Σάμο: Ο Πυροσβέστης που εντόπισε τους δύο εφήβους στα χαλάσματα, “Προσπάθησαν να φύγουν αλλά δεν πρόλαβαν”

Τους βρήκαν αγκαλιασμένους στα συντρίμμια. Οι περιγραφές του Πυροσβέστη που εντόπισε τους δύο εφήβους μέσα στα χαλάσματα περιγράφει όσα αντίκρισε

Ο Γιώργος Μιαούλης, είναι ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σάμου . Πατέρας και ο ίδιος δύο παιδιών, βρέθηκε με την ομάδα του τις πρώτες ώρες του σεισμού των 6,7R στη Σάμο, σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για άτομα σε κίνδυνο. Οι Πυροσβέστες άρχισαν να ψάχνουν ανάμεσα στα χαλάσματα του κτίσματος στην οδό Μισάρχου, και να απομακρύνουν μπάζα και να απεγκλωβίσει τους δύο εφήβους, για τους οποίους είχαν ενημέρωση ότι βρίσκονται καταπλακωμένοι μέσα στα ερείπια, «Τα συναισθήματα την ώρα της δουλειάς μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αλλά είμαστε άνθρωποι και επηρεαζόμαστε» δήλωσε συναισθηματικά φορτισμένος ο Αξιωματικός του ΠΣ περιγράφοντας τη στιγμή που εντόπισαν νεκρά τα δύο παιδιά.

“Προσπάθησαν να φύγουν”

Οι δύο έφηβοι μαθητές Λυκείου, επέλεγαν όπως συνήθιζαν να περάσουν από αυτό το στενό σοκάκι του νησιού . Λίγο πριν το σεισμό . Είχαν καθίσει στο σκαλοπατάκι μπροστά στην είσοδο του κτιρίου που κατέρρευσε. Όταν άρχισε ο σεισμός σηκώθηκαν για να απομακρυνθούν, όμως δεν πρόλαβαν και τα συντρίμμια τους καταπλάκωσαν. Ο 17άχρονος Άρης και η 15άχρονη Κλαίρη, εντοπίσθηκαν αγκαλιασμένοι κάτω από τα χαλάσματα στην προσπάθειά τους να προστατευτούν.

«Από τις τσάντες τους που ήταν στα σκαλοπάτια καταλάβαμε ότι αντιλήφθηκαν το σεισμό και μάλλον σηκώθηκαν… Ήταν μικρό το στενό, 2,5 με 3 μέτρα. (Τα παιδιά) παραδόθηκαν στο ΕΚΑΒ στους διασώστες. Ο μηχανισμός αντέδρασε άμεσα ..», σημείωσε ο Προϊστάμενος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, για τη συνδρομή τους στον απεγκλωβισμό των δύο εφήβων, καθώς όπως τόνισε «Ειδοποιηθήκαμε από τηλεφώνημα μέσα στο λεπτό σπεύσαμε στο σημείο… Έχουμε διασωστικό εξοπλισμό. Έγινε χειρουργική επέμβαση πετραδάκι – πετραδάκι απομακρύναμε τα συντρίμμια και απεγκλωβίσαμε τα άτομα», πρόσθεσε .

«Από τις τσάντες τους στα σκαλοπάτια καταλάβαμε ότι αντιλήφθηκαν το σεισμό»

Όπως ανέφερε ο Πυροσβέστης Γιώργος Μιαούλης, στην Άννα Λίτινα για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τα δυο παιδιά ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους: «Μόλις απεγκλωβίσαμε δυο παιδιά. Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, στην οδό Μισάρχου, όπου και ανασύραμε από τα ερείπια και τις σορούς των δυο παιδιών. Υπήρχε κατακρήμνιση μιας ξύλινης στέγης και πέτρες από παλιό κτίριο που είχε πλακώσει τα παιδιά… Είμαστε φορτισμένοι ψυχολογικά γιατί έχουμε οικογένειες και παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά. ” Είμαστε εκπαιδευμένοι, όπως και εμείς είμαστε άνθρωποι και επηρεαζόμαστε” , τόνισε ο ίδιος .

Οι γονείς , αναζητούσαν απεγνωσμένα τα παιδιά τους

Οι μητέρες των δύο εφήβων, λίγα λεπτά μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, καθώς δεν είχαν επικοινωνία , και δεν είχαν επιστρέψει, άρχισαν να τα καλούν στα κινητά τους τηλέφωνα με τις κλήσεις τους να μένουν αναπάντητες.

Στο Νοσοκομείο της Σάμου όπου μετεφέρθηκαν, προσπάθειες των γιατρών να τα επαναφέρουν στη ζωή ήταν υπεράνθρωπες, όπως ανέφερε ο Διοικητής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος . «Τα παιδιά ήταν και τα δυο νεκρά. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα απαραίτητα, όπως ανάνηψη… Δυο νέα παιδιά, 16 χρονών, δεν είναι πλέον μαζί μας. Είμαστε συντετριμμένοι με αυτό που συμβαίνει», τόνισε . Από το Νοσοκομείο της Σάμου, μεταφέρθηκε στο Νοσκομείο Παίδων με C130 και νοσηλεύεται με σοβαρά κατάγματα και ένας ακόμα 14άχρονος , καθώς και 62άχρονη γυναίκα η οποία επίσης φέρει βαριά κατάγματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο σεισμό που έπληξε το τόξο του Βορειανατολικού Αιγαίου.