ΠΣ: “Η φωτιά δεν ελέγχεται- Ζητήθηκε ευρωπαϊκή συνδρομή- Αρνήθηκαν οι Γάλλοι”

Συνέντευξη Τύπου για ενημέρωση της επιχειρησιακής αντιμετώπισης στα πύρινα μέτωπα της Βορειοανατολικής Αττικής στην Ηλεία και τη Ζάκυνθο, στο Επιχειρησιακό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής .

Αίτημα συνδρομής- τρια 24άωρα ενω μαίνεται η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική- συμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, Σταυρούλα Μαλλίρη, ζήτησε καθυστερημένα η Ελληνικη κυβέρνηση σε ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου δύο ζεύγη αεροσκαφών CL – 415 να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται σε Αττική,  Ηλεία και Ζάκυνθο.

Ώστόσο, η Γαλλία που διαθέτει εναέρια μέσα απάντησε αρνητικά στις Ελληνικές Αρχές καθώς βρίσκονται σε επιχειρησιακή διάθεση σε πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα.

Ωστόσο στο αίτημα της Ελλάδας, έχει ανταποκριθεί -μέχρι στιγμής -η Κύπρος για συνδρομή με πεζοπόρο.

Στα μέτωπα της φωτιάς- σήμερα -επιχειρούσαν 5 Πυροσβεστικά αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Σε «δύσκολη ημέρα» απέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής το τριτο 24άωρο που μαίνεται η πυρκαγιά στην Ατττική και συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα καθώς επεσήμανε «Επεκτείνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα».

Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ααναφέρθηκε στη σύλληψή από την Αστυνομία (15/08) στην Πάρνηθα 63άχρονου άνδρα, στην κατοχή του έφερε υλικά τα οποία δε δικαιολογούσε και μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε απόπειρα εμπρησμού.

«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα προς Μαλακάσα»

Συμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, «Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα» (Σκάι) ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της φωτιάς που μαίνεται από την Κυριακή (13/08-16.30) στη βορειοανατολική Αττική. «Κανείς να μην έρχεται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα, ακόμη και οι πυροσβέστες που ήταν κοντά στο μέτωπο αποχώρησαν» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικης και συμπλήρωσε: «Πλέον είναι πάρα πολύ επιθετική και επικίνδυνη η κατάσταση».

Η πυρκαγιά κινείται με κατεύθυνση Νότια-Νοτιοδυτικά από τον άξονα Καλάμου – Μικροχωρίου .

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση (15/08-19.00) της Πυροσβεστικής:

“Από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:

α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16.16 σε δασική έκταση, στον Κάλαμο Αττικής.

Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις κατάσβεσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αναχαίτιση και περιορισμό του κυρίου μετώπου μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου.

Στο συμβάν επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά 3 Α/Φ CANADAIR και 6 Ε/Π.

Πρόκειται για μια πυρκαγιά που εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ως κύρια προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και εν συνεχεία τον περιορισμό των ενεργών μετώπων και την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

β. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 χθες σε αγροτοδασική έκταση, στη περιοχή Κρυονέρι Ηλείας. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π.

γ. Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές: Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι Άνω Βολίμων, Σκούτα Άνω Βολίμων, Μεγαλώνι, Άνω θέση – Ασκός Βολίμων, Άγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, Άγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριο, Νικολουδάκη, Αγαλάς.

Με κυριότερες αυτές στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό.

Στην κατάσβεση αυτών λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 Ε/Π.

Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.

Με την ευκαιρία αυτή, για άλλη μια φορά, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Όσοι από τους συμπολίτες μας βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών παρακαλούνται να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς: Ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας «199».