Πρωτοδικείο Αθηνών: Επιδίκασε αποζημίωση €410.000 για το θανάσιμο τραυματισμό Αλβανού εργάτη σε Αστυνομική επιχείρηση

Αποζημίωση στην οικογένεια και συγγενείς του Αλβανού υδραυλικού ο οποίος είχε βρεθεί εν μέσω πυρών σε καταδίωξη Αλβανών κακοποιών στην περιοχή του Βύρωνα και τραυματίσθηκε θανάσιμα από εκατέρωθεν πυρά, το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους €410.000

Στις 16 Φεβρουάριο του 2010, στο Βύρωνα, ο Sandar Pemaj με ομοεθνή συνεργό του, δραπέτες και οι δυο των Φυλακών Λάρισας- καθώς εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης για ένοπλες ληστείες από κοινού με συνεργούς του σε Τράπεζες, και καταστήματα με βαρύ οπλισμό- εγκλωβίστηκαν στον ακάλυπτο χώρο αρτοποιείου στο Βύρωνα Αττικής, ύστερα από καταδίωξη Αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, όταν εντοπίσθηκαν μετά από ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας.

Ο  Nicola Tondi από την Αλβανία, τακτοποιούσε με συνάδελφο του στο αυτοκίνητο του υλικά της δουλειάς που είχε αγοράσει από αποθήκη υδραυλικών, είδε κοντά στο όχημα του, τους δύο δραπέτες να επιχειρούν πεζή διαφυγή από τους Αστυνομικούς καθώς το όχημά τους είχε εγκλωβιστεί. Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη ο Σαντέρ Πεμάϊ, απέρριψε πέντε χειροβομβίδες κατά αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, και ενεργούσε πυρά σε βάρος τους, με τους Αστυνομικούς να τους ανταποδίδουν τα πυρά. Κατά τη διάρκεια της ένοπλης εμπλοκής με τους Αστυνομικούς, είχε τραυματισθεί θανάσιμα ο -τότε-  25άχρονος Nicola Tondi Αλβανός υδραυλικός, όταν επιχείρηση εν μέσω πυρών να εισέλθει στην απέναντι πυλωτή, και είχαν τραυματιστεί δυο Αστυνομικοί. Όμως, προέκυψε κατά τη νεκροτομή, ο Nicola Tondi, είχε δεχθεί 9 βολίδες όπλων εκ των οποίων, οι 4 από όπλα των Αστυνομικών, δύο εκ των οποίων καταδικάστηκαν από τη Ποινική Δικαιοσύνη.  Η σύζυγος και το μόλις δύο ετών – τότε – παιδί τους, προσέφυγε στη Διοικητική Δικαιοσύνη και ζήτησε αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ αποζημίωση αξίωσαν και και άλλα μέλη της οικογένειας του θύματος.

Δέκα χρόνια από το θανάσιμο τραυματισμό του -τότε – 25άχρονου Αλβανού πολίτη σε αστυνομική επιχείρηση το Φεβρουάριο του 2010, καταδίωξης δύο επικίνδυνων Αλβανών δραπέτες των Φυλακών Λάρισας στην περιοχή του Βύρωνα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε σε μέλη της οικογένειας του, αποζημίωση συνολικού ύψους €410.000 ευρώ.  Κατά της απόφασης του Διοικητικού0 Πρωτοδικείου Αθηνών, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι τα ποσά των αποζημιώσεων που επιδικάστηκαν είναι υπερβολικά. Ωστόσο, το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και επικύρωσε την πρωτόδική απόφαση.

Σύμφωνα με την απόφασή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επιδίκασε, εντόκως προς 6%, από την επίδοση ης αγωγής, στην σύζυγο το ποσό των €100.000 ευρώ, στο ανήλικο τέκνο τους (σήμερα ηλικίας 10ετών) το ποσό των €80.000 ευρώ, στον πατέρα και τη μητέρα του το ποσό των €80.000 στον καθένα, στην αδελφή του το ποσό των €50.000 και στον πεθερό και πεθερά του από €10.000 .

 Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας του 25άχρονου Nicola Tondi, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Κυριακή Μακρή, ανέφεραν: «Μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκε η οικογένεια του θύματος στα Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια. Κάνουμε δημόσια έκκληση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στον αρμόδιο υπουργό να μην δώσει εντολή για κατάθεση αναίρεσης, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να καθυστερήσει η δικαστική αποζημίωση στην τραγική οικογένεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Πολιτεία έδειξε ευαισθησία σε ανάλογες δραματικές υποθέσεις».