O ρόλος Παλαιοκώστα στη συμμορία Πετρακάκου|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Με πλαστικές επεμβάσεις και προσθετική μαλλιών έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του ο Παλαιοκώστας. Οι συναντήσεις με Πετρακάκο και η δράση της Πόλας Ρούπα.Ο «μεταμορφωμένος» Βασίλης Παλαιοκώστας είχε συναντήσεις με τον Γιώργο Πετρακάκο στην Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, για την προετοιμασία σχεδίου απαγωγής. Οι συναντήσεις έγιναν μετά την αστυνομική επιχείρηση στη Ν. Αγχίαλο Βόλου με τις συλλήψεις των Χριστοδούλου, Τσιρώνη και την αυτοκτονία Δραβίλα. Η επαφή τους, όπως αποκαλύπτουν στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», αναδεικνύεται από κάποια στοιχεία και ενδείξεις τα οποία προέκυψαν μέσω ευρημάτων, ηλεκτρονικών και άλλων, που εντοπίστηκαν σε οικήματα του Γιώργου Πετρακάκου και συνδυάστηκαν με άλλα από τη Ν. Αγχίαλο.

Παρόμοιες συναντήσεις με «ολομέλεια», σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είχαν γίνει και πριν τις συλλήψεις, τον περασμένο Απρίλιο και Μάρτιο, ίσως και αυτές προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες εκδήλωσης απαγωγής σε βάρος γόνου εφοπλιστικής ή επιχειρηματικής οικογένειας.

Η πιο πρόσφατη συνάντηση Παλαιοκώστα-Πετρακάκου, όπως υποστηρίζεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, αφορούσε την αντίδραση τους στις συλλήψεις «Διστομιτών με τα… μαύρα» και την προετοιμασία, όπως εκτιμάται, για την συνέχιση της δράσης τους πιθανότητα με μία απαγωγή υψηλού στόχου. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., αποκαλύπτουν πως ο οπλισμός (εκτοξευτήρας ρουκετών, 7 καλάσνικοφ, 3 πιστόλια), που βρέθηκε θαμμένος στον Μώλο Φθιώτιδας ήταν «φρέσκος», είχε αποκτηθεί πρόσφατα και σίγουρα μετά τις συλλήψεις στην Ν. Αγχίαλο Βόλου. Δεν αποκλείουν αυτή η ανάγκη εξοπλισμού να προήλθε από τη συνάντηση Παλαιοκώστα-Πετρακάκου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τα εναπομείναντα μέλη της ομάδας για την εκδήλωση κάποιας εγκληματικής ενέργειας και πιθανότατα απαγωγής. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών επιχειρούν να αναδείξουν και εργαστηριακά την παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα σε χώρους και οχήματα που χρησιμοποιούσε ο Γιώργος Πετρακάκος, εκτός και αν αυτό έχει ήδη γίνει και δεν δημοσιοποιείται για ερευνητικούς λόγους καθώς υπάρχουν πληροφορίες που σημειώνουν πως οι αρχές βρίσκονται στα ίχνη του.

Συναντήσεις με τον «φαντομά»
Από τις αρχές 2015, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο των ερευνών για τον Βασίλη Παλαιοκώστα, είχαν διαπιστώσει επαφές του με τουλάχιστον 2-3 από τους «ληστές του Διστόμου» και τον αναζητούσαν μέσω αυτών. Είχαν «ακούσματα» επαφών του με τους Γιώργο Πετρακάκο, Σπύρο Δραβίλα και Σπύρο Χριστοδούλου. Τέτοιες πληροφορίες, είχαν οδηγήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στην περιοχή των Ιωαννίνων, και μάλιστα στη περιοχή Κατσικά όπου εξελίσσονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό του άτυχου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού φαίνεται πως ο διαβόητος καταζητούμενος ήταν ένα βήμα πιο μπροστά! Η σοβαρότητα και σημασία αυτών των ερευνών είχε υποβαθμιστεί από αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής για ευνόητους λόγους.

Στις απανωτές ληστείες στην Φαρκαδόνα Τρικάλων στις 2 Απριλίου με λεία 197.000 ευρώ και στις 30 του ίδιου μήνα στον Αμπελώνα Λάρισας με ακόμη 170.000 ευρώ, διαπιστώνεται «οπτικά» ότι συμμετέχουν σε αυτές ο Σπύρος Δραβίλας, ο Γρηγόρης Τσιρώνης και ο καταζητούμενος «ληστής με τα μαύρα. Κατά τη διαφυγής τους φαίνεται να βοήθησαν δύο ακόμη, ενδεχομένως οι Γιώργος Πετρακάκος και Σπύρος Χριστοδούλου.

Από την έρευνα, που μπήκε σε ένα άλλο επίπεδο, εντοπίστηκαν επαφές τριών από τους ληστές με άγνωστο άνδρα για τον οποίο υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέκτες των οποίων είχαν γίνει αρμόδιοι αξιωματικοί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι τρεις ληστές, που είχαν συνεργασία με τον Νίκο Μαζιώτη, σε ληστείες ενδεχομένως και στην τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014, είχαν πυκνώσει τις συναντήσεις τους έως και τρεις φορές την εβδομάδα! Για τους αστυνομικούς αυτές οι επαφές είναι πλέον ένα «δείγμα» πως προετοίμαζαν κάποια σημαντική εγκληματική ενέργεια, πολύ πιθανόν απαγωγή.

Η σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου και τα ευρήματα στους χώρους που χρησιμοποιούσε, όπως χάρτες, 25 usb, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάρτες sim και τηλέφωνα έχουν δώσει νέα ώθηση στις έρευνες αναζήτησης του Βασίλη Παλαιοκώστα. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Πετρακάκος είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε στην ομάδα του Παλαιοκώστα που το 2008 απήγαγε στη Θεσσαλονίκη τον επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά. Είχε κλέψει δύο αυτοκίνητα εκ των οποίων ένα χρησιμοποιήθηκε στην απαγωγή του επιχειρηματία και το δεύτερο βρέθηκε το 2010 στην κατοχή του καταδικασμένου για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», Νίκου Μαζιώτη.

Ένα από τα 7 αυτοκίνητα που βρέθηκαν στην αποθήκη του Μαραθώνα, το μαύρο τζιπ, φέρεται να ανήκει στην «παρτίδα» των οχημάτων που είχαν κλαπεί το 2007 από τη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό της ομάδας Παλαιοκώστα. Επιπλέον, το σημειωματάριο με πληροφορίες 30 υποψήφιων στόχων απαγωγής και οδηγιών διάπραξης δίνουν έναν χαρακτήρα «συμβουλευτικής» συμμετοχής του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Aλλαγή προσώπου για τον Παλαιοκώστα
Οι νεότερες πληροφορίες, που έχουν στην κατοχή τους υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., θέλουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα να έχει υποβληθεί σε αρκετές πλαστικές επεμβάσεις, που έχουν αλλοιώσει ριζικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου, καθιστώντας πολύ δύσκολη την αναγνώρισή του.

Φωτγραφία του Παλαιοκώστα από την τελευταία εμφάνισή του το 2011
Φωτογραφία του Β.Παλαιοκώστα από την τελευταία εμφάνισή του (2011)

 Εκτιμούν πως είναι κυριολεκτικά «μεταμορφωμένος», κινείται κύριως στη Βόρεια Ελλάδα και σε σημεία όπου έχει εύκολη διαφυγή προς άλλες βαλκανικές χώρες. Θεωρούν επίσης, πως μπορεί να έχει μία «φυσιολογική ζωή» τηρουμένων των αναλογιών, με πλαστά έγγραφα και οχήματα με νόμιμα χαρακτηριστικά, που του δίνουν τη δυνατότητα κάποιων ασφαλών μετακινήσεων ακόμη και περιαστικά της Αττικής. Ανεπιβεβαίωτες φήμες τον θέλουν να έχει γίνει πατέρας και να κινείται μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας.

Οι επεμβατικές αλλαγές στην εμφάνισή του έγιναν αντιληπτές στις 6 Φεβρουαρίου 2011, σε καφετέρια του Αγ. Στεφάνου Αττικής. Ο διαβόητος τρομοκράτης-κακοποιός, φανερά αδυνατισμένος με αρκετά αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου, ίσως με πλαστική επέμβαση και προσθετική  μαλλιών, αγοράζει δύο καφέδες, πρόχειρο φαγητό και μερικές εφημερίδες και επιβιβάζεται ξανά σε σκούρο αυτοκίνητο μάρκας AUDI A4, που οδηγά ένας ψηλός και ξανθός άνδρας.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα έρχεται αντιμέτωπος με περιπολία του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς στην περιφερειακή οδό Λιβαδειάς-Αράχωβας. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ο Βασίλης Παλαιοκώστας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βγήκε από αυτό, γονάτισε και πήρε θέση σκοπευτού! Στη θέα του περιπολικού και από απόσταση περίπου 100 μέτρων άρχισε να πυροβολεί επανειλημμένα με πολεμικό καλάσνικοφ 23 φορές. Μία από τις σφαίρες του πολεμικού όπλου διαπερνά τη λαμαρίνα του περιπολικού και τραυματίζει σοβαρά στο μηρό έναν από τους αστυνομικούς.

Λίγο αργότερα το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από τη Χαιρώνεια Βοιωτίας. Είχε υποστεί μηχανική βλάβη. Κάποιοι πολίτες μάλιστα προθυμοποιήθηκαν να τους βοηθήσουν, με τον Παλαιοκώστα να τους λέει ότι έχει καλέσει… οδική βοήθεια. Πήραν δύο ορειβατικούς σάκους και έφυγαν πεζή. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν παντού αποτυπώματα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Από τη Χαιρώνεια οι δράστες άρπαξαν ένα μπλε Φίατ Πούντο, που βρήκαν με τα κλειδιά στη μίζα, έξω από ένα καφενείο. Και αυτό το όχημα βρέθηκε σχεδόν ενάμιση μήνα αργότερα, μετά από τηλεφώνημα, στην περιοχή Αγ. Τριάδα Μαραθώνα Αττικής.

Η Πόλα Ρούπα στην Αθήνα
Για την σύντροφο του Νίκου Μαζιώτη, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να είναι πιο κοντά στα ίχνη της απ’ ότι σε αυτά του Βασίλη Παλαιοκώστα. Οι τελευταίες σοβαρές ενδείξεις παρουσίας της την τοποθετούν στο λεκανοπέδιο Αττικής και σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε στενό αστυνομικό κλοιό των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως και οι πιθανοί τρόποι μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί. Οι έρευνες για τον εντοπισμό της είναι σε «προχωρημένο στάδιο» όπως αποκαλύπτουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ..

Την ίδια ώρα τα στοιχεία και οι ενδείξεις για την πιθανότητα συμμετοχής της στη ληστεία τράπεζας στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στις 25 Ιουνίου 2015, πληθαίνουν, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.. Αυτή η ληστεία φαίνεται ολοένα και πιο καθαρά να ήταν ένα υψηλό «ρίσκο» που πήρε η Πόλα Ρούπα. Ανεξάρτητα αν οι ενδείξεις συμμετοχής της στη ληστεία συμπληρωθούν με στοιχεία, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι βέβαιοι πως αυτή την χρονική περίοδο βρίσκεται στην Αττική.
Η γυναίκα ύψους περίπου 1,65, ηλικίας περίπου 45-50 χρόνων, σύμφωνα με τις περιγραφές, κανονικής σωματικής διάπλασης, που φορούσε περούκα, γυαλιά ηλίου και ανοιχτόχρωμα ρούχα, απείλησε με πιστόλι την υπάλληλο και την ανάγκασε να μπουν μαζί στην τράπεζα. Είχε σακίδιο πλάτης και τα χέρια της ήταν καλυμμένα με… πετσέτες. Παρέμεινε 12 λεπτά της ώρας στην τράπεζα μέχρι να πάρει τα χρήματα του χρηματοκιβωτίου και του ΑΤΜ, περίπου 125.000 ευρώ. Επιβιβάστηκε σε ένα πρόσφατα κλεμμένο λευκό Νισάν Σάνι, που οδηγούσε συνεργός της. Στου Παπάγου, το πυρπόλησαν μέσα σε αλσύλλιο της περιοχής. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως στη συνέχεια το «ζευγάρι» επιβιβάστηκε σε κλειστό φορτηγάκι και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Οι ένστολοι «κυνηγοί» της, αναζητώντας τα ίχνη της διαπίστωσαν την προγενέστερη προσπάθειά της να δημιουργήσει τις όποιες προϋποθέσεις κανονικών συνθηκών ζωής για το παιδί της. Η καταζητούμενη γυναίκα, το καλοκαίρι του 2014, είχε προβεί σε έρευνα για τον ιδανικό παιδικό σταθμό, που θα ικανοποιούσε κάποιους κανόνες ασφαλείας προκειμένου να γράψει το παιδί της ως ένα πρώτο στάδιο κοινωνικοποίησης του. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τον είχε βρει και μάλιστα είχε προβεί και στις πρώτες επαφές για να το γράψει εκεί με πλαστή ταυτότητα.
Η ύπαρξη του παιδιού έχει αλλάξει τα δεδομένα της Πόλα Ρούπα στην προσπάθειά της να παραμείνει στην παρανομία, κάτι που ενδεχομένως προκάλεσε τη συμμετοχή της στην ληστεία για την εξασφάλιση οικονομικών πόρων. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Νίκος Μαζιώτης συμμετέχοντας σε τουλάχιστον τέσσερις ληστείες μαζί με τους «ληστές του Διστόμου», για να εξασφαλίσει με το μερίδιό του τον βιοπορισμό τους παράλληλα με τον εξοπλισμό για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων.

“Ελεύθερος Τύπος”