ΜΟΔ Αθηνών: Ισόβια και 11,5 χρόνια στον Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο για τη δολοφονία της Caroline Crouch

Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στο Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο το ΜΟΔ Αθηνών και όπως πρότεινε η Εισαγγελέας η Εδρα αποφάσισε ομόφωνα την επιβολή ισοβίων στον κατηγορούμενο για τη δολοφονία της συζύγου του και την θανάτωση του οικόσιτου σκύλου της οικογένειας

Άκουσε την ποινή του ανέκφραστος ο Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος ως να την περίμενε. Μετά τη συγχώνευση, το ΜΟΔ Αθηνών επέβαλλε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 11 ετών και έξι μηνών, καθώς επίσης επέβαλλε επιπλέον χρηματική ποινή στον κατηγορούμενο ύψους €21.000, για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, για κακοποίηση ζώου και για τα δυο πλημμελήματα – ψευδή καταγγελία και ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση. Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου  της Αθήνας, για τη δολοφονία της Caroline Crouch, τη θανάτωση του σκύλου της οικογένειας είναι ομόφωνη, όπως και ομόφωνη είναι και η απόφαση περί μη αναγνώρισης ελαφρυντικών στον κατηγορούμενο. Επιπλέον το ΜΟΔ Αθηνών, απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης να μην συνεκτιμηθεί η κατάθεση της Ελένης Μυλωνοπούλου, συμβούλου ψυχικής υγείας, η οποία παρακολουθούσε το ζευγάρι.

Νωρίτερα στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας της έδρας, Ευγενία Σταθουλοπούλου, πρότεινε στην έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου την ενοχή του Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου στο σύνολο του κατηγορητηρίου. «Πράγματι η πορεία του μέχρι την τέλεση του εγκλήματος μπορεί να έδειχναν έναν άνθρωπο που θα συνέχιζε καταπληκτικά τη ζωή του (….) Όμως τι να το κάνω εγώ να ακούω ότι έκανε ασφαλιστήριο στην γυναίκα του, αλλά μετά τη σκότωσε. Χάνεται το μέτρο…». (..) «..σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικές περιστάσεις» αναφορικά με το ελαφρυντικό του “σύννομου βίου”. «Το θεωρώ αδιανόητο», ανέφερε, «το Δικαστήριο να στηρίξει το δικαστήριο ελαφρυντικές περιστάσεις μέχρι τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, δεν έχει κανένα έρεισμα».

«Το στοίχημα είναι να μη χάνεται το μέτρο. Αυτό που πρέπει να σεβόμαστε κατά τον χρόνο που πρέπει να εκτιμήσουμε το εάν θα χορηγηθούν ελαφρυντικές περιστάσεις προκειμένου να βγει πιο γρήγορα, πρέπει να σταθμίσουμε και αλλά πράγματα. Είχε μια εξέχουσα επαγγελματική και μια καλή οικογενειακή ζωή. Θεωρώ υπερβολή να λέμε τα εγκλήματα που τέλεσε ήταν μια “παραφωνία” στη ζωή του. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Τι να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του, όταν τη σκότωσε;» ανέφερε μεταξύ άλλων η Δικαστική Λειτουργός. 

Πρόεδρος ΜΟΔ Αθηνών: «Δεν αποτελεί μια έντιμη στάση» αναφορικά με την αγορά οικοπέδου

Ο Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, ζήτησε δύο ελαφρυντικά, του πρότερου σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, που απορρίφθηκαν και τα δύο. Για το δεύτερο ελαφρυντικό, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι για 37 ημέρες ο κατηγορούμενος επιχείρησε να πείσει ότι η δολοφονία της Caroline ήταν πράξη εγκληματικής αλλοδαπής σπείρας που είχε κίνητρο τη ληστεία.

«Είναι ένας άνθρωπος που άλλα άτομα τα οποία τον έχουν γνωρίσει, τον έχουν χαρακτηρίσει, επιμελή, εργατικό με αισθήματα αγάπης για τους ανθρώπους και τα ζώα. Ήταν ένα παράδειγμα ευγένειας και εργατικότητας» υποστήριξε η υπεράσπιση. «Ήταν δίπλα στην Caroline μέχρι την ημέρα που συνέβη αυτό που συνέβη. Στέκονταν δίπλα της με ήρεμο τρόπο και υποστηρικτικό» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπεράσπιση.

«Ένας χρόνος είναι πολύ λίγος για να υπάρξει μεταστροφή του κατηγορούμενου» επισήμανε η Πρόεδρος έδρας, και προσέθεσε, «Ακόμη, ο κατηγορούμενος δεν μας προσκόμισε έγγραφο ότι μέσα στις φυλακές δεν διέπραξε κάποια πράξη».

«Μία ιστορική δίκη, η Caroline έγινε σύμβολο»

«Του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών. Νομίζω ότι ήταν μία ιστορική δίκη. Η Caroline  έγινε σύμβολο. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν επέτρεψε στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο να συνεχίσει την παραπλάνηση. Η Caroline ψυχορραγούσε στα χέρια του για 402 δευτερόλεπτα», δήλωσε η πολιτική αγωγή Αθανάσιος Χαραμής, που εκπροσώπησε την οικογένεια της 20χρονης Caroline Crouch.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης συνήγορος υπεράσπισης του πρώην πιλότου, δήλωσε «Το μόνο σίγουρο για τον εντολέα μου είναι ότι παραμένει ο χαμός της γυναίκας του. Θεωρώ πως είναι μια ποινή που προβλέπονταν και λόγω των συνθηκών ήταν ένα από τα πιθανά σενάρια».

Ενώ και η δικηγόρος Σοφία Βλαχιώτη, που παρέστη σε υποστήριξη της κατηγορίας για την Ζωοφιλική οργάνωση, «Κάναμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να αναδειχθούν τα πραγματικά περιστατικά».