ΠΥ: Κλήσεις για μεταφορά ασθενών και εγκλωβισμένων στα χιόνια- Δύο νεκροί σε Ναύπακτο και Κομοτηνή

Δυο νεκροί είναι ο μεχρι τώρα τραγικος απολογισμός. Σε ετοιμότητα παραμένει η Πυροσβεστική, σε όλη την Ελλάδα για την παροχή βοήθειας σε άτομα με προβλήματα υγείας, και αποκλεισμένους από τα χιόνια.

Εντοπίστηκε ζωντανός και κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, πιθανότατα από υποθερμία, ο 77άχρονος που είχε φύγει το πρωί (07/01) από το σπίτι του στα Πιτσινέικα Ναυπακτίας και τον αναζητούσαν από την Πυροσβεστική, μετά από κλήση της Αστυνομίας, έπειτα από αναγγελία των συγγενών του.

Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής μεταφέρθηκε αργά το απογευμα (07/01) 78άχρονη για την οποία  διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με το Διοικητή του Σισμανόγλειου Κομοτηνής ,Γιώργο Φιλιππίδη ο θάνατός της αποδιδεται σε εισπνοή αναθυμιάσεων. Όπως προέκυψε η 78άχρονη είχε ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθεί, καθώς στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει τις αναθυμιάσεις, με τη μοιραία για τη ζωή της κατάληξη.

Ενώ, σε κατάσταση υποθερμίας, αλλά ζωντανός, εντοπίσθηκε από Πυροσβεστες νεαρός στην περιοχή του Μυστρά, για τον οποίο είχαν ενημερώσει συγχωριανοί του και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Σπάρτης.

Στην Εύβοια, κλιμάκια της Πυροσβεστικής, μετέφεραν δύο άτομα για αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο της Κύμης, κι έναν γιατρό για να αναλάβει υπηρεσία στο ίδιο Νοσοκομείο, αλλά ήταν αδυνατό να μετακινηθεί λόγω του χιονιού.

Το Σάββατο (07/01) οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αφορουσα συνδρομή στο ΕΚΑΒ καθώς είχαν ακινητοποιηθει ασθενοφόρα και ΙΧΕ οχημάτων.

fb_img_1483862565812

Προβλήματα εντοπίζονται στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών λόγω του χιονιά, κυρίως στο τμήμα από τα Καλάβρυτα έως το Αίγιο, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλες καθυστερήσεις ενώ η Τροχαία κατά διαστήματα υποχρεώνεται να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία μέχρι να υποχωρήσουν τα φαινόμενα και να ολοκληρώσουν το έργο του αποχιονισμού τα μηχανήματα της Ολυμπίας Οδού που από χθες το βράδυ (06/01) κρατούν το δρόμο ανοιχτό.

Έκκληση προς του πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό- χιοναλυσίδες- απευθύνει η Περιφέρεια, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τις επόμενες ώρες, αναμένεται η θερμοκρασία να πέσει ακόμα περισσότερο και οι δρόμος να παγώσουν.

fb_img_1483856965347

– Στη Χίο λόγω έντονής χιονόπτωσης, η Πυροσβεστική κλήθηκε για τη μεταφορά ενός ατόμου από την οικία του στη Συκιάδα, για αιμοκάθαρση, στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου (Σκυλίτσειο). Επίσης μεταφέρθηκαν τρία άτομα από τη θέση Πυργιά και τρία άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Συκιάδας, σε ασφαλές σημείο, λόγω ακινητοποίησης των οχημάτων που επέβαιναν.

– Στη Λέσβο λόγω έντονης χιονόπτωσης, από πυροσβεστικά οχήματα πραγματοποιήθηκε η μεταφορά έξι ατόμων για αιμοκάθαρση, από τις περιοχές Πολύχνιτο, Βρύσσα, Μόλυβο, Φίλια, Πλωμάρι στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

– Στη Λήμνο μεταφέρθηκαν δύο άτομα για αιμοκάθαρση στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου από τη Μύρινα και τα Τσιμάνδρια Λήμνου. Επιπλέον μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, λόγω ακινητοποίησης των οχημάτων τους, δύο άτομα στον Αυλώνα Λήμνου και δύο ακόμη άτομα, στην ευρύτερη περιοχή της Μύρινας.

Τέλος, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Πυροσβεστικό Σώμα δέχτηκε 20 κλήσεις για παροχή βοηθείας, κυρίως κοπές δέντρων, και πραγματοποίησε 14 από αυτές, με τέσσερα συνεργεία και οκτώ πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

_____________

* με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ