Συνεδριάζει το Συμβούλιο για την έκδοση των πέντε φοιτητών στην Ιταλία|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εφετων για την έκδοση των πέντε φοιτητών που θα κρίνουν το αίτημα της Ιταλίας για έκδοση των πέντε φοιτητών που συμμετείχαν σε επεισόδια στο Μιλάνο προκειμένου να δικαστούν για επεισόδια την πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO τον Μάιο του 2015.

Σήμερα (06/01) θα ξεκινήσουν οι σχετικές συνεδριάσεις του δικαστικού συμβουλίου για το αίτημα της έκδοσης των πέντε νεαρών ελλήνων που αφορά κατηγορίες για αδικήματα σχετικά με “καταστροφές” και “διακεκριμένη αντίσταση” οι οποίες τιμωρούνται στην Ιταλία με ποινές από 8 έως 15 χρόνια. Μάλιστα η ιταλική νομοθσία επιτρέπει και απροσδιόριστο χρόνος προφυλάκισης για τα συγεκριμένα αδικήματα.
Οι πέντε εκζητούμενοι ζητούν να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα και να δικαστούν στην Ελλάδα βάσει του δικαιώματος της χώρας μας να αρνηθεί την έκδοση πολίτη της. Οι συνήγοροι τους υποστηρίζουν ότι το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί από την ιταλική Δικαιοσύνη σε βάρος τους είναι “αόριστο και σαθρό”.

“Οι διώξεις σε βάρος μας είναι φρονηματικές
Στο πλευρό των πέντε φοιτητών βρίσκονται ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής ,όπου κατοικούν οι εκζητούμενοι, Ιωαν. Σταθόπουλος, οι υπάλληλοι της δημοτικής Αρχής , συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, φοιτητικές και άλλες οργανώσεις.

Η υπόθεση
Η υπόθεση θα κριθεί σε τρεις συνολικά συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εφετών , σήμερα αύριο και την Δευτέρα υπό διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Κατά την σημερινή συνεδρίαση κρίνεται το ένταλμα για τους δύο από τους φοιτητές , αύριο κρίνεται για τους άλλους δύο ενώ την Δευτέρα το Συμβούλιο θα κρίνει αυτό του πέμπτου και νεαρότερου όλων 19χρονου φοιτητή.
Η υπεράσπιση των πέντε φοιτητών θα επισημάνει στα αρμόδια δικαστικά συμβούλια ΄πως το κατηγορητήριο της ιταλικής Δικαιοσύνης είναι αόριστο και αντιφατικό και υποκρύπτει κατασταλτικού τύπου διαδικασίες και ποινικοποίηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδήλωση. Ακόμα θα τονίσουν ότι οι πέντε δεν συνελήφθησαν στη διαδήλωση, αλλά προσήχθησαν την επόμενη ήμερα ενώ έβγαιναν από χώρο που τελούσε υπό κατάλειψη , γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι πρόκειται για φρονηματικές διώξεις.
Μάλιστα οι συνήγοροι ζήτησαν από την αρχή την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει άσκηση δίωξης κατά των νεαρών από τις ελληνικές Αρχές, πριν η υπόθεση φθάσει στο Συμβούλιο Εφετών, ώστε να δικαστούν στην Ελλάδα που οι συγκεκριμένες κατηγορίες αντιμετωπίζονται ως πλημμελήματα.

Τι υποστηρίζουν οι ίδιοι
Οι ίδιοι οι εκζητούμενοι σε πρόσφατη ανακοίνωση τους αναφέρουν σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης: “Την 1η Μάη 2015 μια μεγαλειώδης διαδήλωση λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μιλάνο. Δεν ήταν απλά μια μέρα γενικής απεργίας, αλλά μια μέρα Πανιταλικής συνάντησης των κινημάτων (σωματεία βάσης, κοινωνικά κέντρα, φοιτητικές και μαθητικές ομάδες, επιτροπές αγώνα για τη στέγη, μεταναστευτικές κοινότητες, το κίνημα No Tav κλπ) ενάντια στα μέτρα λιτότητας που περνούσε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Ρέντσι. ‘Hταν επίσης και το αποκορύφωμα ολόκληρου του κινήματος ΝO EXPO ενάντια στην παγκόσμια επιχειρηματική έκθεση EXPO 2015 με συμμετοχή κόσμου από πολλές χώρες της Ευρώπης και τα προκλητικά χλιδάτα εγκαίνιά της, την ημέρα εκείνη. Η μαζικότητα και η δυναμική της διαδήλωσης ήταν το αποκορύφωμα ενός κινήματος επτά χρόνων που έθεσε σε αμφισβήτηση την έκθεση και την πολιτική εκστρατεία γύρω από αυτήν, φέρνοντας σε κρίση τις πολιτικές καριέρες των κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών “αρχόντων”.

Σχετικά με το ένταλμα των ιταλικών αρχών, αναφέρουν :
“Η έκδοση του Ευρωεντάλματος, τα γελοία κατηγορητήρια, η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε διαδηλώσεις, οι πολιτικές δίκες που κατά καιρούς έχουν οδηγήσει στις φυλακές αγωνιστές για 15 χρόνια, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως όσο οι από τα κάτω συνευρίσκονται στους δρόμους και ενώνουν τις φωνές τους, η καταστολή θα μένει και θα εντείνεται.Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ενεργοποιείται για πρώτη φορά (μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για βαριά ποινικά αδικήματα όπως εμπορία ναρκωτικών, σωματεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ) για να διώξει διαδηλωτές. Αποτελεί ξεκάθαρα μια προσπάθεια αναβάθμισης της διεθνοποιημένης καταστολής και μια απόπειρα ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και της συνάντησης των κινημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα στοίχημα όλων των κομματιών του ευρωπαϊκού – ανταγωνιστικού κινήματος να μπει ένα φρένο σε αυτές τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις μπλοκάροντας στην πράξη τις εκδόσεις”


*της Κατερίνας Κατή

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport