Σήμα της Europol για «στίγμα» Τζιχαντιστών-  Πυρήνες « εν υπνώσει» αναζητούνται και στην Ελλάδα.

Τα πρόσφατα γεγονότα,  στη Γαλλία, με τους “μοναχικούς λύκους” οι οποίοι επιχειρούν να επιβάλουν “Τζιχάντ” στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και κινητοποίηση την Διωκτικών στην Ευρώπη.
Το θρίλερ που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με τις διαδοχικές φονικές επιθέσεις στο Παρίσι προκάλεσε την κινητοποιηση των Διωκτικών Αρχών σε όλη την Ευρώπη με τον φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος σε χώρα της Ευρώπης.

Κατεπείγον απόρρητο σήμα της Europol, αναφέρεται σε πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση των Ευρωπαικων Διωκτικών Αρχών, για προπαρασκευαστικές ενέργειες  τρομοκρατικής επίθεσης που προσδιορίζεται χρονικά, μέχρι τις 17 Ιανουαρίου- δηλαδή το ερχόμενο Σάββατο. «Ως πιθανές χώρες εκδήλωσης της επίθεσης είναι η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία», αναφέρεται στη σχετική έκθεση, από ομάδα 4-5 ισλαμιστών -στο έγγραφο αναφέρονται τα ονόματά τους- τα οποία φέρονται να διατηρούν διασυνδέσεις με ιδιώτες από τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία αλλά και Ρώσο τσετσένο ισλαμιστή.
Για τις Ελληνικές Αρχές, την ενημέρωση έλαβε η “Αντι-Τζιχαντιστική” Ομάδα, εκτίμησης απειλής και εξωτερικών κινδύνων, που έχει συσταθεί στην ΕΛΑΣ -στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου- η οποία επικεντρώνεται στις έρευνες για παρουσία/ διέλευση/ διαμονή, ακραίων Τζιχαντιστών στην Ελλάδα, καθώς ερευνα και την εξακρίβωση τυχόν κρυφών ροών χρηματοδότησης προς τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», στη Συρία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Europol οι οποίες περιήλθαν σε γνώση των Ελληνικών Αρχών (10/01), η ομάδα των ισλαμιστων, βρίσκεται σε προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να πραγματοποιήσουν επίθεση με δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα σε ευρωπαϊκή χώρα. Ωστόσο, ο ακριβής στόχος,δε μπορεί να επαληθευθεί ενω -σύμφωνα με τις ιδιες πηγες- τα ίχνη των υπόπτων δεν έχουν εντοπισθεί, αν και εξετάσθηκε να είχαν “στίγμα” στην Ελλάδα, στελέχη των ελληνικών διωκτικών αρχών αναζήτησαν τις τελευταίες 60 ώρες τους προσδιορισμένους ισλαμιστές στο ελληνικό έδαφος, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Στο έγγραφο προς τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσιες Δίωξης, γίνεται αναφορά για εκπαιδεύσεις των υπόπτων ισλαμιστων στην Υεμένη – όπως και οι δράστες της επίθεσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo»-.
Αραβικής καταγωγής, μουσουλμάνοι στο Θρήσκευμα, οι οποίοι διαβιούν στην Ελληνική επικράτεια ή ταξιδεύουν με ενδιάμεσο σταθμό τη χώρα και διατηρούν επαφές με ακραίους μουσουλμανικούς κύκλους και τζιχαντιστές είχαν ερευνηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τις Ελληνικές Αρχές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (11/10), η επαπειλούμενη απειλή προσδιορίζε Ευρωπαίους πολίτες (κάτοχοι διαβατηρίων Ευρωπαικών χωρών- Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο) καταγωγής από χώρες της Μ.Ανατολής, -ακραίοι- μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, οι οποίοι φέρονται να έχουν δημιουργήσει επαφές με ακραίους ομόθρησκούς τους, οι οποίοι μάχονται στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους». Πληροφορίες από Υπηρεσίες με τις οποίες η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε Διακρατική Συνεργασίας, εντοπίζει το «στίγμα» τους ως διερχόμενοι από την Ελλάδα λόγω της γεωγραφική της θέσης της χώρας, χωρίς -όπως αναφέρει- να εντοπίζεται η ανάπτυξη πυρήνα ή δραστηριότητας στην επικράτεια.
Αυτή η διαπίστωση, προκάλεσε την ανάγκη δημιουργίας αυτοτελούς «Αντι- Τζιχαντιστικής» ομάδας στην ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Π», στελέχη της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας, αποτελούν τα στελέχη της «κλειστής ομάδας», η οποία λειτουργεί στην εκτίμηση των επιπέδων απειλής και ανάλυσης εξωτερικών κινδύνων, σε πληροφοριακό επίπεδο από και προς το Υπουργείο Εξωτερικών, και στην αξιολόγηση στοιχείων από ομόλογες υπηρεσίες του εξωτερικού. Η συγκεκριμένη ομάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε προχωρήσει στη σύνταξη Έκθεσης ανάλυσης κινδύνου αναφορικά με τους Τζιχαντιστές. Στην ίδια ενημερωτική έκθεση, δεν διαπιστώνεται η παρουσία «ενεργών» ή «εν υπνώσει» Τζιχαντιστών ή «συνδέσμων τους», στη χώρα, ωστόσο η αναφορά κρίνεται απαραίτητη σε πληροφοριακό επίπεδο, αφού οι πρόσφατες εξελίξεις, προσδιόρισαν «στίγμα» ακραίων εξτρεμιστών να διέρχοναται από την Ελλάδα προς και από τα εμπόλεμα μέτωπα της Συρίας.
Στην έκθεση, περιλαμβάνεται η ανάλυση χαρακτηριστικών Τζιχαντιστών οι οποίοι έχουν «εντοπισθεί» να κινούνται από και προς τις χώρες της Μ.Ανατολής. Πρόκειται για Ευρωπαίους πολίτες- με διαβατήρια Ευρωπαϊκών χωρών-, κάτοχοι πτυχίων μεγάλων πανεπιστημίων της Ελβετίας και άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Η ηλικία τους, προσδιορίζεται περίπου στα 40 έτη ζωής, οι οποίοι ωστόσο εμμένουν σε παραδοσιακές ενδυματολογικές επιλογές, και προσδιορίζονται ως σκληροπυρηνικοί Ισλαμιστές- Σαλαφιστές-. Η κίνησή τους, αναφέρεται σε ομάδες 2 έως 4 ατόμων, «ταξιδεύουν» ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, χωρίς οι επίσημες Αρχές, να μπορούν να ανακόψουν ή να ερευνήσουν τους σκοπούς του ταξιδιού τους.
Σε άλλο σημείο, της έκθεσης ανάλυσης κινδύνου, αναφέρονται δημοσιεύματα του ξένου τύπου τα οποία παραθέτουν «πληροφορίες» από Κρατικές Υπηρεσίες, στη ανάλυση της δομής και οργάνωσης της ISIS, καθώς και διασυνδέσεις μελών της, με άτομα τα οποία έχουν προσδιοριστεί σε άλλες οργανώσεις σε «ιδεολογικούς δεσμούς» με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», μέλη των οποίων σε διεθνές επίπεδο έχουν προκαλέσει αιματηρές επιθέσεις σε Ευρωπαϊκές αποστολές. Με σήματά τους προς τις Ελληνικές Αρχές, υπηρεσίες Ευρωπαϊκών χωρώ, ανέφεραν την περιοχή των Κήπων και της Ορεστιάδας στον Έβρο, καθώς και τη Λέσβο από τη νησιωτική Ελλάδα,  ως “πύλες εισόδου” και “εξόδου” από τη Δυτική Ευρώπη, ατόμων αραβικής καταγωγής- Σύρους και Ιρακινούς- υπήκοοι δυτικοευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι διατηρούν επαφές με ομοεθνείς τους, οι οποίοι έχουν εντοπισθεί από έρευνες υπηρεσιών ως ύποπτοι για εξτρεμιστική δράση, διαβιούν στη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και διατηρούν επαφές με Τζιχαντιστές.
Η ανησυχία ωστόσο των Κρατικών Αρχών, έγκειται κυρίως στην «επιστροφή» όσων ταξίδεψαν στην Συρία, καθώς είναι «άγνωστη» η δραστηριότητά που ανέπτυξαν στα εμπόλεμα μέτωπα, η «εξτρεμιστική εκπαίδευση» που έλαβαν στην επέκταση του Ισλαμικου Κράτους, όπως πιστέυουν οι ακραίοι Ισλαμιστές. «Σήμερα μιλάμε για 3000- 4000 δυτικούς που συνδέονται άμεσα με τη Τζιχαντ» αναφέρεται, τη στιγμή που «η Κρατικές Αρχές της Ευρώπης, εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αφαίρεσης της ιθαγένειας σε όσους Ευρωπαίους υπηκόους έχουν μεταβεί στην εμπόλεμη ζώνη χωρίς «πειστική» αιτιολόγηση της παρουσίας τους στη Συρία». Στελέχη των Ελληνικών διωκτικών αρχών και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αρνούνται την ενεργή παρουσία «πυρήνων» εξτρεμιστών στη χώρας μας, ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός για τον έλεγχο όσων που έχουν περάσει από τη χώρα μας με προορισμό τη Συρία και επιστρέφουν σε χώρες της Ευρώπης.
Σε ρεποταζ της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (13/09), πληροφορίες οι οποίες είχαν περιέλθει στις Αρχές, από πληροφοριοδότες που εκείνη την εποχή ήταν “ενεργοί”- πριν το θανάσιμο τραυματισμό του Αλ.Γρηγορόπουλου (06/12 2008)-, ανέφεραν “επικείμενη εξέγερση Μλουσουλμάνων διαβιούντων στην Ελληνική επικράτεια, με επιδίωξη θρησκευτικό ξεσηκωμό”. Τα γεγονότα ωστόσο, τα επεισόδια και οι συλλήψεις που ακολούθησαν, έθεσε “εν υπνώσει” –πρόσκαιρα- τις όποιες “προεργασίες”.
Λίγους μήνες αργότερα (22/05 2009), με “αφορμή” φαινομενική καταγγελία για “προσβολή της θρησκευτικής πίστης”, ακραίες τάσεις Μουσουλμάνων, ξεσηκώθηκαν. Υπό την «κάλυψη» οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στα «δικαιώματα των αλλοδαπών», προκάλεσαν εξέγερση αραβόφωνων, Μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, οι οποίοι βρέθηκαν να διαδηλώνουν με αλαλαγμούς, εμπρησμούς σε κάδους κι αυτοκίνητα, καταστροφές σε περιουσίες- σπασμένες τζαμαρίες και φθορές σε καταστήματα- κάποιοι απο τους υπαιτιους, είχαν συλληφθεί.
Με τις «αυθόρμητες» αντιδράσεις– σύμφωνα με τις αναφορές στις «αρμόδιες» Υπηρεσίες- οι υποκινητές, είχαν πρόθεση να προκαλέσουν «ξεσηκωμό» του Μουσουλμανικού στοιχείου με έρεισμα τη θρησκευτική πίστη, χωρίς να επιτύχουν τους στόχους τους.

Το σοβαρό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει έχει αναφέρει προς το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η Ομοσπονδία των Συνοριακών Φυλάκων, με η διαπίστωση της αύξησης των συλλήψεων, λάθρομεταναστών, προερχόμενων από Συρία, και Ιραν και χώρες που είναι έντονη η στρατολόγηση των αραβόφωνων Μουσουλμάνων. Το πρόβλημα έλαβε διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία μεταξύ φανατικών ισλαμιστών και του καθεστώτος του Ασαντ. Στα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, για το 8μηνο του έτους (2014), έχουν συλληφθεί στα σύνορα 1.1190 Σύροι και 259 Ιρακινοί, από τους οποίους, έχουν απελαθεί 154 Σύροι και 168 Ιρακινοί, με τα προγράμματα, εθελοντικής επαναπροώθησης, ενώ σε Σωφρονικστικά καταστήματα της χώρας, δισπιστώνεται η παρουσία -έγκλειστοι – καθοδηγητικοί ηγέτες εξτρεμιστικών οργανώσεων οι οποίοι εκτίουν φυλάκιση για ποινικά αδικήματα τα οποία έχουν διαπράξει, και για τους οποίους αν και έχει κατατεθεί άιτημα «επιστροφής» νομικά κολλήματα δε το επιτρέπουν. Στην ίδια έκθεση εκτός από γεωπολιτικές αναλύσεις, γίνεται αναφορά και στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους Υπηρεσίες της Συμμαχίας, για το ρόλο ως προς τη γεωγραφική θέση της Άγκυρας. Όπως αναφέρεται έχει κατηγορηθεί «ότι παρέχει στήριξη στην ISΙS, με τους Τζιχαντιστές να διέρχονται από το Τουρκικό έδαφος, με προορισμό τα μέτωπα της Συρίας».
Για την παρουσία Τζιχαντιστών στην Αθήνα, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή (19/08) ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης ζητώντας απαντήσεις για τους τρόπους αντιμετώπιση της παρουσίας ακραίων στοιχείων- Τζιχαντιστών στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Αφορμή για την ερώτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή, δύο διαδικτυακά δημοσιεύματα με τη δημοσιοποίηση και αναπαραγωγή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται η μαύρη σημαία του “Ισλαμικού Κράτους”. Στην μια φωτογραφία, η φωτογραφίας έχει ληφθεί σε περιοχή έξω από τη Θήβα, ενώ στη δεύτερη απεικόνιση, εμφανίζονται άτομα να έχουν υψώσει τη σημαία (ISIL) σε συγκέντρωση Μουσουλμάνων, στο κέντρο της Αθήνας.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport