Ψόφησε ο «Σήφης». Τον εντόπισαν να επιπλέει στο φράγμα των Ποταμών.

Στο φράγμα των Ποταμών, εντοπίσθηκε απόμέλη της επιτροπής του ΟΑΚ, ο «Σήφης» ο κροκόδειλος της Κρήτης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες και ερπετολόγους, πιθανότατα ο κροκόδειλος, δεν κατάφερε να αντέξει τον βαρύ χειμώνα που έπληξε την Κρήτη. Το πρωί της Κυριακής (29/03), εντοπίστηκε από τους ανθρώπους της επιτροπής να επιπλέει στο νερό του φράγματος.
Περίπου ενάμιση μήνα, από τα μέσα Φεβρουαρίου (14/02) ομάδα κτηνιάτρων επισκέφθηκε το σημείο προκειμένου να γίνει ακόμα μια προσπάθεια για την παγίδευσή του, στο φράγμα των Ποταμών, και δεν είχαν εντοπίσει τον «Σήφη» στα νερά της λίμνης, παρά τις αναζητήσεις, για τον εντοπισμό του.
Στο φράγμα έχουν μεταβεί (30/03) μέλη της επιτροπής από τον ΟΑΚ, το Δασαρχείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και ο ερπετολόγος, Πέτρος Λυμπεράκης, με σκοπό να ανασύρουν το  ερπετό. Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στο μουσείο φυσικής ιστορίας προκειμένου να διενεργηθούν εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να απαντηθούν ερωτήματα που απασχόλησαν την επειστημονικη κοινοτητα με την παρουσία του ερπετού από την πρώτη εμφάνισή του, στο φράγμα των Ποταμών.
Σύμφωνα με τον Γ.Μαμαγκάκη, το ερπετό ήταν ψόφιο περίπου 15 μέρες, καθώς εντοπίστηκαν αλλοιώσεις στο σώμα του, ενώ δε εντοπίσθηκαν ίχνη χτυπήματος. «Εκείνο που θα κάνουμε τώρα», είπε, «είναι να εξετάσουμε αν ο κροκόδειλος είναι τσιπαρισμένος», ώστε να εξακριβωθεί αν είχε εισαχθεί νόμιμα στη χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο ερπετολόγος Πέτρος Λυμπεράκης το κουφάρι του ζώου, θα παραμείνει σε σημείο που θεωρείται καταλληλότερο στις όχθες της λίμνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί με φυσικό τρόπο η αποσύνθεση και στη συνέχεια οι επιστήμονες θα μεταφέρουν τα οστά του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο για μελέτη.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport