Εκπαιδευόμενος καταδρομέας ο νεαρός που πυροβόλησε στην 1η ΜΑΛ

Διευκρινίσεις – με καθυστέρηση – από το ΓΕΣ

Διευκρινίσεις δίνει, κατόπιν εορτής, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, και μετά από «οχλήσεις» εν ενεργεία στρατιωτικών προς τους στρατιωτικούς συντάκτες, αναφορικώς με το πρωινό συμβάν των πυροβολισμών που έρριξε με το ατομικό του τυφέκιο ο 21χρονος στρατιώτης της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (1η ΜΑΛ) στην Κρήτη, ο οποίος εν συνεχεία, εξήλθε εκτός μονάδος, έκλεψε ένα ιδιωτικό όχημα («βαν») για να συλληφθεί λίγο αργότερα από την Ελληνική Αστυνομία, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Οι διευκρινίσεις δόθηκαν, καθώς σε όλο τον ηλεκτρονικό τύπο, ραδιόφωνα και τηλεόραση ο στρατιώτης αυτός εμφανιζόνταν ως «αλεξιπτωτιστής», όπως προέκυπτε από την επικοινωνία με το ΓΕΣ και το σχετικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε. Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων επικοινώθησαν με τους στρατιωτικούς συντάκτες για να διευκρινίσουν ότι ο περί ου ο λόγος νεαρός υπηρετούσε μεν στην 1η ΜΑΛ, αλλά δεν ήταν αλεξιπτωτιστής, αλλά…εκπαιδευόμενος στρατιώτης-Καταδρομέας σε αυτήν, κάτι που επιβεβαιώθηκε πριν λίγη ώρα και από το ΓΕΣ, αφού η Μονάδα με το νέο σύστημα κατατάξεως και εκπαιδεύσεως λειτουργεί και εκτός από την κανονική αποστολή της ΚΑΙ ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως των στρατιωτών Ειδικών Δυνάμεων για ολόκληρη την Κρήτη!

Από τις διευκρινίσεις όμως προέκυψαν και άλλα στοιχεία που διαφέρουν από την επίσημη ανακοίνωση, πέραν της πολύ σημαντικής που ήδη αναφέρθηκε.

1)Ο στρατιώτης αυτός εκτελούσε καθήκοντα σκοπού 06:00 – 09:00 το πρωί, ενώ το περιστατικό των βολών συνέβη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση περίπου στις 10:30. Επομένως ενώ είχε τελειώσει την υπηρεσία του είχε εξαφανιστεί και δεν είχε παραδώσει το όπλο του για περίπου 1,5 ώρα γι’ αυτό και τον έψαχναν. Όταν εντοπίστηκε από τους συναδέλφους του, οι οποίοι τον έψαχναν, ήταν οχυρωμένος πίσω από ένα κάλυμμα και τότε άρχισε να πυροβολεί προς την κατεύθυνσή τους, αλλά ευτυχώς πάνω από τα κεφάλια τους!
2)Ακολούθως ο στρατιώτης εξαφανίστηκε και γδύθηκε μένοντας με το εσώρουχό του και την φανέλα του, φορώντας όμως τις εξαρτήσεις του και κρατώντας το τυφέκιό του. Κατέβηκε στο δρόμο – και συμφώνως με το ΓΕΣ – σταμάτησε ένα μικρό «βανάκι», όπου είπε στον οδηγό του ότι «πάει να εκτελέσει την αποστολή του».

Ευτυχώς λίγο αργότερα συνελλήφθη από την ΕΛΑΣ χωρίς απρόοπτα.

3)Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Λουξεμβούργο, στην κοινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης της ΕΕ, ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκα, ζητώντας του τη συνδρομή της ΕΛΑΣ με την παρουσία στην περιοχή του συμβάντος ειδικού διαπραγματευτή και ομάδος των ΕΚΑΜ. Ευτυχώς ούτε πρόλαβαν να πάνε και κατά συνέπεια δεν χρειάστηκε να επέμβουν αφού ο νεαρός στρατιώτης συνελλήφθη ήσυχα και χωρίς προβλήματα από την ΕΛΑΣ.

Παραθέτουμε και την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΓΕΣ με το οποίο ενημερώθηκαν οι στρατιωτικοί συντάκτες σήμερα το μεσημέρι.

«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, ο ΣΤΡ (ΚΔ) (Σημ.Συντ.: «Καταδρομών») Α.Π της 2018 Γ ΕΣΣΟ, της 1ης ΜΑΛ στην περιοχή των Χανίων, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού στο Στρατόπεδο Εφ. Ανθλγού «Νικολάου Αποστολάκη», και περί ώρα 10:30 περίπου, για αδιευκρίνιστη μέχρις στιγμής αιτία, εγκατέλειψε τη θέση του σκοπού στην οποία βρισκόταν, κάνοντας χρήση του οπλισμού του (πυρά στον αέρα) και κινήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Του γεγονότος, επιλήφθηκαν άμεσα οι αρμόδιες αρχές.
Ο εν λόγω στρατιώτης συνελήφθη από την ΕΛΑΣ. Η διερεύνηση του θέματος συνεχίζεται από τα αρμόδια όργανα».

Είναι γεγονός πάντως ότι ερωτηματικά προς απάντηση υπάρχουν πολλά που πρέπει να απασχολήσουν τους υπεύθυνους. Μεταξύ αυτών ασφαλώς είναι και το πώς από τις ιατρικές – ψυχολογικές εξετάσεις δεν εντοπίστηκε εγκαίρως ότι ο νεαρός είχε κάποιο πρόβλημα και εν συνεχεία του δόθηκε κανονικώς και όπλο με πυρομαχικά για να εκτελέσει καθήκοντας φρουρού.

_______________

* Λεωνίδας Μπλαβέρης