Σάμος: Εκτεταμένα επεισόδια στο ΚΥΤ- Κλειστά τα Σχολεία

Επεισόδια με επιθέσεις κατά Αστυνομικών και απώθηση με χρήση χημικών στο ΚΥΤ Σάμου. Απόφαση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου, να κλείσουν τα Σχολεία για την ασφάλεια των μικρών μαθητών και των κατοίκων του νησιού.

Σοβαρά επεισόδια στο ΚΥΤ Σάμου προκάλεσε νωρίς το πρωί (19/12)  οργανωμένη ομάδα περίπου 300 Αφρικανών, αρχικά συνεπλάκησαν στο εσωτερικό της Δομής -με κατ επίφαση αφορμή- αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.

Στη συνέχεια οι ομάδες των Αφρικανών αλαλάζοντας συνθήματα κατά την Αστυνομίας, κινήθηκαν προς την κύρια πύλη που ενώνει το ΚΥΤ με το Βαθύ, έστησαν οδοφράγματα και προκάλεσαν εμπρησμό στις χημικές τουαλέτες. Άμεσα Αστυνομικές δυνάμεις που έχουν διατεθεί στο ΚΥΤ σε Μέτρα Τάξης, κινήθηκαν και απόκλεισαν την έξοδο, παρεμποδίζοντας τους διαβιούντες να συνεχίσουν προς τη Χώρα του νησιού, που απέχει μόλις 500 μέτρα. Οι Αφρικανοί αντέδρασαν και επιτέθηκε με πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι προχώρησαν σε απώθηση με ρίψη χημικών.

Λόγω της έκτασης των επεισοδίων και της έντονης οσμής από τις φωτιές και τα χημικά, με απόφαση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γιωργου Στάντζου, έκλεισαν τα Σχολεία στο Βαθύ της Σάμου καθώς κρίθηκε αναγκαίο για την προστασία των μικρών μαθητών συστεγαζόμενου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το ΚΥΤ και τον κατοίκων του νησιού.

Η κατάσταση οπως διαμορφώνεται, έρχεται ως αυταπόδεικτη δικαίωση της αντίδρασης του Δημαρχου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Στάντζου (17/12), να εκδιώκει καθοδηγόυμενους -όπως σημείωσε στη συνέχεια – από ΜΚΟ, Αφρικανούς μετανάστες οι οποίοι αποπειράθηκαν να καταλάβουν την πλατεία Πυθαγόρα στη Χώρα της Σάμου.

«Δεν είχαν κάποιο αίτημα, αφού τους διώξαμε επέστρεψαν και έσπασαν πέντε αυτοκίνητα» περιέγραψε, «Ήταν μια κατάσταση έκρυθμη που δείχνει την κατάληξη της επιχείρησης κατάληψης της πλατείας από νεαρούς που δεν είχαν αίτημα αλλά αποφάσισαν να κάνουν πορεία στον κεντρικό δρόμο και να καταλάβουν την πλατεία με μέλη ΜΚΟ αμφιβόλου προέλευσης. Εκεί υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας και δικιά μου», τόνισε ο Γιώργος Στάντζος. «Έχουμε προβλήματα έντονης παραβατικότητας», τόνισε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου. «Ο χειμώνας δεν βοηθάει και οι ροές συνεχίζονται» καθώς οι αριθμοί δεν είναι διαχειρίσιμοι κι «έχει διπλασιαστεί ο πληθυσμός της πόλης στο Βαθύ», παρατήρησε ο ίδιος.

__________________________

* video Αλέξης Κομνηνός, /Samos Radio Cafe 102.4