Σύνορα Κακαβιάς: Εντοπίστηκαν Αλβανοί “εργάτες” θετικοί σε Covid19- Με πλαστά αρνητικά μοριακά τεστ επιχειρούν πέρασμα στην Ελλάδα

Η μαφία των παράνομων εργαστηρίων της Αλβανίας στα οποία χορηγούνται πλαστά μοριακά τεστς σε Αλβανούς για να εισέλθουν στην Ελλάδα, εξακολουθεί να δρα, με τις Ελληνικές Αρχές να προβαίνουν σε συλλήψεις όσων κατέχουν τα παραποιημένα υγειονομικά δικαιολογητικά

Απο την Παρασκευή (20/11) προϋπόθεση για να διέλθει ο οποιοσδήποτε από την Αλβανία προς την Ελλάδα είναι το αρνητικό μοριακό τεστ και αποκλειστική διέλευση από τον Διασυνοριακό Σταθμό Κακαβίας καθώς υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας και άμεσης επαλήθευσης Rapid Tests, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο (21-22/11) τέσσερα λεωφορεία με Αλβανούς μεταξύ των οποίων “εργάτες γης” οι οποίοι οδικώς ταξίδευαν προς την Ελλάδα, με προορισμούς την Πέλλα, το Αγρίνιο, τη Σπάρτη και τη Σητεία της Κρήτης, και υποβλήθηκαν σε rapid test στο Διασυνοριακό Σταθμό της Κακαβιάς.

Μεταξύ των επιβαινόντων στα τέσσερα λεωφορεία ανιχνεύτηκαν περιστατικά με με ήπια κλινική συμπτωματική εικόνα, ωστόσο οι Αλβανοί, κατά τον έλεγχο διαβατηρίων είχαν επιδείξει πλαστά αρνητικά μοριακά τεστς στον covid. Σε ελέγχους rapid test, από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έχει εγκατασταθεί στον Διασυνοριακό Σταθμό Κακαβίας, στους επιβαίνοντες εντοπίσθηκαν θετικά κρούσματα και τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης του NantiaReport.gr, το Σάββατο (22/11) μεταξύ των 75 επιβαινόντων, σε δυο λεωφορεία,  δύο Αλβανοί επιβαίνοντες, βρέθηκαν θετικοί και τόσο στους ίδιους όσο και στους υπόλοιπους συνεπιβάτες τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προχώρησε σε rapid test και την Κυριακή (22/11) στους 39 επιβαίνοντες δυο λεωφορείων από την Αλβανία. Μεταξύ των επιβαινόντων εντοπίσθηκαν δυο θετικά κρούσματα, και έλαβαν άρνηση εισόδου, καθώς απαγορεύτηκε  είσοδος στη Χώρα και στους υπόλοιπους επιβαίνοντες των δύο λεωφορείων.

Ενώ σε άλλο περιστατικό το βράδυ της Κυριακής (22/11) στο Τμήμα του Διαβατηριακού Ελέγχου στο Τελωνείο Κακαβιάς, Αλβανός ο οποίος γνώριζε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen παρέσυρε τις μεταλλικές μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας και συνέχισε την πορεία του προς το ελληνικό έδαφος.  Από αναζητήσεις των Αστυνομικών των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Άνω Πωγωνίου αλλοδαπός, εντοπίσθηκε το όχημά του και συνελήφθη καθώς δεν διέθετε έγγραφα παραμονής στη Χώρα .

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων για παράνομη είσοδο στη χώρα, παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων .

Όπως έχουν αναφέρει αλβανικά δημοσιεύματα,  είχαν εντοπισθεί και συνελήφθησαν στο σύνορα της Ελλάδας πληθυσμός προερχόμενος από την Αλβανία, οι οποίοι όπως ανέφεραν στη συνέχεια, έναντι αντιτίμου είχαν εξασφαλίσει πλαστά πιστοποιητικά για Covid 19, ώστε να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, καθώς η διέλευση των συνόρων από την Αλβανία προς την Ελλάδα, γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Μετά την ενημέρωση των Ελληνικών Αρχών, ότι στην περιοχή της Κορυτσάς στην Αλβανία, υπάρχουν εργαστήρια που παραποιούν τις απαντήσεις σε αρνητικές δοκιμές του COVID-19 (PCR), τα οποία εξυπηρετούν μαζί με τη φόρμα PFL, για να εισέλθουν οι υπήκοοι Αλβανίας στην ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, από την Παρασκευή (20/11) η συνοριακή διέλευση Καπεστίτσας- Κρυσταλλοπηγής ανέστειλε τη λειτουργία της. Όσοι Αλβανοί επιθυμούν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να διέλθουν από τη συνοριακή διέλευση στον Διασυνοριακό Σταθμό Κακαβιάς, καθώς υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επαλήθευσης με Rapid Tests.

Σύμφωνα με το Αλβανικό δημοσίευμα- μεταξύ άλλων- εξετάζονται  και Αλβανοί Αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο Συνοριακό πέρασμα Καπεστίτσας- Κρυσταλλοπηγής, να εμπλέκονται στην υπόθεση με τα παραποιημένα υγειονομικά δικαιολογητικά. Πληροφορίες από τις Ελληνικές Αρχές, επισημαίνουν στο NantiaReport.gr, ότι το οργανωμένο κύκλωμα με έδρα την Αλβανία, φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την έλλειψη γιατρών σε κλιμάκια ελέγχων διενέργειας Rapid Tests κατά τη διέλευση των συνόρων από το Τελωνεία Καπεστίστας στο συνοριακό πέρασμα της Κρυστολλοπηγής προς τη βόρειο Ελλάδα, και δρούσε ανεξέλεγκτα προωθώντας Αλβανούς συμπτωματικούς και νοσούντες από Covid19, με πλαστά υγειονομικά δικαιολογητικά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο της Δημόσια Υγεία.