Συνοριοφύλακες: Αρμοδιότητες και καθήκοντα- Συνέντευξη του προεδρου Συνοριακών Εβρου

Με συγκεκριμένα κριτήρια, όρια ηλικίας και διαδικασία πρόσληψης θα γίνει η επιλογή των 400 μονίμων συνοριοφυλάκων.

Λεπτομέρειες για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των νέων υπαλλήλων, τη διαδικασία πρόσληψης, τα προσόντα, τον βασικό μισθό και το προσόν που κάνει τη διαφορά για την πετυχημένη διεκδίκηση των θέσεων. Το workenter ανοίγει το φάκελο “συνοριοφύλακες” με μια συνέντευξη του προέδρου Συνοριοφυλάκων Έβρου.

Ερ. Κύριε Γιαλαμά ποιες είναι οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα ενός συνοριοφύλακα;

Απ.Οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης συστάθηκαν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος (Ν.2622/98). Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης (Α΄ Ζώνης) λειτουργούν στους νομούς Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και Κέρκυρας. Επίσης, λειτουργούν Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης σε περιοχές που δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών. Συγκεκριμένα, λειτουργούν στους νομούς Πρέβεζας, Άρτας, Τρικάλων, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Λάρισας και Καρδίτσας. Τέλος, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν τρία Tμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Ερ. Πώς γίνονται οι προσλήψεις των συνοριακών φυλάκων;

Απ. Οι Συνοριακοί Φύλακες προσλαμβάνονται με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, (άνδρες και γυναίκες) που δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους (Ν.3181/2003).

Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης. Επίσης, η περιοχή της κατοικίας τους, η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδηγού αυτοκινήτου κατηγορίας Δ’ και η υπαγωγή σε μια από τις κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 42 του Ν. 1481/1984.

Ερ. Ποιος είναι ο βασικός μισθός και τα επιπλέον επιδόματα;

Απ. Ο μισθός και όλα τα επιδόματά είναι σύμφωνα με ότι προβλέπεται με το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό.

Ερ. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, ότι θα εκδοθεί προκήρυξη για την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων. Εκτιμάτε ότι θα πρέπει να αλλάξει κάτι στα κριτήρια μοριοδότησης; (π.χ.αύξηση ορίων ηλικίας)

Απ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό, πρόθεσή του είναι η έκδοση της προκήρυξης 400 Συνοριακών Φυλάκων οι περισσότεροι για την περιοχή του Έβρου. Ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης μας και της Ομοσπονδίας μας θα ικανοποιηθεί .Από τα βασικά κριτήρια μοριοδότησης είναι η εντοπιότητα των υποψήφιων.

Ερ. Ποιο είναι το προσόν που κάνει τη διαφορά για όσους ενδιαφέρονται να προσληφθούν ως συνοριοφύλακες;

Απ. Όπως ανέφερα τα κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης. Επίσης, η περιοχή της κατοικίας τους, η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδηγού αυτοκινήτου κατηγορίας Δ και η υπαγωγή σε μια από τις κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 42 του Ν. 1481/1984

Ερ. Όσον αφορά τον Έβρο, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;

Απ. Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Νόμο μας τους τελευταίους μήνες είναι ότι οι ροές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και μέσω θαλάσσης έχουμε πλέον καθημερινά μια διάσωση. Ενδεικτικά για τον μήνα Οκτώβριο είχαμε σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 72 συλλήψεις διακινητών.Επιφέρουμε χτυπήματα στα κυκλώματα των διακινητών παρά τα συνεχόμενα προβλήματα μας (υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στόλο οχημάτων, έλλειψη προσωπικού).

______________________

* workenter.gr