Πρώην πράκτορας του Ιράν, στα χέρια των Αρχών|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Σε κατασκοπευτικό θρίλερ παραπέμπει η υπόθεση σύλληψης στη Μυτιλήνη ενός 51χρονου Ιρανού, με την κατηγορία ότι διευκόλυνε την έξοδο από τη χώρα τριών γυναικών από το Αφγανιστάν, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που ωστόσο διαψεύστηκαν από την Αστυνομία, ανακρινόμενος από τις διωκτικές αρχές Μυτιλήνης, ο συλληφθείς παραδέχτηκε τη συμμετοχή του σε ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, δίχως πάντως να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του. Ο συλληφθείς εξετάστηκε και από αξιωματούχους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) που σταθμεύουν μόνιμα στη Λέσβο. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα δεν φέρονται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του 51χρονου περί ανάμειξής του σε δίκτυα τζιχαντιστών. Αντίθετα, ανέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο συλληφθείς υπήρξε στο παρελθόν αξιωματούχος των Υπηρεσιών Πληροφοριών του Ιράν, απ’ όπου αυτομόλησε στη Δύση το 2003. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο 51χρονος εμφανίζεται να μένει μόνιμα στη Γερμανία, όπου έχει υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου.
Σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, ο υπήκοος Ιράν κατηγορείται ότι προμήθευσε σε τρεις αδελφές, 15, 18 και 23 ετών, από το Αφγανιστάν πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια, προκειμένου να ταξιδέψουν παράνομα στη Βιέννη, με απευθείας πτήση τσάρτερ. Οι τρεις Αφγανές εντοπίστηκαν από αστυνομικούς στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και ανακρινόμενες φέρονται να ομολόγησαν ότι προμηθεύτηκαν τα διαβατήρια από τον 51χρονο Ιρανό. Με τη σειρά του εκείνος ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από Τούρκο δουλέμπορο στο λιμάνι του Πειραιά, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε.
Σε βάρος του Ιρανού σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. δικογραφία για διευκόλυνση εξόδου παράτυπων μεταναστών από τη χώρα, ενώ, όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, υπεβλήθη σε άτυπη ανάκριση από αξιωματούχους της ΕΥΠ, οι οποίοι υπηρετούν στο τοπικό κλιμάκιο της υπηρεσίας στη Μυτιλήνη. Χθες ο 51χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, και τις αμέσως επόμενες ώρες πρόκειται να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο 51χρονος υπήρξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των «Φρουρών της Επανάστασης» και στέλεχος του υπουργείου Αμυνας του Ιράν, λαμβάνοντας μέρος σε εκπαιδεύσεις στη Βόρεια Κορέα και επιχειρήσεις κατασκοπείας και αντικατασκοπείας. Το 2003, ωστόσο, ο 51χρονος αυτομόλησε στη Δύση, αποκαλύπτοντας αρκετές από τις δραστηριότητές του στον Τύπο.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ημερήσια εφημερίδα «Al-Sharq Al-Awsat», με έδρα το Λονδίνο, ο Ιρανός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εκπαιδεύτηκε στη Βόρεια Κορέα σε θέματα προστασίας πυρηνικών και άλλων μυστικών εγκαταστάσεων», ενώ παρέθεσε στοιχεία σχετικά με συνεργασία των «Φρουρών της Επανάστασης» με την Αλ Κάιντα κ.ά. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το διάστημα μετά την αυτομόλησή του από το Ιράν ο 51χρονος ταξίδεψε σε ΗΠΑ και Καναδά, ενώ το τελευταίο διάστημα φέρεται να ζει μόνιμα στη Γερμανία. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν πολλές φωτογραφίες και πάμπολλα έγγραφα, που ενισχύουν την εκτίμηση των αρμοδίων υπηρεσιών περί σχέσης του 51χρονου με τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Το στοιχείο αυτό γεννά πολλά ερωτήματα και για την ταυτότητα των τριών γυναικών από το Αφγανιστάν, τις οποίες κατηγορείται ότι βοήθησε να ταξιδέψουν-διαφύγουν, μέσω Ελλάδας, στη δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βιέννη.

Έντυπη έκδοση- του Γιάννη Σουλιώτη

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport