Αιτωλοακαρνανία: Οι Αλβανοί βαρυποινήτες, οι “insiders” Αστυνομικοί και η διαδρομή της κοκαΐνης

Επικίνδυνοι βαρυποινήτες, Αλβανοί και Μαροκινοί, σε συνέργεια με δύο Έλληνες, επιχείρησαν τη μεγαλύτερη μεταφορά κοκαΐνης στην Ευρώπη, με το ιστιοφόρφο να ρίχνει άγκυρα και τους διακινητές να ακολουθούν τη γνώρισμη πορεία .. στις Ελληνικές Φυλακές

Στην εξάρθρωση Διεθνούς κυκλώματος εμπορίας κοκαΐνης, προχώρησαν οι Αρχές σε συνεργασία με την αμερικάνικη DEA. Ένας τόνος και 181 κιλά κοκαΐνης εμπορικής αξίας στην παράνομη αγορά €50εκατομμυρίων, κατασχέθηκαν στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να προορίζονται για χώρες της Ευρώπη και της ΒορειοΔυτικής Αφρικής, εκτός την εγχώρια παράνομη αγορά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κατασχεθεί στο λιμάνι του Πειραιά ποσότητα κοκαΐνης, από τον Ισημερινό με τον προορισμό Durres

Πληροφορίες για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, είχαν περιέλθει στις Αρχές. Οι μυστικοί αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών «Σταύρος Τριάντης» και «Κυριάκος Στρατιάς» -όπως ήταν τα κωδικά ονόματα στα οποία παρουσιάστηκαν στα μέλη το καρτέλ – είχαν καταφέρει να εισχωρήσουν στη ανώτατη ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης. Ήρθαν σε επαφή με τον Αλβανό “doctor” όπως τον προσφωνούσαν, κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, και τους είχε ανατεθεί η μεταφορά της κοκαΐνης στην Ευρώπη. Το καρτελ του θανάτου είχε ήδη πέσει στην “παγίδα” των Αρχών.

Το δρομολόγιο της .. κόκας

Στις 9 Νοεμβρίου του 2018, στο ιστιοπλοϊκό σκάφος «Βaracuda 7» ελληνικής σημαίας που απέπλευσε από τον Άλιμο, επιβιβάστηκε ο “insider” «Σταύρος Τριάντης» και ο Αλβανός κάτοικος Ισπανίας Arbër Perdeda, ο «τηλεγραφητής» της εγκληματικής οργάνωσης ο οποίος ενημέρωνε με συσκευή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας και λάμβανε οδηγίες από τον Αλβανό “doctor”. Όμως, επικοινωνία είχε ανακτήσει και ο «Σταύρος Τριάντης» με την Υπηρεσία τους, στους οποίους περνούσε πληροφορίες για τις κινήσεις του καρτέλ.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2018 το ιστιοπλοϊκό σκάφος κατέπλευσε στις ακτές της Τενερίφης, αφού έφυγε για την Αμερική. Ακολούθησαν την Άνοιξη συναντήσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης στην Αλβανία και τη Βαρκελώνη για τις απαραίτητες κατευθύνσεις, με την κοκαΐνη να φορτώνεται στο ιστιοφόρο στην Καραϊβική. Το πλωτό ναυπήγημα μέσω Αφρικής ταξίδεψε για τις Ισπανικές ακτές, ωστόσο οι «πληροφοριοδότες» της εγκληματικής οργάνωση, ενημερώθηκαν για τις έρευνες της Ισπανικής Αστυνομίας, και χάραξαν ρότα για τα παράλια της Πρέβεζας, με κατάπλου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας καθώς είχαν ήδη «καβάτζες» και ανθρώπους να αναλάβουν την φύλαξη του «ακριβού» φορτίου.

Πακέτα κοκαΐνης με “σφραγίδες” μεταξύ άλλων “ALF 007”

Η πληρωμή για την αγορά του 1.181 τόνων κοκαΐνης, είχε γίνει από αλλοδαπό αραβικής καταγωγής, ο οποίος ζει στην Ισπανία και θεωρείται από τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής Οργάνωσης, ενώ η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε δόσεις μέσω Αλβανική τράπεζας από Αλβανό ο οποίος δήλωνε έμπορος και πλήρωνε για “μεταφορές εμπορευμάτων που εισάγονται από το εξωτερικό”.
Όπως έχει προκύψει από τις έρευνες των Αρχών, ο Αλβανός βαρυποινίτης, Sandër Pemaj, ήταν ο υπεύθυνος για όλες τις λεπτομέρειες της διακίνησης των ναρκωτικών, ένας επίσης αλλοδαπός που ζει σε βαλκανική χώρα, κι ένας 28χρονος Έλληνας ήταν υπεύθυνος για τις.. “πληρωμές”. Μαροκινός, ο οποίος ανήκε στα μέλη του πληρώματος στο σκάφος, ήταν υπεύθυνος για την παράδοση των ναρκωτικών από τους προμηθευτές της Λατινικής Αμερικής, τη μεταφορά και την παράδοση σε άλλα μέλη του καρτέλ. Ο Αλβανός Arbër Perdeda, σε ρόλο συντονιστή είχε άμεση επαφή με τον “doctor” στην Ισπανία και ήταν υπεύθυνος για τη παραλαβή των ναρκωτικών στην Ελλάδα και τη “διανομή” στις ευρωπαϊκές χώρες, . Ο 46άχρονος Έλληνας, σε συνεργασία με δύο άλλους Αλβανούς και άτομο τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν προκύψει, ήταν υπεύθυνοι για την ασφαλή μεταφορά των ναρκωτικών και τα μέτρα ασφαλείας. Ενώ ένας 30άχρονος Μαροκινός κάτοικος Ισπανίας, είχε στην ευθύνη του, την ασφάλειας και τις συναντήσει των ηγετών του Διεθνούς καρτέλ .

Οι έρευνες των Αρχών θα συνεχιστούν, ενώ έχουν προκύψει στοιχεία που θα οδηγήσουν -σύμφωνα με Αστυνομικές Αρχές- σε συλλήψεις στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ισπανία.

Οι έξι ποινικοί Αλβανοί και οι αραβόφωνοι συνεργοί τους, με κοκαΐνη €50εκατομμυρίων

Από τη έρευνα των Αστυνομικών, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες του ναρκεμπορικού κυκλώματος, έχουν απασχολήσει τις Αρχές. Πρόκειται για επικίνδυνους κακοποιούς, με βαρύ οπλισμό στη διάθεσή τους, και χωρίς ενδοιασμούς, πυροβολούσαν. Ανάμεσα στου οχτώ αλλοδαπούς συλληφθέντες δύο Μαροκινοί και έξι Αλβανοί ποινικοί.  Πρόκειται για τους Αλβανούς, ο Aleksander (Sandër) Pemaj, και τον εξάδελφό του από το ίδιο χωρίο της Αλβανίας Maksim Preçi, τον Arbër Perdeda, τον Ergon Tusi, τον Erlin Zotaj, το Lek Doda, οι οποίοι διατηρούν κατά περίπτωση ποινικό μητρώο καθώς έχουν συλληφθεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών, ένοπλες ληστείες, πλαστογραφίες και άλλα ποινικά αδικήματα.

Δύο από τους Αλβανούς, έχουν συλληφθεί ο πρώτος τον Αύγουστο του 2004, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εισήγαγε στη χώρα μας από την Καραϊβική με ιστιοπλοϊκό σκάφος κοκαΐνη βάρους 910 κιλών και ο συνεργός και ομοεθνής του, το Μάρτιο του 2017, για διακίνηση κοκαΐνης καθώς επίσης και το Σεπτέμβριο του 2018 για εμπορία ναρκωτικών στη Ζάκυνθο.
Ποινικό μητρώο διατηρούν και δύο ακόμα από τα μέλη του διεθνούς καρτέλ ναρκωτικών, καθώς έχουν συλληφθεί ο ένας το Νοέμβριο του 2011 στην Κοζάνη για διάρρηξη σε οικία και το Σεπτέμβριο του 2015 για κατοχή και διακίνηση κάνναβης, ενώ ο συνεργός του, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2016 για διακίνηση κοκαΐνης στην Αττική. Μεταξύ των συλληφθέντων ένας κατ’ επάγγελμα πλαστογράφος ο οποίος είχε συλληφθεί το Σεπτέμβριο του 2012 και για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης.

Στην υπόθεση εμπλέκονται επίσης εννέα άτομα, για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες, τόσο στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ισπανία.

Ο Aleksander (Sandër) Pemaj, μεταξύ των συλληφθέντων

Ο Sandar Pemaj, 41 ζει στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1990, με βαρύ ποινικό μητρώο, μπαινόβγαινε στις φυλακές. Συνελήφθη και καταδικάστηκε στην Ελλάδα για ληστείες το 1998 και αθωώθηκε το 2006. «Από το 2000, έχει συλληφθεί άλλες πέντε φορές, για ένοπλες ληστείες, υποθέσεις ναρκωτικών και απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ τρεις φορές έχει παραβιάσει άδειες που του χορηγήθηκαν από Καταστήματα Κράτησης», όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης.

Με τις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου, ο Αλβανός Sandër Pemaj έχοντας εκτίσει συνολικά 16 χρόνια, αποφυλακίστηκε 2018 και βρέθηκε πάλι εκτός φυλακής, οπότε και εντάχθηκε στη μαφία της διακίνησης σκληρών ναρκωτικών.

Στις 16 Φεβρουάριο του 2010, στο Βύρωνα, ο Sandar Pemaj με ομοεθνή συνεργό του, δραπέτες και οι δυο των Φυλακών Λάρισας- καθώς εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης για ένοπλες ληστείες από κοινού με συνεργούς του σε Τράπεζες, και καταστήματα με βαρύ οπλισμό- εγκλωβίστηκαν στον ακάλυπτο χώρο αρτοποιείου στο Βύρωνα Αττικής, ύστερα από καταδίωξη Αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, όταν εντοπίσθηκαν μετά από ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας. Ο  Nicola Tondi – τότε – 25ετών υδραυλικός από την Αλβανία, ο οποίος διέμενε με τη σύζυγο και το 18μηνών παιδί τους σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην περιοχή του Βύρωνα, τακτοποιούσε με συνάδελφο του στο αυτοκίνητο του υλικά της δουλειάς που είχε αγοράσει από αποθήκη υδραυλικών, όταν είδε κοντά στο όχημα του, τους δύο δραπέτες οι οποίοι επιχειρούσαν πεζή διαφυγή από τους Αστυνομικούς καθώς το όχημά τους είχε εγκλωβιστεί. Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη ο Σαντέρ Πεμάϊ, απέρριψε πέντε χειροβομβίδες κατά αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, και ενεργούσε πυρά σε βάρος τους, με τους Αστυνομικούς να τους ανταποδίδουν τα πυρά. Κατά τη διάρκεια της ένοπλης εμπλοκής με τους Αστυνομικούς, είχε τραυματισθεί θανάσιμα ο -τότε-  25άχρονος Nicola Tondi Αλβανός υδραυλικός, όταν επιχείρηση εν μέσω πυρών να εισέλθει στην απέναντι πυλωτή, και είχαν τραυματιστεί δυο Αστυνομικοί. Όμως, προέκυψε κατά τη νεκροτομή, ο Αλβανός υδραυλικός, είχε δεχθεί 9 βολίδες όπλων εκ των οποίων, οι 4 από όπλα των Αστυνομικών, δύο εκ των οποίων καταδικάστηκαν από τη Ποινική Δικαιοσύνη.

 

 

Ο Sandër Pemaj ήταν μέλος της συμμορίας του Μαριάν Κόλα, οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της ΕΚΑΜ σε καταδίωξη έξω από το Βουτσαρά Ιωαννίνων το 2013 σε αναζητήσεις μετά τη μεγάλη απόδραση των 11Αλβανων από τις φυλακές Τρικάλων. Κατά την καταδίωξη σε αναζήτηση των επικίνδυνων κακοποιών σε ένοπλη εμπλοκή με Αστυνομικούς από τα πυρά των Αλβανών κακοποιών, είχε δολοφονηθεί η 25χρονά Κατερίνα Ζώγαλη, στα Ίσθμια Κορινθίας ενώ σε φονική ενέδρα είχαν δολοφονήσει τον 37άχρονο Αρχιφύλακα  Γιώργο Ανδριτσόπουλο στο Δίστομο Βοιωτίας. Δύο χρόνια αργότερα συνελήφθη στην Αλβανία -με τον ομοεθνή του επιχειρηματία Jurgen Molla μεταξύ των συλληφθέντες- ως ηγετικό μέλος διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών σε Αλβανία, Ελλάδα και Τουρκία .

 

Σε εκτενή ρεπορτάζ τα Αλβανικά δίκτυα, αναφέρονται στη σύλληψη του, Sandër Pemaj. Από το απόγευμα του Σαββάτου (25/01), μετά τη δημοσιοποίηση της εξάρθρωσης του καρτέλ, ένα τραγούδι ραπ ανέβηκε στο YouTube με φωτογραφίες του Sandër Pemaj, ενώ ήταν έγκλειστος, με τους στίχους να περιγράφουν τη δραστηριότητά του μέσα και έξω από τις φυλακές κατά τον εγκλεισμό του, και απειλεί ότι «θα βγει ξανά και ότι κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει».

Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, ακολούθησαν παράλληλα με τον Αστακό έφοδοι σε  Καλλιθέα, Ίλιον, Παγκράτι και Νέα Σμύρνη, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ, της Ο.Π.Κ.Ε. και της ΔΙ.ΑΣ. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σε συνεργασία του Γραφείου DEA της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και τις αστυνομικές Αρχές της Αλβανίας και της Ισπανίας, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε διυπηρεσιακή συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.