Σάμος: Παραχώρηση ειδικών containers από την Αυστριακή Κυβέρνηση για υγειονομική απομόνωση και φροντίδα λαθρομεταναστών

Η Ελλάδα θα παραλάβει 181 ειδικά containers από την Αυστριακή κυβέρνηση, εκ των οποίων 40 μεταφέρονται για στέγαση στη Δομή της Σάμου λόγω των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν από τους εμπρησμούς

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας διμερής σύμβαση παραχώρησης 181 ειδικών container διαμονής, υγειονομικής φροντίδας και περιορισμού (καραντίνα) μεταναστών και προσφύγων.

Από την ελληνική πλευρά τη σύμβαση υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, παρουσία της Πρέσβεως της Αυστρίας στην Ελλάδα, κας Mag. Hermine Poppeller. Την Αυστριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Yπουργός Εσωτερικών, κ. Karl Nehammer, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στην Αυστρία, κας Αικατερίνης Κόικα.

Η παράδοση των πρώτων container θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 στις 14.00 στο σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου, παρουσία του κ. Κουμουτσάκου και της Πρέσβεως της Αυστρίας, κας Mag. Hermine Poppeller. Από εκεί θα μεταφερθούν σε δομές στα νησιά του Αν. Αιγαίου και την ενδοχώρα, με προτεραιότητα τη Σάμο, λόγω των έκτακτων αναγκών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Η εφαρμογή της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη συνεχίζεται σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση 181 container από την Αυστριακή Κυβέρνηση. Είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των δύο χωρών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων Ελλάδας και Αυστρίας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον φίλο Karl για την ανταπόκρισή του, ήδη από την πρώτη σχετική συζήτηση που είχαμε στις Βρυξέλλες».

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλει η πανδημία, η υπογραφή του κειμένου έγινε από κάθε υπουργό χωριστά κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης και θα ολοκληρωθεί με την ανταλλαγή των υπογεγραμμένων κειμένων δια της διπλωματικής οδού.