Προυσός Ευρυτανία: «Χάθηκαν 6,5ώρες έρευνας, το 112 θα είχε δώσει το στίγμα του κινητού και ίσως μπορούσε να έχει σωθεί»

Θα μπορούσε το 112 (υπό συνθήκες) να έχει δώσει το ακριβές στίγμα κινητό του τραυματισμένου διασώστη του ΕΚΑΒ, αντί να τον αναζητούν για 6,5ώρες μέσα στο σκοτάδι, ενημερώνει ο επικεφαλής της ορειβατικής ομάδας της 7ης ΕΜΑΚ

Ο Θοδωρής Τσώνης, ο 46χρονος διασώστης του ΕΚΑΒ ήταν πατέρας δύο παιδιών. Τραυματίσθηκε θανάσιμα τα ξημερώματα του Σαββάτου (10/02) την περιοχή του Προυσού Ευρυτανίας, υπό συνθήκες που ερευνά η Τροχαία, ενώ κινούνταν επί της επαρχιακής οδού Προυσού-Αγρινίου, κατακρημνίστηκε με τη μηχανή του σε γκρεμό. Η σύζυγός του, μετά από κλήση του 46χρονυ, ενημέρωσε τις Αρχές και ξεκίνησε η επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωσή του.

«Χάθηκαν 6,5 κρίσιμες ώρες έρευνας, ενώ το 112 θα είχε δώσει το στίγμα του κινητού και ίσως ο 46χρονος μπορούσε να σωθεί»

Ο Πυρονόμος και επικεφαλής της ορειβατικής ομάδας της 7ης ΕΜΑΚ, Νίκος Ανάγνος, ο οποίος συντόνιζε την έρευνα διάσωσης και ανάσυρσης του 46χρονου διασώστη του ΕΚΑΒ, με ανάρτησή του θέτει προβληματισμούς στο ενδεχόμενο να μπορούσε  να έχει εντοπισθεί πιο έγκαιρα και ενδεχομένως να είχε σωθεί .

Παραθέτει στην ανάρτησή του, ο Πυρονόμος της 7ης ΕΜΑΚ, Νίκος Ανάγνος, «ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΣ ΣΑΣ/ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ Με αφορμή ένα συμβάν χθές το βράδυ στην Ευρυτανία με έναν νέο άνθρωπο, θέλω να πω 2-3 πράγματα, που κάποιοι τα αγνοούν, κάποιοι τα αμελούν και κάποιοι απλά αδιαφορούν.
Ο άνθρωπος αυτός λοιπόν, κινούμενος από Αγρίνιο προς Καρπενήσι, για κάποιο λόγο έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του και βρέθηκε σε γκρεμό 40-50 μέτρων περίπου.
Όντας ζωντανός και παρά την σφοδρότητα της πτώσης, κατάφερε και ενημέρωσε την σύζυγό του τηλεφωνικά οτι είχε ατύχημα. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να δώσει ακριβή στοιχεία για την τοποθεσία της πτώσης και το μόνο στοιχείο που έδωσε ήταν οτι είχε περάσει το “τάδε” σημείο και οτι βρίσκεται τραυματισμένος σε βράχια.

Φτάνοντας οι δυνάμεις μας στην περιοχή, χτενιζαμε μέχρι το ξημέρωμα μια περιοχή μήκους περίπου 20χλμ χωρίς αποτέλεσμα. Με το φώς της ημέρας τελικά βρέθηκε, δυστυχώς νεκρός και κάναμε την επιχείρηση της ανάσυρσης του. Μετά την αναφορά μου λοιπόν στο συμβάν, φτάνω στο θέμα που θέλω να δώσετε ΠΡΟΣΟΧΗ.
Εάν αυτός ο άνθρωπος, αντί για το τηλεφώνημα στην σύζυγό του (κάτι το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό και λογικό), είχε κάνει μια κλήση στο 112, πιθανόν να είχε εντελώς διαφορετική κατάληξη και άλλο αποτέλεσμα. Και λέω πιθανόν, γιατί υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη ενός συμβάντος.
Καλώντας το 112 αυτομάτως θα είχαμε το ακριβές στίγμα του και θα πηγαίναμε στα πρώτα λεπτά ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν. Αντ’ αυτού, χάσαμε περίπου 6,5 σημαντικές ωρες, ψάχνοντας στο πουθενά, σε ένα τοπίο που με δυο λέξεις θα το χαρακτήριζα απεραντοσύνη και χάος!
Κι εδώ ξαναέρχομαι να τονίσω την σπουδαιότητα αυτού του τριψηφιου (σωτήριου) αριθμού 112. Πρέπει κάποια στιγμή να το εμπεδώσουμε φίλοι μου. Πρέπει να το βάλουμε στην ζωή μας. Δεν είναι μόνο τα μηνύματα (ενοχλητικά για κάποιους) για εκκένωση, η προφύλαξη από καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
Είναι ένας αριθμός που θα μας σώσει την ζωή καλώντας τον. Βάλτε τον στην ζωή σας.
Είναι αμέτρητες οι διασώσεις που έχουμε κάνει με αίσιο τέλος χάρη σ’ αυτό τον αριθμό».

Η κηδεία του Θοδωρή Τσώνη, θα τελεστεί σήμερα Κυριακή (11/0- 15:30) στον Ιερό Ναό Ευρυτάνων Αγίων, Καρπενησίου.