Πολυτεχνείο: Μέτρα Ταξης της ΕΛΑΣ για τις εκδηλώσεις της 17Νοέμβρη

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. από σήμερα σε ανάπτυξη, με 24ωρη περιφρούρηση στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κέντρου, με τις πύλες του να έχουν κλείσει από το το βράδυ της Πέμπτης.

Ενόψει των εκδηλώσεων για τα 46χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχενείο, ο αστυνομικός σχεδιασμός μετά και την δεύτερη σύσκεψη επικεφαλής Αξιωματικών στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, περιλαμβάνει επίσημη πρώτη για τη ΔΡΑΣΗ, τη δίκυκλη ομάδα που αντικετέστησε τη ΔΕΛΤΑ, και βγήκε στο δρόμο στα πρόσφατα επεισόδια κατά την απόπειρα κατάληψης ΑΣΟΕΕ, κινητοποιηση σχεδόν 7000αστυνομικών με ενίσχυση από την επαρχία, και μεταξύ αλλων, πεζές περιπολίες με σκύλους, να βρίσκονται σε σημεία αμεσης ανταπόκρισης και εφόσον κριθεί απαραίτητο να επέμβουν.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιαασμού, κάδοι με απορρίματα και μπάζα έργων, θα απομακρυνθούν από τους δρόμους που θα περάσει η πορεία, ενώ επιχειρήσεις διάθεσης καυσίμων και εύφλεκτων υγρών στο κέντρο της Αθήνας, θα τεθούν υπό διακριτική επιτήρηση. Ενώ αποφασίστηκε η 24ωρη περιφρούρηση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος- με ενίσχυση μέσα στο Σαββατοκύριακο- καθώς και σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Νομική Σχολή και Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τις πύλες να έχουν κλείσει από το βράδυ της Πέμπτης (14/11), εκτός του Πολυτεχνείου. Ανήμερα της 17ης Νοέμβρη, σε αάπτυξη Μέτρων Τάξης, θα τεθούν οι 17 από τις 25 κλούβες της ΔΑΕΑ, στην περίμετρο της Αμερικάνικης Πρεσβείας.

Στον ίδιο σχεδιασμό τα κυβερνητικά κτίρια, θα βρεθούν σε αστυνομική επιτήρηση, για την αποτροπή τυχόν ακτιβιστικών ενεργειών. Ενώ η Κρατική Ασφάλεια θα ενεργεί ερευνες και προηπτικές προσαγωγές για τον εντοπισμό χώρων που ενδεχομένως αποτελέσουν ορμητήρια και αποθήκες μολωτοφ στην περιοχή των Εξαρχείων. Στα Εξάρχεια επίσης έχει γίνει χαρτογράφηση σε όλα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια τα οποία θα μπορούσαν, οπως κατά το παρελθόν, να γίνουν πίστα «ιπτάμενων αντιεξουσιαστών» οι οποίοι ενεργούσαν από τις ταράτσες κτιρίων ρίψει αντικειμέων και μολώτοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεως που επιχειρούσαν από κάτω.

Τα οχήματα ρίψης νερού θα ενεργοποιηθούν στην πορεία

Ο «Αίαντας» (και τα «Αιαντάκια») οι αύρες που έχει στη διάθεσή της η ΕΛΑΣ, έμφορτες με τόνους νερού, θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και αν κριθεί απαραίτητο, να επέμβουν επιχειρησιακά με ρίψεις νερού.   Θα βρίσκονται σταθμευμένα σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ η κίνηση και χρησιμοποίησή τους θα κριθεί ανάλογα με τα επεισόδια που θα προκληθούν.

Όπως επισημένεται από Ανωτατους Αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός επιδέχεται αναπροσαρμογής, με αναδιάταξη και αναδίπλωση των αστυνομικών δυνάμεων, όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο ανάλογα με τα γεγονότα.