Σαν Σήμερα: Όταν ο Ρώσος ποινικός Μαξίμ Ζελιμ δολοφονησε δυο Αρχιφύλακες της ΕΛΑΣ στη μεταγωγή του

Σε μεταγωγή τριών ποινικών συνοδεία δύο Αστυνομικών της ΑΔ Ιωαννίνων, έξω από το χωριό Μαλακάσι Τρικάλων, ο Ρώσο κατάδικο Μαξιμ Ζελιμ

Ήταν (30/12 2005) οταν ο Αρχ/κας Δημήτρης Κωτσής και ο Αρχ/κας Κωνσταντίνος Βλαχοπανος της ΑΔ Ιωαννίνων, σε χρέη συνοδού και στη θέση οδηγού με υπηρεσιακή κλούβα, διατάχθηκαν σε μεταγωγή τριών αλλοδαπών ποινικών, από τα Ιωάννινα στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής.

Στην κλούβα επιβαίνουν δυο Αλβανοί κι ο Ρώσος -με το χαρακτηρισμό στο διαβιβαστικό έγγραφο που τον συνόδευε, ως «λίαν επικίνδυνος υπόδικος»- Μαξιμ Ζελιμ έγκλειστος για τη δολοφονία (02/10 2005) 42άχρονης στην Κέρκυρα. Είχε προφυλακιστεί στις φυλακές Κομοτηνής, και μεταγοταν στην Κέρκυρα για να γίνει αναπαράσταση του εγκλήματος, και θα επέστρεφε και πάλι στις φυλακές Κομοτηνής.

Στο 45ο της πΕΟ Ιωαννίνων Τρικάλων μετά το χωριό Μαλακάσι, ο Ρώσος απο κοινού με συγκρατούμενούς του, επικαλέστηκαν σωματική ανάγκη και ο Αστυνομικος οδηγος της κλούβας στάθμευσε το μεταγωγικό όχημα, μετά το χωριό Μαλακάσι. Μόλις οι Αστυνομικοί αποδέσμευσαν το Ρώσο από τις χειροπέδες, επιτέθηκε στον Αρχ/κα Κωνσταντίνο Βλαχοπάνο και του απέσπασαν το υπηρεσιακό του περίστροφο. Στις ενέργειες των δυο Αστυνομικών ο Ζελιμ, πυροβολησε αρχικά τον Αρχιφύλακα Κωνσταντίνο Βλαχοπάνο και στη συνεχεια τον Αρχιφύλακα Δημήτρη Κωτσή με θανασιμο τραυματισμο και για τους δύο Αστυνομικούς.

Ο Μαξιμ Ζελιμ διέφυγε στη χαράδρα και σε αναζήτησή του αναπτύχθηκε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ.

Συμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ, απο τον τότε Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγο Γιώργο Αγγελάκο, ο Ρώσος κακοποιός υπό το ενδεχόμενο να συλληφθεί όταν βρέθηκε αντιμετωπος με την ΕΚΑΜ – με τραύμα από σφαίρα στον δεξιό κρόταφο- έπεσε νεκρός στις όχθες του ποταμού Μαλακασιώτη. Ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοχειρία, με το περίστροφο που είχε αποσπάσει απο τον Αρχιφύλακα Κωνσταντίνο Βλαχοπάνο, να εντοπίζεται πεσμένο δίπλα του στο έδαφος.

Αυτοψία στο χώρο και νεκροψία στο πτώμα του Ρώσου διενήργησε η προϊσταμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας Ρουμπίνη Λεονταρή.