ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14-12 1976, Η Τρομοκρατική Οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον Α/Ά Ευάγγελο Μάλλιο

Η τρομοκρατική Οργάνωση «17 Νοέμβρη» με προκήρυξη της σημείο της δολοφονίας ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική ενέδρα στον Ευάγγελο Μάλλιο, απότακτο Αστυνόμο Α’, της Αστυνομίας Πόλεων

Βράδυ 14ης Δεκεμβρίου του 1976  ο αποτακτος Αστυνόμος Α’, τεως Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, στην Αστυνομία Πόλεων, Ευάγγελος Μάλλιος επέστρεφε στο διαμέρισμά του στο Φάληρο οταν δέχθηκε φονικά πυρά από τους τρομοκρατες της «17 Νοέμβρη». Στο χώρο της δολοφονίας του εγκατέλειψαν και το κείμενο της προκήρυξης ανάληψης ευθύνης. Ο Ευάγγελος Μάλλιος εξέπνευσε στη Γενική Κλινική Παλαιού Φαλήρου, όπου μεταφέρθηκε, τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, φέρεται να ανέφερε στους γιατρούς: «1973, ένας ψηλός και μία κοπέλα», όπως φέρεται από μαρτυρίες να είχε φωνάξει και τη στιγμή που έπεφτε αιμόφυρτος στον δρόμο.

Ο Ευάγγελος Μάλλιος, ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Από το 1958 έως το 1964 υπηρετούσε στην υπηρεσία «Διώξεως του Κομμουνισμού», της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, μαζί με τους Μπάμπαλη, Θεοφιλογιαννάκο, Χατζηζήση και Πέτρου.

Στην υπηρεσία του ο Αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων απολάμβανε κύρος, καθώς είχε κατορθώσει να διεισδύσει στον μηχανισμό τού (παράνομου) Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Μετα το πραξικοπημα της «21ης Απριλίου» του 1967 που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στην περίοδο της «χούντας των Συνταγματαρχών». Τοποθετήθηκε επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αστυνομίας Πόλεων.

Μαζί με τον συνάδελφό του Μπάμπαλη, είχαν παραδώσει τα αεροπορικά εισιτήρια για το Παρίσι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έχοντας από πλευράς της Γενικής Ασφάλειας την ευθύνη για την ομαλή αναχώρηση αυτού και της συνοδείας του για τη Γαλλική πρωτεύουσα .

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Ευάγγελος Μάλλιος τέθηκε σε διαθεσιμότητα (Σεπτέμβριος 1974), και απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση του Γεώργιου Παπανδρέου. Ανακρίθηκε και παραπέμφθηκε σε δίκη (Νοέμβριος 1975) στο Μεικτό Κακουργιοδικείο της Χαλκίδας με κατηγορίες  για βασανισμούς κρατουμένων την περίοδο της δικτατορίας, από το Νοέμβριο του 1973 έως τον Ιούλιο του 1974. Καταδικάστηκε σε ποινή 10 μηνών με δικαίωμα εξαγοράς και επανήλθε .

Ο Ευάγγελος Μάλλιος δήλωνε εθνικιστής, και στη δίκη του αρνήθηκε τις κατηγορίες για βασανιστήρια σε βάρος πολιτικών κρατουμένων.

Το Δεκέμβριος του 1975 παραπέμφθηκε σε νέα δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών και αθωώθηκε, ωστόσο από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποτάχθηκε (Μάιος 1976). Το Σεπτέμβριο του 1976 καταδικάστηκε απο το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης 17 μηνών.

Κατά την τέλεση της κηδείας του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 16 Δεκεμβρίου 1976, σημειώθηκαν επεισόδια όταν ομάδα υποστηρικτών της δικτατορίας με δημοσιογράφους της εποχής.