Απόπειρα κατάληψης της ΑΣΟΕΕ- Εντολή για συλλήψεις και εκκένωση του Ιδρύματος

Οργανωμένη καταδρομική απόπειρα κατάληψης της ΑΣΟΕΕ με εντολή για συλλήψεις.. που κατέληξε σε οπισθοχώρηση των Αστυνομικών και “ηρωική” έξοδο για τους ταραξίες.

(11/11-14.00) Εντολή Κέντρου για οπισθοχώρηση των διμοιριών προς την έξοδο της ΑΣΟΕΕ και απόσυρση προς τις οδούς Χεϊδεν και Δεριγνί επί της Πατησίων, απελευθερώνοντας την Πύλη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο βρίσκονται άτομα για τα οποία είχε αποφασιστεί προσαγωγή μετά την απόπειρα κατάληψης του σφραγισμένου Ιδρύματος με εντολή της Συγκλήτου.

Αστυνομικοί που επιχειρούν στην ΑΣΟΕΕ και βρέθηκαν να δέχονται επιθέσεις από τα άτομα εντός του Ιδρύματος υποστηρίζουν ότι η εντολή Κέντρου που έλαβαν ήταν, “τα άτομα να πάνε όπου θέλουν. Να τα αφήσετε να φύγουν”, χωρίς ούτε μια προσαγωγή ή σύλληψη ενώ είχαν ενημερώσει ότι αναγνωρίζουν άτομα που είχαν ενεργήσει σε βάρος τους νωρίτερα, και είχαν τραυματίσει τρείς Αστυνομικούς. Με την οπισθοχώρηση των Αστυνομικών δυνάμεων τα άτομα εντός του Ιδρύματος με ανάπτυξη δύο πανό προετοιμάστηκα σε συντεταγμένη έξοδο από το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Αθηνών φωνάζοντας συνθήματα κατά των Αστυνομικών.

(11/11-13.50) Εντολή Κέντρου για οπισθοχώρηση των Αστυνομικών δυνάμεων προς την Πύλη της ΑΣΟΕΕ και μετακίνηση των δυνάμεων,  τα άτομα εντός του Ιδρύματος επιδόθηκαν σε χειροκροτήματα υποτιμητικά, για την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ .

Από την πλευρά της Δεριγνί, Αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με σφοδρότητα με ρίψεις αντικειμένων, απο “αλληλέγγυους” με κουκούλες που συγκεντρώθηκαν για τα  άτομα εντός ΑΣΟΕΕ, ενεργώντας χρήση σε απώθηση για απεγκλωβισμό της διάταξης. Όπως καταγγέλλουν οι Αστυνομικοί στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις προς το Κέντρο κι ενώ ζητούσαν σαφείς εντολές επιχειρησιακής ανταπόκρισης, δεν είχαν ανταπόκριση.

(11/11-13.30) Συνοδεία Αστυνομικού Διευθυντή των Μέτρων η ΠτΒ Βουλευτής του “Μέρα25”, Σοφία Σακοράφα, πέρασε την πύλη της ΑΣΟΕΕ για να βρεθεί δίπλα στα άτομα που βρίσκονται στο εσωτερικό του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και πρόκειται να προσαχθούν στη ΓΑΔΑ.

Με πανό για κατάληψη της ΑΣΟΕΕ και συντεταγμένη κίνηση άτομα εισέβαλλαν (11/11-12.30) στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα ενώ είχε ανακοινωθεί απόφαση της Συγκλήτου για αναστολή λειτουργίας από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή (11- 17/11) ανήμερα των εκδηλώσεων για τα 46χρονια από τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο.

Άμεσα οι Αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ανάπτυξη φραγμού ωστόσο περίπου 20άτομα προχώρησαν σε εισβολή στο χώρο του Πανεπιστημιακού ασύλου. Οι Αστυνομικοί με περιορισμένη χρήση χημικών στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (11/11-12.45) είχαν εμπλοκή σώμα με σώμα με τους ταραξίες, σε εκτέλεση εντολών Κέντρου να κρατήσουν ανοιχτό το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Στο εσωτερικό του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, περίπου 200 άτομα, ενώ εξωτερικά της ΑΣΟΕΕ, “αλληλέγγυοι” άρχισαν να συγκεντρώνονται με τις διμοιρίες και την ΟΠΚΕ να επιχειρούν με εντολή Κέντρου σε εκκένωση του χώρου ώστε να βγάλουν τα άτομα και να σφραγίσουν την Πύλη.

(11/11-12.45) Εντολή Κέντρου για συλλήψεις όλων όσοι βρίσκονται εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με είσοδο στο χώρο από τις Αστυνομικές δυνάμεις, και τα άτομα εντός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος με αντιασφυξιογόνες μάσκες να αντιδρούν με υβριστικά συνθήματα και ρίψεις αντικειμένων κατά Αστυνομικών, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβουν το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

 

Περιφερειακά στις κάθετες οδούς ύστερα παπό “κάλεσμα” σε διαδικτυακούς ιστότοπους ελεύθερης διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, μεταξύ των “αλληλέγγυων”και άτομα κατά δήλωσή τους υπάλληλοι της Βουλής και Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με επίκληση της ιδιότητας τους, εριστικά προς τους Αστυνομικούς, αξίωναν να διέλθουν το φραγμό και να προσεγγίσουν τα άτομα που βρίσκονται στο εσωτερικό του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Ωστόσο η εντολή προς τους Αστυνομικούς ήταν να μην επιτρέπει η διέλευση σε οποιονδήποτε πολίτη να προσεγγίσει. Στο σημείο έχει μεταβεί η Πρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής του Μέρα 25, Σοφία Σακοράφα με αίτημα να περάσει την πύλη της ΑΣΟΕΕ για να βρεθεί δίπλα στα άτομα που βρίσκονται εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Τρείς Αστυνομικοί -δυο Αστυφύλακες και επικεφαλής δύναμης- τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την εμπλοκή τους με τα άτομα που επιχείρησαν την κατάληψη του κτιρίου. Ενώ μια νεαρή γυναίκα  εντός ΑΣΟΕΕ δήλωσε ότι αντιμετωπίζει κρίσεις πανικού και δίκυκλο του ΕΚΑΒ με διάσωση μετέβη για παροχή πρώτων βοηθειών.

 

Λόγω της συγκέντρωσης ατόμων εξωτερικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορία στο μήκος της Πατησίων και στα δυο ρεύματα για την ασφάλεια οδηγών και πεζών καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη επεισόδια στο ύψος της ΑΣΟΕΕ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της παρουσίας του ΠτΔ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, έχουν προκαλέσει κυκλοφορική ανάσχεση στους δρόμους, και δυσχεραίνουν το έργο των πληρωμάτων της ΕΛ.ΑΣ να προσεγγίσουν στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα σε ενίσχυση των Αστυνομικών που έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται σε επιχειρησιακή ανταπόκριση.