“Διαλύουν την Ε.Μ.Α.Κ.”;- Ανακοίνωση της Ένωσης Ανεξάρτητων Πυροσβεστών Αττικής

Ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Πυροσβεστών Αττικής, με αφορμή το θέμα που εχει ανακύψει με τη διαταγή του Αρχηγείου του Π.Σ. για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των στελεχών την Υπηρεσίας ανά την Επικράτεια

Όπως αναφέρεται στη συνδικαλιστική ανακοίνωση «Διαταγή βόμβα , για τις Ε.Μ.Α.Κ, από το αρχηγείο πυροσβεστικού σώματος, με αριθμό πρωτοκόλλου 28 550 Φ 215 .2. αναφέρει πώς όλοι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές, να προβούν στον αναγκαίο προγραμματισμό και εμβολιασμό Covid 19, μέχρι τις 11 Ιουνίου 2021 και σε αντίθετη περίπτωση θα δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους (όσων δεν το πράξουν), από υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών που θα έχουν κάνει τον εν λόγω εμβολιασμό.
Επισημαίνεται στη διαταγή ότι μετά την κοινοποίηση της παρούσης θα υπηρετούν στις Ε.ΜΑ.Κ., μόνον πυροσβεστικοί υπάλληλοι που έχουν κάνει το εμβόλιο Covid 19 για επιχειρησιακούς λόγους, δεδομένου ότι, η εμακ συμμετέχει στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ευρωπαϊκής Ένωσης.(ΜΠΠΕΕ).
Ο μηχανισμός (1313 /2013), που επικαλείται η ως άνω διαταγή , δεν υποχρεώνει σε εμβολιασμό ,από τον Covid 19. Πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης- -Κοινοβουλευτική Συνέλευση, 2361(2021), αποφασίζει ,οτι τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι ,α)οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν θα υποστεί πίεση με κοινωνικά πολιτικά ή άλλα μέσα , για να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί , β)να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις , για το ότι δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία (σ.μ:, υγεία απάντων , τόσο για την υγεία του ,όσο και του περιγύρου του), ή για το γεγονός ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Ο (ν4675/2020) δίνει το δικαίωμα στον υπουργό υγείας, με κοινή υπουργική απόφαση να καταστεί ο εμβολιασμός, για ομάδα πληθυσμού, η για κατηγορία εργαζομένων, υποχρεωτικός, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.
Επισημαίνουμε πώς σύμφωνα με έρευνες η επίλεκτη ομάδα της ΕΜΑΚ κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και εκπαίδευση .Τα στελέχη της, διαθέτουν πολυετή εμπειρία και η ελληνική Πολιτεία έχει διαθέσει χιλιάδες ευρώ για την εκπαίδευσή τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό . Στελεχώνεται από ομάδα , έρευνας και διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ) ομάδα αυτοδυτών (Ο.Υ.Δ) κυνοφιλική ομάδα (Κ.Ο.Ε.Δ) χημική ομάδα (Χ.Β.Ρ.Π) και Τ.Α, ομάδα πυρόσβεσης και διάσωσης , ομάδα DRONE και ομάδα, διάσωσης με ελικόπτερο.

Η Ενωση Ανεξάρτητων Πυροσβεστών Αττικής, (κ.λ. Περιφερειών)

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ,

κάθε υπεύθυνο :την κυβέρνηση ,τον αρμόδιο υπουργό, πως η πιθανή αντικατάσταση των υπαλλήλων της Ε.ΜΑ.Κ, που δεν θα προβούν στον εμβολιασμό (δεδομένου όπως μαθαίνουμε, πώς το 1/3 και πλέον, δεν το επιθυμεί, εφόσον δεν είναι υποχρεωτικό), από υπαλλήλους άλλων υπηρεσιών του ΠΣ ,που αναρωτιόμαστε, αν θα το επιθυμούν κιόλας να μετακινηθούν στην ΕΜΑΚ, θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει το επιχειρησιακό επίπεδο της ΕΜΑΚ, πολύ χαμηλά και θα χρειαστεί μία δεκαετία περίπου, ούτως ώστε οι νέοι υπάλληλοι να φτάσουν στο σημερινό επίπεδο ,των μονάδων αυτών, με κύρια συνέπεια να τεθεί, σε κίνδυνο η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας».

Για το Δ.Σ της Ε.Α.Π. Αττικής