Τα εμβάσματα από τη Βενεζουέλα, η παρέα στη Βουλγαρία και ο «σύνδεσμος» στην Ελλάδα

Ερευνα για μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA σε βουλγαρική τράπεζα και ένα πολυδαίδαλο πλέγμα προσώπων και εταιρειών με εμπλοκή και ενός Ελληνα

 Στα χέρια των Ελληνικών διωκτικών αρχών βρίσκεται άτομο – με τα αρχικά Γ.Λ.-που φέρεται ως εμπλεκόμενο στην παράνομη μεταφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλα προς τη Βουλγαρία, και ένα πολυδαίδαλο πλέγμα προσώπων και εταιρειών με εμπλοκή και ενός Έλληνα. Τα εμβάσματα από τη Βενεζουέλα, η παρέα στη Βουλγαρία και ο «σύνδεσμος» στην Ελλάδα, με ανάμιξη στην όλη υπόθεση ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Γ. Λ. εμφανίζεται ως υπεύθυνος κατασκευής αλυσίδας υπεράκτειων εταιρειών κυρίως στη γειτονική Βουλγαρία, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν την εμπλοκή του σε μεγάλες υποθέσεις οικονομικής απάτης, με την υπόθεση να τελέι υπό διερεύνηση. Συμφωνα με τις ίδιες αναφορές, περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν “μετακινηθεί” από τα ταμεία της PDVSA, της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση του Γκουαϊδό.

Τα τελευταία χρόνια περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κάνει φτερά από τα ταμεία της PDVSA, της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση Γκουαϊδό

Πριν από ημέρες, ενώ η δήλωση στήριξης ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο Μαδούρο είχε ήδη αρνητικά σχόλια στον διεθνή Τύπο, διαμηνύθηκε ότι με την ανατροπή του καθεστώτος θα ελεγχθούν διεξοδικά και οι ενδεχόμενες ροές χρήματος προς φίλα προσκείμενες παρατάξεις και οργανώσεις. Στις 13 Φεβρουαρίου οι βουλγαρικές αρχές, έπειτα από υποδείξεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι παγώνουν τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους πραγματοποιήθηκαν «ύποπτες» μεταβιβάσεις «εκατομμυρίων ευρώ» από την PDVSA.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει τον ελληνικό κρίκο στην αλυσίδα των προσώπων και των εταιρειών γύρω από την υπόθεση που ερευνάται αυτή την περίοδο στη Βουλγαρία.
– Πώς έφτασαν οι βουλγαρικές αρχές στα ίχνη των χρημάτων;

– Ποιος Έλληνας συνδέεται με τον Βούλγαρο που βρισκόταν πίσω από τους λογαριασμούς;

– Σε ποιες κινήσεις έχει προχωρήσει ελληνίδα συμβολαιογράφος που εμπλέκεται στην υπόθεση;

– Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις των Αρχών σε Βενεζουέλα, Βουλγαρία, Λιβύη και Ελλάδα;

_____________

* Διαβάστε στο ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα στο «Βήμα της Κυριακής»