Προστριβές και ερωτηματικά για τις «μικρές» κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ

Ποιοι είναι οι αξιωματικοί που τοποθετούνται στα κρίσιμα πόστα κι οι απομακρύνσεις που προκάλεσαν συγκρούσεις στην λεωφόρο Κατεχάκη

Μικρής έκτασης αλλά με ορισμένα ερωτηματικά είναι οι κρίσεις της ΕΛΑΣ που είναι σε πλήρη εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου. Με αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών της ΕΛΑΣ παρ’ ότι υπήρχαν αρνητικές εισηγήσεις ανώτατων αξιωματικών του Σώματος και παραγόντων της λεωφόρου Κατεχάκη με έντονο παρασκήνιο.

Στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ παρέμειναν τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από την Κρήτη, δηλαδή ο αρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης, ο υπαρχηγός Ανδρέας Δασκαλάκης κι ο επιτελάρχης πλέον Κωνσταντίνος Λαγουδάκης.

Στη θέση του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος κ Γιώργος Γιάννινας με σημαντική θητεία τους τελευταίους μήνες στην ΓΑΔΑ ως Αττικάρχης και παλιότερα ως προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ως Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας παρέμεινε ο κ Κωνσταντίνος Σκούμας που είχε επιτυχημένο ρόλο στην αντιμετώπισης της απόπειρας εισβολής χιλιάδων παράτυπων μεταναστών που είχε ωθήσει στον Εβρο πριν ένα χρόνο το καθεστώς Ερντογαν.

Εκτός ΕΛΑΣ βρέθηκε μόνο ο μέχρι χθες Επιτελάρχης αντιστράτηγος κ Παναγιώτης Ντζιοβάρας που είχε σημαντική παρουσία κι ως Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ.

Ερωτηματικά προκάλεσε εντός της ΕΛ.ΑΣ η τοποθέτηση του υποστρατήγου Παρασκευά Σανιδά στην κρίσιμη θέση του Αττικάρχη. Ο κ. Σανιδάς είχε αναγνωρισμένη ως «επιτυχημένη» θητεία ως προϊστάμενος των ΜΑΤ (σ.σ.: κι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ενώ είχε συνδιοργανώσει από άλλη θέση και την πρώτη Ομάδα Ιχνηλάτησης των κρουσμάτων κορωνοϊού κυρίως με αστυνομικούς και εδρα στο αστυνομικό μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο κ Σανιδάς φέρεται να είχε προκαλέσει προστριβές με ορισμένους αξιωματικούς την περίοδο που κατείχε σημαντικό πόστο στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ . Τότε –το φθινόπωρο του 2015- υπήρχε απομάκρυνση άλλων σημαντικών στελεχών από την ίδια υπηρεσία.

Ιδιαίτερη εντύπωση κι έντονες αντιδράσεις εντός της λεωφόρου Κατεχάκη προκάλεσε η αιφνιδιαστική αποστρατεία –με τον βαθμό του υποστρατήγου- του κ. Λουκά Κρίκου που ήταν επί 20 περίπου χρόνια κύριος υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ με ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ με σχετικά παρουσία την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, εκείνη της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη κι άλλες. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να μιλούν για δυσαναπλήρωτο κενό λόγω της εμπειρίας του στις επαφές με τα ΜΜΕ ώστε να αποφεύγονται «επικοινωνιακά λάθη».

Η απομάκρυνση του κ Κρίκου που ήταν επί σειρά ετών από τους κύριους συνεργάτες δεκάδων υπουργών κι ηγετικών στελεχών της ΕΛΑΣ δηλώνεται ότι υπήρξε εν όψει ανανέωσης του Τομέα Επικοινωνίας του Αρχηγείου όπου ρόλο πιθανόν να έχει κι ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και μέλος της επιτροπής για τη βία σε αθλητικούς χώρους, κ. Γιάννης Αναστασάκος (είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τηλεοπτικών σφυγμομετρήσεων AGB). Πάντως μέχρι πρόσφατα υπήρχε απροθυμία αστυνομικών για την στελέχωση του επικοινωνιακού τομέα της ΕΛΑΣ.

Εκτός ΕΛΑΣ βρέθηκε κι ο δραστήριος ταξίαρχος Ιωάννης Κατσιαμακας– Πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας– ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε θητεία προϊσταμένου στην ασφάλεια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στην Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων της ΕΛΑΣ.

Για την απομάκρυνση του κ Κατσιαμάκα διατυπώθηκαν υπαινιγμοί εντός ΕΛΑΣ για «σκοπιμότητες κυβερνητικών στελεχών σε σχέση και με τον συνδικαλισμό στα σώματα ασφαλείας». Με ανταπάντηση ωστόσο από παράγοντες της Κατεχάκη ότι «η αποστρατεία αυτή υπήρξε με καθαρά υπηρεσιακά κριτήρια».

Για τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ υπήρξαν αναφορές για συσχετισμό με τις πρόσφατες μετακινήσεις τριών αξιωματικών από το Αστυνομικο Τμήμα Μυκόνου (σσ εξελίσσεται σε Υποδιεύθυνση). Η πλήρης ανανέωση του αστυνομικού προσωπικού της Μυκόνου φέρεται ότι είναι από τις κύριες δεσμεύσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ Μιχ. Χρυσοχοίδη που στοχεύει να εκλείψει κάθε υπόνοια για διαφθορά αστυνομικών στο εν λόγω νησί.

Στη θέση του διοικητή της Ασφάλειας Αττικής παραμένει για δεύτερη χρονιά ο υποστράτηγος κ. Πέτρος Τζεφέρης που θεωρείται ότι είχε σημαντικές επιτυχίες στις εξιχνιάσεις εγκληματικών ενεργειών, στην εξάρθρωση συμμοριών κλπ. αναβάθμιση και προαγωγή στην ΓΑΔΑ υπήρξε και για τον υποστράτηγο Λάμπρο Παπαδόπουλο ο οποίος από την θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αττικής (όπου οργάνωσε πλήρως το σύστημα μεταγωγών) τοποθετήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

______________________

* Βασιλης Γ. Λαμπρόπουλος, tovima.gr