“Σημαντικά ερωτηματικά για τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου Αξιωματικού, και την ορθότητα των προηγούμενων κρίσεων Αξιωματικών του Σώματος”*

Με αφορμή την παρουσία του Αρχηγού της ΕΛΑΣ και του Επιθεωρητή Ν.Ελλάδος, στην προεκλογική κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σχόλιο του Θάνου Ντόκου*.

“Δεν θα ισχυριστώ προφανώς ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας με κομματικές διασυνδέσεις είναι κάτι καινούργιο. Οι ‘πράσινοι’ και οι ‘βένετοι’ αποτελούν παλαιά παθογένεια, αν και τα τελευταία αρκετά χρόνια είχε υπάρξει μια σημαντική μείωση της έκτασης του προβλήματος. Αλλά παρουσία εν ενεργεία Αρχηγού (της Ελληνικής Αστυνομίας εν προκειμένω) και υψηλόβαθμου αξιωματικού σε πολιτική συγκέντρωση (και ιδιαίτερα του κυβερνώντος κόμματος) νομίζω ότι δεν είχαμε ξαναδεί.

Προφανώς προκαλεί σημαντικά ερωτηματικά για τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου αξιωματικού, καθώς και για την ορθότητα των προηγούμενων κρίσεων αξιωματικών του Σώματος. Και, βέβαια, είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς ότι ως Αρχηγός της Πυροσβεστικής επελέγη – ο τότε υπαρχηγός-, που είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για την πιο μαύρη ημέρα στην ιστορία του Σώματος.

Πρόκειται για σοβαρότατα λάθη, καθώς οι εκάστοτε Αρχηγοί διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση της ομάδας ανωτάτων αξιωματικών που θα διοικήσουν το Σώμα για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Επιπλέον, στέλνονται εντελώς λανθασμένα μηνύματα στα νεώτερα στελέχη ως προς τον ενδεδειγμένο τρόπο επαγγελματικής εξέλιξης.

Τέλος, τέτοιες επιλογές οδηγούν σχεδόν νομοτελειακά σε εσπευσμένες αλλαγές ηγεσίας σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να πλήττεται η συνέχεια σε επίπεδο ηγεσίας Σωμάτων”.

*  Θάνος Π. Ντόκος, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)