“Ποδηλατάδα” για την ΕΛ.ΑΣ, και στην Αστυνόμευση της Αθήνας.

Περιπολίες με ποδήλατα σε τομείς της Αθήνας, εφαρμόζει η ΕΛΑΣ, με ένστολους Αστυνομικόυς, στην αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητα και της αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και των τουριστών. Το πρόγραμμα πιλοτικά είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Θεσσαλονίκη ενω ποδηλάτες Αστυνομικοί είχαν παρουσία και κατά τη διάρκεια της 80ης  ΔΕΘ.

ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΕΛΑΣΕφοδιασμένοι με τον ατομικό τους οπλισμό, αλεξίσφαιρο γιλέκο, και φορητό ασύρματο αναβάτες .. ποδηλάτων, Αστυνομικοί της ΕΛΑΣ, περιπολούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Πρόκειται για την νεοσύστατη ομάδα Ποδηλατικής Αστυνόμευσης, με τους Αστυνομικούς της ομάδας, να περιπολούν με ποδήλατα.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Ομάδας, στις αρμοδιότητές του οι ποδηλάτες Αστυνομικοί, είναι επιφορτισμένοι με την εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,
η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αρμοδιότητάς τους, ενώ βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και άμεση ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών. Με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό λειτουργίας της Ομάδας Ποδηλατικής Αστυνόμευσης, οι περιοχές που περιπολούν έχουν κατανεμηθεί σε επιμέρους τομείς, ώστε να καλύπτουν με την απαραίτητη επάρκεια όλους τους χώρους ευθύνης τους, ενώ έχουν προβλεφθεί κύρια και εναλλακτικά δρομολόγια, ώστε να έχουν τη δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικότητα παρέμβασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η επιλογή έγινε με κριτήρια, το τουριστικο ενδιαφέρον και την επισκεψιμότητα των περιοχών όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα, και τις υποδομές της περιοχής (ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, ευνοϊκές συνθήκες για την κίνηση ποδηλάτων κ.λπ). Το πρόγραμμα της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης, ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη  (από τις 4 Σεπτεμβρίου 2015) ενώ παρουσία της ομάδας της Ποδηλατικής Αστυνόμευσης, υπήρχε και κατά τη διάρκεια της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι Αστυνομικοί – ποδηλάτες υπάγονται στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας. Στο πρόγραμμα Ποδηλατικής Αστυνόμευσης, αναμένεται να επεκταθεί στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ναύπλιο.