Σοβαρές καταγγελίες για ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη δράση ΜΚΟ στον υγειονομικό τομέα στη Λέσβο| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Λόγω της απουσίας της πολιτείας στην υγειονομική κάλυψη της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε στη Λέσβο λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών, πολλές ΜΚΟ έφτασαν στο νησί για να βοηθήσουν και σ΄ αυτόν τον τομέα. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Η κατάσταση όμως έγινε επικίνδυνη αφού όπως καταγγέλλουν υγειονομικοί φορείς του νησιού και εθελοντές, ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις χωρίς καμία πιστοποίηση λειτουργούν ανεξέλεγκτα κυρίως στη Σκαμιά απαγορεύοντας ακόμα και την πρόσβαση στις ακτές ή αυτοσχέδια ιατρεία χωρίς να παρέχουν καμία ουσιαστική υπηρεσία.
Τον συντονισμό της υγειονομικής κατάστασης από ελληνικούς θεσμικούς παράγοντες θα ζητήσει από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία που επισκέπτεται σήμερα το νησί, και το Υπουργείο Υγείας ο διευθυντής στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο οποίος ιδίοις όμασι διαπίστωσε την κατάσταση ενώ στον εισαγγελέα θα προσφύγει για το θέμα η διασώστρια Ζωή Λειβαδίτου ζητώντας τη συνδρομή όλων των υγειονομικών παραγόντων, ιατρικού συλλόγου, ενώσεων γιατρών και διευθυντών των δομών υγείας.
“Απαγορεύουν την πρόσβαση στις παραλίες, δυσκολεύουν το έργο της διάσωσης, γίνονται επικίνδυνοι αφού όταν βγαίνει η βάρκα αντί να περιθάλψουν και να ζεστάνουν τα μωρά , φωτογραφίζονται και αγνοούν βασικούς κανόνες περίθαλψης. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη και εγώ θα πάω στον εισαγγελέα και ζητώ τη συνδρομή του ιατρικού κόσμου του νησιού” είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η Ζωή Λειβαδίτου.
«Χώρισαν σε τσιφλίκια τις παραλίες – Παρεμβαίνουν στο έργο των γιατρών
“Ο ιατρικός σύλλογος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την πιστοποίηση όλων των γιατρών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα και μέχρι σήμερα παρά τις εκκλήσεις μας, μόνο οι γιατροί του κόσμου έχουν πιστοποιηθεί για τα μέλη που δραστηριοποιούνται στο νησί.Τους καλέσαμε δύο φορές και τους ζητήσαμε να έρθουν στον ιατρικό σύλλογο να πιστοποιηθούν ότι είναι γιατροί και να ξέρουμε που μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε όταν χρειαστεί ανάγκη. Έφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν ένα σχεδιάγραμμα στον διοικητή του νοσοκομείου στο οποίο χώριζαν με τσιφλίκια τις παραλίες και τις περιοχές ευθύνης τους” τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέντζας. “Εχουμε δεχθεί καταγγελίες ότι δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα οργανώσεις που τα μέλη τους δεν είναι καν γιατροί και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ακόμα και συνάδελφοι γιατροί στο νοσοκομείο καταγγέλουν για παρεμβάσεις μέσα στο νοσοκομείο, συνοδών προσφύγων που δηλώνουν γιατροί και παρεμβαίνουν στο έργο μας. Δεν ξέρουμε πια που να απευθυνθούμε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα” είπε ο κύριος Προβένζας συνηγορώντας στην πρόσκληση της Ζωής Λέιβαδίτου για προσφυγή στον εισαγγελέα.
Το δρόμο των καταγγελιών άνοιξε η Αχαία
Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη αποστολή από την ένωση ιατρών Αχαΐας στη Λέσβο προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο ΠΕΔΥ, στο στρατόπεδο της Μόριας, σε σκάφος κατά τη διάρκεια διάσωσης και όπου υπήρχε ανάγκη. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και “ στις πολλές από τις παχυλά χρηματοδοτούμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται χωρίς να δίνουν λογαριασμό ποιες ανάγκες καλύπτουν και πού πάνε τα χρήματα των χορηγιών και των επιδοτήσεων που λαμβάνουν “.
Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας Τάσος Γιακουμής τόνισε ότι “το νησί έπρεπε από την αρχή να αντιμετωπιστεί σαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα υγειονομικής θωράκισής του λόγω προσφυγικού. Αυτή την κατάσταση ήρθαν να καλύψουν και οι ΜΚΟ που κάποιες από αυτές καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, αλλά δημιουργούνται και αυτά τα φαινόμενα.”
Γεγονός είναι ότι το νησί είναι ανοχύρωτο υγειονομικά όχι μόνο για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες λόγω προσφυγικού αλλά και για τον ντόπιο πληθυσμό αφού το προσωπικό είναι μειωμένο κατά 30% με απληρωτες υπερωρίες, ενώ και το ΕΚΑΒ έχει φτάσει στα όριά του και η παρουσία των υγειονομικών οργανώσεων στο νησί θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν υπύρχε συντονισμός και έλεγχος της δράσης τους. Η παρουσία αρκετών από αυτές τις οργανώσεις λειτούργησε θετικά στην αντιμετώπιση ζητημάτων για τα οποία το νησί και οι εθελοντές αφέθηκαν στην τύχη τους, ωστόσο αν η δράση τέτοιων οργανώσεων καταντά επικίνδυνη , η πολιτεία πρέπει να απαντήσει.

______
*Μυρσίνη Τζινέλλη, ΕΡΑ Αιγαίου

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport