Αλβανία: Συνοριακή διέλευση αποκλειστικά από Κακαβία για ταξιδιώτες προς Ελλάδα- Συλλήψεις για πλαστά πιστοποιητικά “Covid 19”

Εντοπίσθηκαν στα Σύνορα προερχόμενοι από Αλβανία, να κατέχουν παραποιημένα μοριακά τεστ Covid19 για να εισέλθουν στην Ελλάδας, με την Αστυνομία να πραγματοποιεί συλλήψεις Αλβανών οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα είχαν αγοράσει τα πλαστά υγειονομικά έγγραφα, από εργαστήριο με έδρα την Κορυτσά

Πληθυσμός προερχόμενος από την Αλβανία που έναντι αντιτίμου εξασφάλιζε πλαστά πιστοποιητικά για Covid 19, ώστε να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, καθώς όσοι Αλβανοί επιθυμούν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα καθώς η διέλευση των συνόρων επιτρέπεται μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Όπως διακριβώθηκε μετά τη σύλληψη δύο Αλβανών,  οι οποίοι εντοπίσθηκαν στην ελληνική επικράτεια να κατέχουν παραποιημένα μοριακά τεστ Covid19, με ψευδή υγειονομικά στοιχεία. Οι δύο Αλβανοί , ο Idajet Tocka και η Ina Veliu,φέρονται να δήλωσαν στις Ελληνικές Αρχές ότι είχαν πραγματοποιήσει τις εργαστηριακές υγειονομικές δοκιμές, σε ταξιδιωτικό γραφείο στην Κορυτσά. Πριν από δύο ημέρες, σημειώνουν τα αλβανικά δημοσιεύματα, η 20άχρονη Κωνσταντίνα Τομάι, εντοπίσθηκε επίσης, με πλαστό υγειονομικό πιστοποιητικό ωστόσο κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης και αναζητείται.

Δημοσίευμα από το αλβανικό Top Channel ότι ενημερώθηκαν οι Ελληνικές Αρχές, για παράνομα εργαστήρια με έδρα την περιοχή της Κορυτσάς στην Αλβανία, τα οποία παραποιούν τις απαντήσεις των αρνητικών δοκιμών του COVID-19 (PCR), τα οποία εξυπηρετούν μαζί με τη φόρμα PFL, απαραίτητα υγειονομικά έγγραφα για τους Αλβανούς κατά τον έλεγχο διαβατηρίων για να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, υπήρξε άμεση αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, και από την Παρασκευή (20/11) η συνοριακή διέλευση Καπεστίτσας- Κρυσταλλοπηγής θα παραμείνει κλειστή, και όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να διέλθουν από τη συνοριακή διέλευση της Κακαβιάς, καθώς υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επαλήθευσης με Rapid Tests από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έχει εγκατασταθεί στο χώρο.

Σύμφωνα με το Αλβανικό δημοσίευμα- μεταξύ άλλων- εξετάζονται  και Αλβανοί Αστυνομικοί υπηρετούντες στο Συνοριακό πέρασμα Καπεστίτσας- Κρυσταλλοπηγής, να εμπλέκονται στην υπόθεση με τα παραποιημένα υγειονομικά δικαιολογητικά. Πληροφορίες από τις Ελληνικές Αρχές, επισημαίνουν στο NantiaReport.gr, ότι το οργανωμένο κύκλωμα με έδρα την Αλβανία, φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την έλλειψη γιατρών σε κλιμάκια ελέγχων διενέργειας Rapid Tests κατά τη διέλευση των συνόρων από το Τελωνείο στο συνοριακό πέρασμα της Κρυστολλοπηγής προς τη βόρειο Ελλάδα, και δρούσε ανεξέλεγκτα προωθώντας Αλβανούς συμπτωματικούς και νοσούντες από Covid19, με πλαστά υγειονομικά δικαιολογητικά, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο της Δημόσια Υγεία.

Η έρευνα από τις Αλβανικές σε συνεργασίας με τις Ελληνικές Αρχές είναι σε εξέλιξη, ενώ οι έλεγχοι στο Διασυνοριακό Σταθμό της Κακαβιάς, αποκλειστικό νόμιμο πέρασμα προς την Ελλάδα, έχουν ενταθεί και στην περιοχή έχει ενισχυθεί και το υγειονομικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.