Στη «Βαβέλ του κέντρου της Αθήνας».. “αλαλούμ” με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, για τους λαθρομετανάστες

“Αλαλούμ” με την απαγόρευση κυκλοφορίας, στους λαθρομετανάστες- Μπάχαλο με τα SmS και ενημέρωση με .. “τελάλη”

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, σε όλη την επικράτεια, με τους πολίτες έδειξε, να πειθαρχούν. Όσοι πολίτες που είτε ως εργαζόμενοι είτε για έκτακτες ανάγκες διαβίωσης χρειάστηκε να βρεθούν σε κίνηση, έφεραν υπογεγραμμένη δήλωση «κατ’ εξαίρεση μετακίνησης» είτε ηλεκτρονική άδεια στο κινητό τους τηλέφωνο. Αυτά, για τους Έλληνες πολίτες.

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών άνοιξε  το βράδυ της Κυριακής (22/03-22.00) η πλατφόρμας (εδώ) . Ωστόσο με μια σύντομη περιήγηση,  κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας (23/03-06.00) η πλατφόρμα ενημέρωσης και τα τυποποιημένα έγγραφα τα οποία οφείλουν να φέρουν οι πολίτες για τις έκτακτες μετακινήσεις του, όπως ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση, έχει οδηγίες και ενημέρωση μόνο στα Ελληνικά, ενώ από το απόγευμα της Δευτέρας έγινε προσθήκη και της Αγγλικής γλώσσας. Ωστόσο ανάλογη πρόβλεψη για τους αραβόφωνους -στην πλειοψηφία τους λαθρομετανάστες που διαβιούν και λειτουργούν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας,  δεν υπάρχει. Ενδεικτικό της κατάστασης, η εικόνα που παρουσίαζαν γειτονιές της Αθήνας, με μεγάλη συγκέντρωση αλλοδαπών. Καθώς στο κέντρο την Αθήνας, οι δεκάδες λαθροομετανάστες συνεχίζουν να συνωστίζονται σε παράνομους χώρους λατρείας και διαμερίσματα κατά δεκάδες χωρίς φυσικά να τηρούν ούτε κατ’ ελάχιστο τις οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί από την επίσημη Ελληνική πολιτεία.

Όπως επισημαίνουν πηγές ενημέρωσης, «…ισχύει για όλους όσους ζουν στην ελληνική επικράτεια , το μέτρο της απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται τέτοια μέτρα και στην Ελλάδα, λογικό να υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτιώσεων και διευκρινίσεων. Οφείλουν όλοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Το πρόστιμο που προβλέπεται σε παραβάτες ανέρχεται στα 150 ευρώ». Ωστόσο, το διοικητικό πρόστιμο δεν μπορεί να βεβαιωθεί στους λαθρομετανάστες καθώς στην πλειοψηφία τους, δε διαθέτουν νόμιμα έγγραφα ούτε μόνιμη διαμονή και στερούνται ΑΦΜ στο οποίο χρεώνεται το πρόστιμο. Ενώ διαπιστώθηκε επίσης, πρόβλημα στο πενταψήφιο 13033, καθώς όπως σημειώνεται, κινητά δίκτυα αλλοδαπής, δεν έχουν πρόσβαση και δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής  μηνύματος για για άδεια «κατ’ εξαίρεση μετακίνησης».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες – λαθρομετανάστες και αλλοδαποί του κέντρου της Αθήνας, δεν ενημερώνονται, ούτε παρακολουθούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, αλλά αποδέχονται και ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις της κοινότητάς τους. Σε συνεννόηση της ΕΛΑΣ με τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Αιτούντων Ασύλου, και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τις κοινότητες των λαθρομεταναστών που διαβιούν στο κέντρο της πρωτεύουσα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις απαγορεύσεις της κυκλοφορίας και τα σχετικά έγγραφα που επιβάλλεται να φέρουν σε περίπτωση που θελήσουν να κινηθούν σε δημόσιους χώρους, με την επισήμανση ότι ισχύει για όλους απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ωστόσο, από το το βράδυ της Παρασκευής (20/03) περιπολικά και δίκυκλα της ΕΛ.ΑΣ με ηχητικά μέσα, ενημερώνουν με ηχογραφημένο μήνυμα σε δέκα γλώσσες και διαλέκτους -Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά, Ουρντού, Νταρί, Φαρσί, Χίντι, Παντζάμπι και Παστο- τις επικρατέστερες στη «Βαβέλ του κέντρου της Αθήνας», σε μια προσπάθεια να συνετιστούν στις υποδείξεις της Κυβέρνησης και οι λαθρομετανάστες που συνωστίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ από το απόγευμα της Δευτέρας (23/03), νέο ηχογραφημένο μήνυμα στις δέκα γλώσσες της ανθρωπογεωγραφίας του κέντρου της Αθήνα, ενημερώνονται για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα έγγραφα τα οποία οφείλουν να φέρουν, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες της επικράτειας για «κατ’ εξαίρεση μετακίνησή» τους. Τα ηχογραφημένα μηνύματα διατέθηκαν στα περιπολικά του τομέα κέντρου πόλης και με κίνηση σε γειτονιές της Αθήνας όπου ζουν αλλοδαποί, συνεχίζουν την ενημέρωση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας
Ωστόσο στο μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας υπόκεινται και οι μετανάστες στα ΚΥΤ της νησιωτικής χώρας, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ που έχει υπογραφεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές υψηλού συνωστισμού στους καταυλισμούς, και θα ισχύει μέχρι και 21 Απριλίου. Η ΕΛ.ΑΣ θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση του περιορισμού κυκλοφορίας και θα προβαίνει σε σχετικούς περιορισμούς στα πέντε ΚΥΤ Μόριας Λέσβου , Βιάλ Χίου, Βαθέως Σάμου, Κω και Λέρου.

__________________________

* Νάντια Αλεξίου, Espresso