το γιο της το βράδυ της Παρασκευής, το αγόρι, ενώ είχαν επιστρέψει από φαγητό οι τρεις τους. Το έφηβο αγόρι, αναφέρουν επαφές που είχε εκείνη την ημέρα, είχε εκφράσει την προσμονή του για τη συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παγκρατίου αθλήματος που διεξήχθη στο Λουτράκι (14-15/05) και θα συμμετείχε ο 16χρονος αδελφός του. Οι σκηνές που ακολούθησαν αποτυπώνονται σε αρχαία τραγωδία. Στο διαμέρισμα κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά χωρίς δυνατότητα να παρέχουν συνδρομή στο έφηβο  αγόρι.
Ο πατέρας των δύο αγοριών, Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στην κατάθεσή του, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στα κίνητρα που προκάλεσαν αυτή την απόφαση του 14χρονου γιού του, «Ίσως και να είναι από αυτά τα παιχνίδια που ακούμε στις τηλεοράσεις που παίζουν στα κινητά τους», φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος που κλήθηκαν στο χώρο σε αυτοψία. Είναι ένα από τα ενδεχόμενα που πρόκειται να εξετάσουν οι Αρχές.
Άλλες αναφορές από συμμαθητές του έφηβου μαθητή περιγράφουν εκφοβισμό στο σχολείο από μαθητή που εκδηλώνει επιθετική στάση σε συμμαθητές του, με τα περιστατικά να έχουν αναφερθεί και στο Διευθυντή του Γυμνασίου. Σε αρκετά περιστατικά είχαν υπάρξει παράπονα γονέων για εκφοβισμό στα παιδιά τους ενώ και καθηγητές έχουν καταγγείλει περιστατικά βιας και απειλή με μαχαίρι απο μαθητή ο οποίος φέρεται ως μέλος συμμορίας ανηλίκων. Ωστόσο φέρεται ο Γυμνασιάρχης να είχε ζητήσει να μην υπάρξει δημοσιοποίηση στα
περιστατικά βίας στο σχολικό συγκρότημα για να αποφύγει την έκθεση, αναφέρουν στο NantiaReport.gr, μέλη της σχολικής κοινότητας.

«Δεν περίμενα να γίνει κάτι τέτοιο. Το μόνο που έβλεπαν οι συμμαθητές, οι καθηγητές και όλο στο σχολείο, ήταν πως προκαλούσαν ένα bullying εναντίον του… Δεν γινόταν όμως κάτι γι’ αυτό. Δεν είχε αρκετούς φίλους να τον βοηθήσουν, ούτε μιλούσε σε κάποιον. Δεν είχε κάτι κακό με τον χαρακτήρα με την εμφάνισή του. Απλά, έτσι γίνεται εδώ… Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι καθηγητές δεν αντιδρούν καθόλου. Δημιουργούν ομάδες, απειλούν, κάνουν χειρονομίες. Έχουμε σοκαριστεί», ανέφερε συμμαθήτρια του 14χρονου.

«Γινόταν εδώ και ένα χρόνο και οι καθηγητές δεν έκαναν τίποτα. Πρέπει να έρθει αστυνομία, γίνεται σε πολλά παιδιά αυτό. Του πέταγαν νεράτζια την Παρασκευή από το σχολείο μέχρι το σπίτι του, τον έφτυναν, του πέταγαν νερά και οι καθηγητές δεν έκαναν τίποτα. Δεν πιστεύω αυτά με το Tik Tok, ίσως είχε κάποια προβλήματα ο ίδιος. Η μάνα του παιδιού μας είπε πως ο 14χρονος έχει τραβήξει το βίντεο με το θάνατό του» δήλωσε συμμαθητής του 14χρονου.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται τα ακριβή αίτια που οδήγησαν το έφηβο αγόρι σε αυτή την πράξη, δεν μπορεί να αποσαφηνιστούν παρα μόνο να εκφράζονται εκτιμήσεις καθώς δεν είχε αφήσει κάποιο σημείωμα που να παραθέτει του λόγους που ενήργησε σε βάρος της ζωής του. Ενώ εξετάζεται συνδυαστικά να δεχόταν απειλές εκφοβισμού και να “εγκλωβίστηκε” στην εικονική πραγματικότητα προβαίνοντας στην πράξη αυτοχειρίας. Τόσο το κινητό όσο και ο υπολογιστής που είχε στη διάθεσή του ο έφηβος, έχουν παραληφθεί και εξετάζονται στη ΔΕΕ στο ενδεχόμενο να προκύψουν ευρήματα που θα αποσαφηνίσουν τα αίτια της πράξης του αγοριού.

Αιφνιδιασμένος και συντετριμμένος ο Θωμάς Χαραλαμπής, προπονητής του 14χρονου στον αθλητικό σύλλογο Παγκρατίου αθλήματος «Θησευς» που έκανε προπονήσεις «Δεν ξέρουμε από τι επηρεάστηκε ο λεβέντης μας. Είναι μόνο θρήνος, μια ανείπωτη θλίψη. Ο Μάκης ήταν ένα δυνατό παιδί. Τους έχω μεγαλώσει και αυτόν και τον αδελφό του από 5 χρονών. Μια εξαιρετική οικογένεια, μια μητέρα που μεγάλωνε τα παιδιά της με αξία», ανέφερε . Ο ίδιος έμαθε για την τραγική κατάληξη όταν το Σάββατο το πρωί περίμενε το παιδί στο Λουτράκι για τους πανελλήνιους αγώνες και δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα του εφήβου.

Οι συμμαθητές του 14χρονου, το πρωί της Δευτέρας (16/05) όταν μπήκαν στη σχολική τάξη της Β Γυμνασίου στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών στα Σεπόλια, για να ολοκληρώσουν την τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων πριν τις προαγωγικές εξετάσεις, άφησαν λουλούδια στο πλαίσιο του. Ήταν η πρώτη ημέρα επιστροφής Σχολικό Συγκρότητα, από την αναγγελία θανάτου του έφηβου αγοριού και το κλίμα ήταν βαρύ και πένθιμο καθώς όλοι αναζητούσαν απαντήσεις στους λόγους που οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα τον 14χρονο. Καθηγητές και μαθητές, καθηγητές και οι συναθλητές του 14χρονου, είναι σοκαρισμένοι. Πρσπαθούν να καταλάβουν, μαζί με τους οικείους του τα κίνητρα και τους λόγους που προέβη σε αυτή την ενέργεια ο 14χρονος . Με πρωτοβουλία του 15μελους οι συμμαθητές του σχημάτισαν με τις σχολικές τσάντες τους, στο προαύλιο του 54ου Γυμνασίου Αθηνών στα Σεπόλια, το όνομα του “Μακη” ως ένδειξη μνήμης.