Σε ψυχολογική φόρτιση ο φαντάρος της 1ης ΜΑΛ που πυροβόλησε στη Μονάδα

Γιατί ο στρατιώτης άνοιξε πυρ μέσα στο στρατόπεδο και διέφυγε, προκαλώντας πρωτοφανή αναστάτωση.

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στο στρατόπεδο της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών Μάλεμε, όταν στρατιώτης άρχισε να πυροβολεί ενώ βρισκόταν στη σκοπιά. Ο νεαρός εγκατέλειψε στη συνέχεια τη σκοπιά, κατευθύνθηκε προς την έξοδο του στρατοπέδου, ενώ από τη διοίκηση και την ασφάλεια της Μονάδας έγιναν προσπάθειες για την ακινητοποίησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διέφυγε προς την περιοχή του Ταυρωνίτη, περνώντας μέσα από το παλιό αεροδρόμιο του Μάλεμε. Στην παλιά εθνικό οδό Χανίων-Κολυμπαρίου ακινητοποίησε διερχόμενο οδηγό με σκοπό να διαφύγει προς άγνωστη κατεύθυνση, για να συλληφθεί όμως άμεσα από τις αστυνομικές Αρχές, που είχαν ήδη ενημερωθεί για το συμβάν.

«Δεν ήμουν εγώ που πυροβόλησα», φέρεται να είπε στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς ο νεαρός οπλίτης, που δεν έχει συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα στο Στρατόπεδο Εφέδρου Ανθυπολοχαγού “Νικολάου Αποστολάκη”. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, έχει ταυτοποιηθεί πλήρως από τα αρμόδια στελέχη της Μονάδας όπου υπηρετεί. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο στρατιώτης πυροβόλησε προς τις κτηριακές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου.
Νωρίς χθες το μεσημέρι εκδόθηκε ανακοίνωση για το περιστατικό από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στην οποία αναφέρεται ότι «ο ΣΤΡ (καταδρομέας) Α.Π. της 2018 Γ ΕΣΣΟ, της 1ης Μ.ΑΛ. στην περιοχή των Χανίων, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στο Στρατόπεδο Εφέδρου Ανθυπολοχαγού “Νικολάου Αποστολάκη”, και περί ώρα 10:30 περίπου, για αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία εγκατέλειψε τη θέση του σκοπού στην οποία βρισκόταν, κάνοντας χρήση του οπλισμού του (πυρά στον αέρα), και κινήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Του γεγονότος επιλήφθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αρχές».
Την υπόθεση χειρίζεται η Στρατονομία, ενώ άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι που οδήγησαν τον νεαρό καταδρομέα σε αυτήν την ενέργεια.

Αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ο νεαρός αλεξιπτωτιστής, που αναστάτωσε την 1η Μ.ΑΛ. όταν άνοιξε πυρ κατά κτηρίων της Μονάδας, φεύγοντας από το σπίτι του για να υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού είπε στους γονείς του: «Πάω να εκτελέσω το καθήκον μου».
Όπως είπαν από το ΓΕΣ στην ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, ο στρατιώτης έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, για τα οποία, όπως είπαν, δεν είχαν ενημερώσει οι γονείς.
Το γεγονός προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την επάρκεια των ψυχολογικών τεστ που γίνονται στους υποψηφίους για κατάταξη στις Ειδικές Δυνάμεις.
Σημειώνεται ότι ολοένα και μακραίνει η λίστα των περιστατικών σε μονάδες του στρατού, τα οποία το ΓΕΣ χαρακτηρίζει ως «ατυχή».

Ανησυχία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Διάχυτος προβληματισμός αλλά και δυσφορία επικρατεί στις τάξεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πρωτοφανές χθεσινό περιστατικό στην 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε…
Ενδεικτικό των διαστάσεων που πήρε το συμβάν είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που βρισκόταν χθες στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, ήταν συνεχώς σε επαφή με το ΓΕΕΘΑ, αλλά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, προκειμένου να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις.
Το περιστατικό θορύβησε άρδην την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τρεις απλούς λόγους: Ο ένας λόγος δεν είναι άλλος από το όλο σκηνικό βγαλμένο σαν από ταινία που εκτυλίχθηκε χθες στα Χανιά. Εδώ είχαμε κανονική διαφυγή από στρατόπεδο, καταδίωξη στον παραλιακό δρόμο του Μάλεμε με κατεύθυνση το Κολυμπάρι, ακινητοποίηση ενός ιδιώτη πάνω στον παλιό εθνικό δρόμο Χανίων-Μάλεμε, κλοπή ιδιωτικού βαν από τον στρατιώτη και εντοπισμό του, κατόπιν όλων αυτών, από την τοπική ΕΛ.ΑΣ…
Ο δεύτερος λόγος του προβληματισμού αλλά και της δυσφορίας που καταγράφεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος στρατιώτης φέρεται να πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία ήταν άγνωστα στις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές, και αυτό εγείρει ζητήματα εύλογης ανησυχίας…
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό αυξάνονται και πληθύνονται τα ατυχήματα αλλά και τα περίεργα ή «ατυχή» – όπως τα χαρακτηρίζει κομψά, για ευνόητους λόγους, το ΥΠΕΘΑ – περιστατικά στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Περιστατικά που δεν είναι παρόμοια βεβαίως, αλλά δεν παύουν να ξενίζουν διότι έχουν πέσει μαζεμένα τελευταία.
Θυμίζουμε, δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες μέρες από το συμβάν με τον 22χρονο δόκιμο αξιωματικό που υπηρετεί στο Καστελόριζο, και ο οποίος έφυγε από τη μονάδα του, έχοντας κλέψει προηγουμένως το πολεμικό τυφέκιό του τύπου G3!

________________

* neakriti.gr