ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 08-12-2013, Νεκρός από πυρά Αλβανών ο Υπαρχιφύλακας Ηλίας Κωστένης, σε δύσβατη περιοχή της μικρής Πρέσπας

Στην ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας, στις Μικρές Πρέσπες, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα,  σε αστυνομική περιπολία ο Υπαρχιφύλακας της ΕΛΑΣ Ηλίας Κωστένης δολοφονήθηκε από πυρά Αλβανών κακοποιών οι οποίοι κατέληξαν νεκροί σε ανταπόδωση πυρών από τους Αστυνομικούς

Ξημερώματα Κυριακής 08 Δεκεμβρίου 2013. Σε δύσβατη ορεινή περιοχή του Βροντερού Φλώρινας, κοντά στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας, τρεις Αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών, στη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας, πραγματοποιούν περιπολία, καθώς το τελευταίο διάστημα, υπήρχαν καταγγελίες από ψαράδες της Μικρής Πρέσπας ότι Αλβανοί περνούσαν στην ελληνική πλευρά της λίμνης και έκλεβαν τα δίχτυα τους, μαζί με τα ψάρια τους .

Οι Αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών μεταβαίνουν αρχικά στην περιοχή με περιπολικό τους και στη συνέχεια κινήθηκαν πεζή για να ελέγξουν μία αυτοσχέδια καλύβα, χωρίς να γνωρίζουν ότι στο εσωτερικό της είχαν καταφύγει δύο ένοπλοι Αλβανοί. Δύο από τους Αστυνομικούς κατευθύνθηκαν στην είσοδο της καλύβας, ενώ ο τρίτος τους παρείχε κάλυψη από απόσταση. Οι Αλβανοί αντιλήφθηκαν την παρουσία των Αστυνομικών και διαδοχικά πυροβολούν με kalashnikovs κατά των Αστυνομικών, όταν επιχείρησαν να αποφύγουν τον έλεγχο .
Κατά την ανταλλαγή των πυροβολισμών, ο Υπαρχιφύλακας της ΕΛΑΣ Ηλίας Κωστένης, ο οποίος δε φορούσε αλεξίσφαιρο, δολοφονήθηκε. Ο τρίτος Αστυνομικός ανταπέδωσε τα πυρά, με αποτέλεσμα οι δύο Αλβανοί να καταλήξουν νεκροί . Όπως προέκυψε στη συνέχεια, από την έρευνα της ΕΛΑΣ, οι Αστυνομικοί που συμμετείχαν στην Αστυνομική επιχείρηση, κατά την ένοπλη συμπλοκή δε φορούσαν τα υπηρεσιακά χρεωμένα αλεξίσφαιρα που είχαν χρεωμένα από την Υπηρεσία τους .

Ο Ηλίας Κωστένης, με καταγωγή από την Ιτέα Φλώρινας, ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη -τότε – ηλικίας 9ετών. Τον Αύγουστο του 2016 (28/08) έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου το Αρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, στη Μικρολίμνη Πρεσπών, το οποίο αναγέρθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πρεσπών .

«Ο Αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ, Ηλίας Κωστένης, υπηρέτησε με επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και αυταπάρνηση της ζωής του την κοινωνία και τα δικαιώματα των πολιτών. Χρέος όλων μας, να μη λησμονούμε τους ανθρώπους που έφυγαν τιμώντας τη στολή τους, τον όρκο τους και την πατρίδα τους», ανέφερε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για τον πεσόντα στο καθήκον Αρχιφύλακα της ΕΛΑΣ, Ηλία Κωστένη.