Σχίνο Κορινθίας: Σε ύφεση η πυρκαγιά- Μαίνονται διάσπαρτες εστίες

Διάσπαρτες  μικρές εστίες μαίνονται σε Άγιο Ιερόθεο, Ντουράκο, Αλεποχώρι και στον Πευκενέα ενω το μέτωπο της φωτιάς ενώ από τα ξημερώματα επιχειρούν εναέρια μέσα

Με τους ανέμους να πνέουν ισχυροί μέχρι κι αυτή την ώρα, στο Αλεποχώρι εντοπίζονται ακόμα εστίες, με την εικόνα να έχει βελτιωθεί, ενώ σε αρκετά σημεία παραμένει η διακοπή της κυκλοφορίας.

Ήτα μια ακόμα δύσκολη για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης νύχτα (20-21/05) με αναζωπυρώσεις και φλόγες να απειλούν σπίτια.

Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς από την πυροσβεστική συμμετείχαν 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 89 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ & το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Με το πρώτο φως της ημέρας κινητοποιήθηκαν 8 αεροσκάφη, 4 πετζετέλ, 2 ελικόπτερα, καθώς και 1 ελικόπτερο του ΠΣ ως συντονιστικό. Επίσης, συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες.

Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης,  με δήλωσή του στην ΕΡΤ τόνισε ότι οι επίγειες δυνάμεις όλο το βράδυ με τα μέσα που έχουν και την επιχειρησιακή εκπαίδευση που διαθέτουν κατέβαιναν προσπάθεια να μειώσουν την ταχύτητα και την πορεία του πύρινου μετώπου ώστε να την οριοθετησουν πριν φτάσει στα Μέγαρα. Το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και το δύσβατο της περιοχής, όπως σημείωσε.

Ο Αντιστράτηγος του ΠΣ σημείωσε ότι μια τέτοια μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιο ανάγλυφο σε τέτοιες συνθήκες δυστυχως ποτέ δεν έχει σβηστεί σε τρεις μέρες, και πως το πρώτο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να την οριοθετήσουν, ενώ -όπως επεσήμανε θα επιχειρούν για μέρες μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και να ολοκληρωθεί η κατάσβεση. Όπως τόνισε αν και επιχειρησιακός, είχε χρόνια να επιχειρήσει σε ανάλογης έκτασης πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαρθακογιάννη, η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, τρεις φορές μέσα στη χθεσινή ημέρα συστήνοντας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα. Ενώ λόγω της ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης “112” ενημερώθηκαν οι κάτοικοι που βρίσκονταν στις περιοχές Αιγειρούσες και Ντουράκος να απομακρυνθούν προς Αλεποχώρι μέσω του παραλιακού δρόμου.
Ερωτηθείς για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ ανέφερε ότι ξεκίνησε από τον Σχίνο το βράδυ της Τετάρτης (19/05), από καύση κλαδιών σε ελαιώνα ωστόσο εξετάζονται και άλλα ενδεχόμενα.

Ο άνεμος περίπου από τις στις 03.00πμ τα ξημερώματα “έκοψε” ενώ αναμένεται ως το μεσημέρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς δεν υπάρχει αποτίμηση της καταστροφής στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, την παραγωγή και κατοικίες.

Εικόνα απο το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος» (20/05-20.53 ώρα Ελλάδος), στις περιοχές που έχουν απανθρακωθεί, με τα ενεργά μέτωπα και την δυνητικά απειλούμενη περιοχή. Με το κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές που έχει ήδη κατακάψει πυρκαγιά, ενώ τα κόκκινα σημεία αντιστοιχούν σε ενεργά μέτωπα. Τέλος, το πράσινο περίγραμμα περικλείει την ευρύτερη ζώνη κινδύνου που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά.