Συλλήψεις με.. savoir vivre και “επαχθές μέτρο” η προαγωγή, σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ

Αποκλίσεις από την αρμόζουσα συμπεριφορά της Αστυνομικής επιχειρησιακής πρακτικής, κατά τη διάρκεια προσαγωγών- σε ορισμένες περιπτώσεις – ετοιμάζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κι εξέδωσε διαταγή με την οποία καλεί το ένστολο προσωπικό να τηρεί… “savoir vivre”.

Δαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, η οποία εκδόθηκε στις 17 Μαΐου 2017, διαβιβάστηκε μέσω του συστήματος Pol της ΕΛ.ΑΣ προς όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες προκειμένου να λάβει γνώση το ένστολο προσωπικό, με θεματική παράθεση, «Προσαγωγές ατόμων ως προκλητική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνομικής δραστηριότητας».

Αφορμή για την έκδοση της σχετικής απόφασης, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»,  αναφορά προσαχθέντα νεαρού από την περιοχή των Εξαρχείων -κοντά στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη- για βίαιη συμπεριφορά από τους Αστυνομικούς, κατά την προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ.

Αντίστοιχες αναφορές, έχουν διαβιβαστεί στο πρόσφατο παρελθόν προς την Κατεχάκη και από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ να διαβιβάζει έγγραφες συστάσεις προς τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, μέχρι την πρόσφατη διαταγή αναφορικά με την επιχειρησιακή τακτική  των προσαγωγών.

Η διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Αυτονόητο είναι ότι οι προσαγωγές πολιτών και οι έρευνες που γίνονται στο πλαίσιο της προανάκρισης υπόκεινται στους περιορισμούς και διατυπώσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ωστόσο παρά τις κατ’ επανάληψη εκδοθείσες προς τούτο διαταγές, παρατηρούνται κατά καιρούς αποκλίσεις από τα διατασσόμενα, οι οποίες αφενός προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις και δυσπιστία στους πολίτες αφετέρου αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια που καταβάλλει το Αρχηγείο για την αναβάθμιση της εικόνας της Αστυνομίας». Ενω επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που επανέλθουν σχετικές έγγραφες καταγγελίες, θα αποδοθούν ευθύνες: «Η αδικαιολόγητη στέρηση της ελευθερίας και οι άσκοπες προσαγωγές, πέραν των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, επιβάλλουν την ανάγκη διεξοδικής διερεύνησης».

Στο έγγραφο της διαταγής, γίνεται μνεία προς τους Διοικητές των Υπηρεσιών, να ενημερώσουν με συγκέντρωση το υπηρετών προσωπικό: «Κατόπιν των ανωτέρω, οι Διευθυντές, Διοικητές και Προϊστάμενοι όλων των υπηρεσιών δικαιοδοσίας μας, παρακαλούνται όπως, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί εν τω μεταξύ, προβούν σε λεπτομερή ανάπτυξη της ανωτέρω σχετικής κατά της πραγματοποιούμενες τακτικές συγκεντρώσεις του προσωπικού τους, ασκώντας συνεχή και ουσιαστική καθοδήγηση και έλεγχο για το αντικείμενο του θέματος. Ιδιαίτερη δε έμφαση , να δοθεί στην εμπέδωση του εν λόγω πλαισίου από τους εκτελούντες καθήκοντα αξιωματικού Υπηρεσίας, οι οποίοι καλούνται συνήθως να αντιμετωπίσουν παράπονα διαμαρτυρίες και εντάσεις των πολιτών που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη διαδικασία».

Διευκρινίζεται δε ότι σε περίπτωση που επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά θα αποδοθούν ευθύνες: «Η αδικαιολόγητη στέρηση της ελευθερίας και οι άσκοπες προσαγωγές, πέραν των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, επιβάλλουν την ανάγκη διεξοδικής διερεύνησης».

«Επαχθές μέτρο η προσαγωγή»
Στην πρώτη σελίδα της έγγραφης διαταγής, αποτυπώνονται «προτροπές» επιχειρησιακής τακτικής, σε σωματική έρευνα και ελέγχους προσωπικών αντικειμένων που φέρουν μαζί τους οι ελεγχόμενοι, και ιδιωτικούς χώρους- μη προσιτούς στο κοινό που δεν ορίζονται ως κατοικία: «Η προσαγωγή ατόμου συνιστά εξ ορισμού επαχθές καταναγκαστικό μέτρο που αναφέρεται στην ελευθερία κίνησης του πολίτη, δοθέντος ότι στην περίπτωση αυτή το άτομο τίθεται υπό τη φυσική εξουσίαση του αστυνομικού, πολλές φορές μάλιστα με δέσμευση με τεχνικά μέσα (χειροπέδες). Εν όψει του ως άνω χαρακτήρα του μέτρου αυτού, επιβάλλεται όπως η όλη διαδικασία των προσαγωγών συνδυάζεται με την προσήλωση στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και των ατομικών του δικαιωμάτων και να δικαιολογείται επαρκώς. Συνακόλουθα η ύπαρξη εύλογων υπονοιών αντικειμενικά στηριγμένων, η παραμονή των προσαγόμενων στο Αστυνομικό κατάστημα κατά τον απολύτως απαραίτητο χρόνο, καθώς και η τήρηση του αναγκαίου μέτρου, αποτελούν ενδεικτικές απαιτήσεις για τη νομιμότητας της αστυνομικής δράσης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ζήτημα των αστυνομικών ερευνών (σωματικών, σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και σε ιδιωτικούς χώρους, μη προσιτούς στο κοινό που δεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας)».

Ομάδες προσαγωγών στα Εξάρχεια

Στα Εξάρχεια, με την έξαρση των καταδρομικών εμπρηστικών επιθέσεων και της οργανωμένης δράσης κουκουλοφόρων ταραξιών, επιστρέφουν οι ομάδες προσαγωγών και συλλήψεων για την αποτροπή  των ενεργειών τους. Με σχετική διαταγή προς της Υπηρεσίες της ΔΑΑ, σαράντα (40) Αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων επτά (7) γυναίκες, θα κληθούν να στελεχώσουν τις “ομάδες συλλήψεων”.

Το ένστολο προσωπικό που θα διατεθεί στις συγκεκριμένες ομάδες, θα λάβει μια σχετική- ολιγοήμερη- εκπαίδευση και με υπηρεσιακή διάθεση ημέρες κατά τις οποίες λαμβάνουν χώρα προγραμματισμένες εκδηλώσεις στα Εξάρχεια και σε άλλους “χώρους” θα προβαίνουν σε προσαγωγές και συλλήψεις. Ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκφράζουν αμφιβολίες για τα επιχειρησιακά “ανταποδοτικά οφέλη” των ομάδων συλλήψεων, καθώς εκτιμάται ότι το προσωπικό που θα συμμετάσχει στον στις ομάδες συλλήψεων θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο, με μία τόσο σύντομη εκπαίδευση, και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία της περιοχής των Εξαρχείων.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από Αστυνομικές πηγές, είχε προηγηθεί η διερευνητική συζήτηση -σε επίπεδο Στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ-, για επαναφορά της μηχανοκίνητης Ομάδας «Ο» -μετά την πρώτη Υπουργική του νυν αναπληρωτή Υπουργού, για κατάργηση της Ομάδας «Δέλτα». Ωστόσο, προέκυψαν .. προσκόμματα, καθώς τα στελέχη της (πρώην)  Ομάδας «Δέλτα» έχουν διατεθεί και εντάχθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες, και εμφανίστηκαν απρόθυμα να συμμετάσχουν στο “πειραματικό εγχείρημα”, οπότε και αποφασίστηκε η δημιουργία “ομάδων συλλήψεων” με προσωπικό από Υπηρεσίες της Ασφάλειας, που θα λειτουργούν συνεπικουρικά στις δυνάμεις της ΔΙΑΤ (ΜΑΤ/ ΥΜΕΤ).