Κάλαμος Αττικής: Πύρινη λαίλαπα η δασική φωτιά που μαίνεται- Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική

Πυροσβέστες και εθελοντές υπό σε δύσκολες συνθησυνθήκες επιχειρούν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται στον Κάλαμο Αττικης σε δασική έκταση.

(13/08-23.00) Διακοπή κυκλοφορίας στις περιοχές και οδους του δικτύου προς Κάλαμο.

Κόμβος Καπανδριτίου – Μικροχωρίου

Παραλιακή λεωφόρος Αγίων Αποστόλων- επαρχιακή  Καλάμου

Πλατεία Καλάμου

Λεωφόρος Μαρκοπούλου και παραλιακή Αγίων Αναργύρων

(13/08-22.30) Σε έκτακτη συνεδρίαση η Περιφέρεια και η συντονιστικη δράση προκειμένου να εκπονήσουν σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας για τις συνέπειες της φωτιάς που μαίνεται στον Κάλαμο Αττικης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου σε δηλώσεις του τόνισε ότι η φωτιά προχωράει γρήγορα, δε μπορεί να ελεγχθεί και όλα προμηνύουν μια δύσκολη νύχτα.

Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνος Γιόβας, ενω συντόνιζε το μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται στον Κάλαμο Αττικης. Ο Στρατηγός του ΠΣ, συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς εξαιτίας της μεγάλης έντασης, ένιωσε αδιαθεσία και υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Έχουν καεί σπίτια, με τον ακριβή αριθμό να μην έχει προσδιοριστεί, με τους κατοίκους να κάνουν αναφορά σε περίπου 15-20, να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές μεταξύ των οποίων 5 έχουν μερικώς καταστραφεί. Ενώ εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώνεις με 320 παιδιά (260 η μία και 60 η άλλη) για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για τις κατασκηνώσεις «Kinderland» και «Αναγέννηση» ενώ τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Kalamos Beach.

Μαρτυρίες αναφέρονται σε εκρήξεις, πιθανότατα από γκαζάκια, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες κάτοικοι απομακρύνονται από τις εστίες τους.

Για λόγους ασφαλείας, οι δύο κατασκηνώσεις έχουν ήδη εκκενωθεί.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσος, κατήγγειλε τον συντονισμό της Πυροσβεστικής, για καθυστέρηση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των εναέριων μέσων.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού Παναγιώτης Πέππας σε δηλώσεις του ανέφερε κακό συντονισμό, και επεσημανε ότι έχουν καεί σπίτια και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων από οικήματα.

Ενα μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή του Καπανδριτίου.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην Αττική, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα -στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

 

Προφανώς και προκύπτουν ευθυνες για να καίγονται σπίτια, περιουσιες και να καταστρέφονται δάσικες εκτάσεις. Η “προστασια του πολιτη” έρμαιο στα καιρικά φαινόμενα και τις οποιες εμπρηστικές προθέσεις.

_______________

* φωτο William Feithful