Ψυχικό: Το μυστήριο με την κλοπή στις θυρίδες της τράπεζας- Η θηλυκή κυριότητα θυρίδων αξίας άνω των €5 εκατομμυρίων

Η υπόθεση με τις καταγγελλόμενες κλοπές του περιεχομένου θυρίδων σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Νέο Ψυχικό, αποτελεί το πεδίο της έρευνας για τους Αστυνομικούς του ΥΔΕΖΙ της Ασφάλειας Αττικής , για τις μεθόδους των κακοποιών να εισβάλλουν στις ασφαλείς τραπεζικές θυρίδες

Την αρχική καταγγελία (13/11) κατόχου θυρίδας στη Διεύθυνση της Τράπεζας, για κλοπή από τη θυρίδα ασφαλείας που διατηρούσε, ακολούθησαν τρεις ακόμα καταγγελίες και ακολούθησε εμπλοκή σε προανακριτική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. Αρχικά η τράπεζα δέχεται ότι έγινε παραβίαση, αλλά δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τον τρόπο και το χρόνο της “παραβίασης” και της κλοπής, με την εκτίμηση ότι οι δράστες κινήθηκαν στις συγκεκριμένες θυρίδες ενώ εξετάζεται η εσωτερική πληροφόρηση.

Και οι 4 παραβιασμένες θυρίδες ανήκουν σε γυναίκες

Η καταγγελία υποβλήθηκε στο ΤΑ Ψυχικού λόγω αρμοδιότητας, στη συνέχεια λόγω της έκτασης της κλοπής η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ΒορειοΑνατολικής Αττικής και κατέληξε στο ΥΔΕΖΙ της ΔΑΑ, ως Υπηρεσία με εμπειρία και λόγω της σοβαρότητάς της ο φάκελος διαβιβάστηκε προς διερεύνηση.

Μέχρι στιγμής ο ακριβής χρόνος της διάρρηξης, δεν έχει προσδιοριστεί, ενώ σημειώνεται ότι τα ποσά και τα κλοπιμαία τιμαλφή αποδίδονται σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες καθώς και οι τέσσερις κάτοχοι των θυρίδων, είναι γυναίκες, σύζυγοι επιχειρηματιών με οικονομική επιφάνεια.

Πρόκειται για τη σύζυγο του μεγαλύτερου εισαγωγέα ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, η οποία έχει καταγγείλει κλοπή κοσμημάτων αξίας €1 εκατομμυρίου και ποσού σε μετρητά, που ξεπερνάει στις €46.00. Καταγγέλλουσα βρίσκεται και σύζυγος Έλληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική και δήλωσε κλοπή από τη τη θυρίδα της, κοσμημάτων αξίας €4 εκατομμυρίων, ενώ ιδιοκτήτρια επώνυμου οίκου επίπλων με υποκαταστήματα πανελλαδικά, καταγγέλλει κλοπή ποσού άνω του μισού εκατομμυρίου, καθώς επίσης μέλος ιστορικής παλαιάς οικογένεια, στα προάστια της νοτιοανατολικής Αττικής, με δραστηριοποίηση και στα κοινά του Δήμου Ψυχικού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κατόχων των τεσσάρων θυρίδων, το συνολικό ποσό των κλοπιμαίων χρημάτων και κοσμημάτων ξεπερνά τα €5 εκατομμύρια

Η έρευνα της Αστυνομίας, βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις  θυρίδες να αποτελούν σύμφωνα με τη Διεθνή Τραπεζική πρακτική, προσωπικό χώρο του μισθωτή και κρίνονται απαραβίαστες τόσο από την τράπεζα όσο και οποιονδήποτε άλλο εκτός του εκμισθωτή τους. Η τράπεζα, δε δύναται να γνωρίζει το είδος και την αξία των αντικειμένων των θυρίδων, δεν διαθέτει πρόσβαση στο χώρο που βρίσκονται ασφαλισμένες οι θυρίδες των πελατών της, ενώ δεν υπάρχει καταγραφή βιντεοληπτικού υλικού στο χώρο. Για να ανοίξει μια θυρίδα, η τράπεζα διατηρεί κλειδί, το οποίο συνδυαστικά με το μοναδικό κλειδί του μισθωτή της θυρίδας, επιτρέπει πρόσβαση στο περιεχόμενο που εμπεριέχεται, με τον εκμισθωτή να παραμένει μόνος του στο χώρο όπου βρίσκεται η θυρίδα του, χωρίς παρουσία υπαλλήλου της τράπεζας ή άλλου προσώπου . Σημειώνεται ότι για να υπάρξει αποζημίωση στα ποσά και το περιεχόμενο θυρίδας- μετρητά και τιμαλφή- σε διαπιστωμένη κλοπή, ο μισθωτής θα πρέπει να έχει προβεί σε επιμερισμένη ασφάλιση ώστε να αξιώσει αποζημίωση από την τράπεζα, εφόσον προκύψει αμέλεια στα μέτρα ασφαλείας από την πλευρά της τράπεζας.