Σήμερα η δίκη για τη δικογραφία της ΕΥΠ- Απο τους αναφερόμενους στη δικογραφία πέντε έχουν δολοφονηθεί

Εισαγωγή δικασίμου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών μετά από τη διακοπή που ζήτησε η Έδρα για την υπόθεση της ΕΥΠ, με επίορκους εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικους, πολιτικούς, δικηγόρους, ποινικούς και δημοσιογράφο

Μετά τη διακοπή της Έδρας, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών (24/06) εκδικάζεται η πρώτη ακροαματική διαδικασία για τη δικογραφία της ΕΥΠ, υπόθεση για την οποία είχαν κληθεί να δώσουν αρχικά έγγραφες εξηγήσεις 27 άτομα. Ανάμεσα στους κλητευθέντες περιλαμβάνονταν πρώην στελέχη της ΕΛΑΣ και εν ενεργεία ανώτατος Αξιωματικός, δικηγόροι, και ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων, λεσχών και ποινικοί. Σε δίκη μεταξύ των άλλων παραπέμφθηκαν ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση, δέκα πρώην και ένας εν ενεργεία στελέχη της ΕΛΑΣ  .

Η δικογραφία της ΕΥΠ για τη δράση κυκλωμάτων στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας περιλαμβάνει διαλόγους κορυφαίων -εν ενεργεία και εν αποστρατεία – Αξιωματικών σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που είχαν ανοιχτή επικοινωνία με τον ΕΚΑΜίτη Σπύρο Παπαχρήστο, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από την ταβέρνα Κρητικός στην Παλλήνη τα ξημερώματα της Τρίτης 1ης Μαΐου 2018. Ενώ πέντε από τα αναφερόμενα άτομα στην εν λόγω δικογραφία έχουν δολοφονηθεί την τελευταία τετραετία -μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραιβαζ.

Η πολυσυζητημένη δικογραφία της ΕΥΠ για την διαφθορά στις διωκτικές αρχές δημοσιοποιήθηκε το 2020

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δέκα που παραπέμφθηκαν απευθείας σε δίκη, αφορούν κατηγορίες για δωροδοκία κρατικού υπαλλήλου (αρθρο 236 του Ποινικού Κώδικα) λόγω του κινδύνου παραγραφής του συγκεκριμένου αδικήματος, αφού η σχετική έρευνα φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί το 2016. Από τους κατηγορουμένους αποδίδουν σε «έωλες κι αναπόδεικτες κατηγορίες κι ημιτελή έρευνα των μυστικών υπηρεσιών που εξαντλήθηκε σε αποσπασματικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις».

Η έρευνα της ΕΥΠ πραγματοποιήθηκε την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ υπό τη διοίκηση του Γιάννη Ρουμπάτη. Στο 70σελιδο έγγραφο της ΕΥΠ που συντάχθηκε μετά από την διετή έρευνα περιλαμβάνονται χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις βιντεοσκοπημένες συναλλαγές με παραδόσεις φακέλων με χρήματα σημειωνόταν ότι «κύκλωμα αποτελούμενο από δικηγόρους πολίτες εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς της αστυνομίας διευκολύνει και παρέχει την απαραίτητη κάλυψη για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων κι έχει έσοδα περίπου 1.000.000 ευρώ μηνιαίως . Έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχοντας την απαραίτητη «κάλυψη» σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς, με τη βοήθεια αποστράτων αξιωματικών. Κατά την έρευνά μας στα προγράμματα κάλυψης συμμετέχουν περίπου 350 οίκοι ανοχής, 250 studio 300 παράνομα καζίνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής».