Σπάτα: Τρεις συλλήψεις για το θανάσιμο τραυματισμό του Βρετανού

Τρεις συλλήψεις από την αστυνομία για το δυστύχημα με τον θανάσιμο τραυματισμό του Βρετανού στο χώρο προσγείωσης  ελικοπτέρων στα Σπάτα

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής προχώρησε στη σύλληψη του πιλότου του ελικοπτέρου ο έλικας του οποίου  διαμέλισε (25/07-18.20) τον 21χρονο Βρετανό Jack Fenton από τους έλικες του ουραίου στροφείου σε λειτουργία, ενώ βρισκόταν στο έδαφος.  Σε βάρος του χειριστή του ελικοπτέρου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, καθώς και σε βαρος των δύο τεχνικών εδάφους της εταιρείας εκμίσθωσης του ελικοπτέρου απο την οικογένεια των Βρετανών.

Απο μαρτυρίες και υλικό απο το κινητό τηλέφωνο του 21χρονου Jack Fenton προκύπτει οτι ο έκανε χρήση της συσκευής με λήψη φωτογραφικού στιγμιοτυπου “selfie”, όταν διαμελίστηκε από τον έλικα του ελικοπτέρου.

Ο 21χρονος Βρετανός, φοιτητή στο Oxford Brookes, απόφοιτος του ιδιωτικού Σπουδαστηρίου στο Μέιντστοουν του Κεντ, διαμελίστηκε απο τον έλικα του ελικοπτέρου όταν αποβιβάστηκε και απρόβλεπτα βρέθηκε στο ουραίο στροφείο ενω βρισκόταν εν κινήσει.

Όπως προκύπτει από την επίσημη αναφορά της Αστυνομίας, ο 21χρονος Jack Fenton «κινήθηκε προς το πίσω μέρος του ελικοπτέρου και τον χτύπησε ο πίσω μικρός έλικας, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του».

Τη νεκροτομή πρόκειται να διενεργήσει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατρικής και Τοξικολογίας του ΕΚΠΑ, ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα τοξικολογικών εξετάσεων, οι οποίεςθα συνυποβληθούνμε την ιατροδικαστική έκθεση.

Ο 21χρονος γόνος πλούσιας οικογένειας της Βρετανίας, και μέλος του βρετανικού jet set βρισκόταν σε οικογενειακές διακοπές. Οι γίνεις του Βρετανού είχαν εκμισθώσει έναντι ποσού €17.000 δυο ελικόπτερα για τη μεταφορά τους από τη Μύκονο στην Αθήνα προκειμένου να επιβιβαστούν στο ιδιωτικό τους τζετ, στο Ελευθέριος Βενιζέλος και να επιστρέψουν στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την κατάθεση του πιλότου, το ελικόπτερο ήταν σε διαδικασία απενεργοποίησης των συστημάτων πλοήγησης ο φέρεται να ζητησε να μην ανοίξουν οι πόρτες μέχρι οι συνοδοί να παραλάβουν με ασφάλεια τους επιβαίνοντες.

Όπως αναφέρει η διαχειρίστρια εταιρεία των ελικοπτέρων, «στην προσγειώση τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αποβίβασης από το ελικόπτερο και οι κανόνες ασφαλείας.

Ο νεαρός Βρετανός υπό την αποβιβάστηκε απο το ελικόπτερο, παρουσία συνοδού του ελικοδρομίου, ο οποίος τον οδήγησε σε ασφαλές σημείο».

Ωστόσο- όπως υποστηρίζει η εταιρεία διαχείρισης-, «ο 21χρονος έκανε μεταβολή, διήνυσε μια απόσταση 15 μέτρων και επέστρεψε στο χώρο προσγείωσης».

Σύμφωνα με την κατάθεση του πιλότου, το ελικόπτερο ήταν σε διαδικασία απενεργοποίησης των συστημάτων πλοήγησης ενω ο φέρεται να ζητησε να μην ανοίξουν οι πόρτες μέχρι οι συνοδοί να παραλάβουν με ασφάλεια τους επιβαίνοντες.

Την προανάκριση για το περιστατικό έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής ενώ στις έρευνες συμμετέχουν πραγματογνώμονας της Επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων.