Περικοπή στις άδειες Δακτυλίου προβλέπει ΚΥΑ- Σε εφαρμογή η εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων από τη Δευτέρα (25/10)

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ αναφορικά με την έκδοση αδειών Δακτυλίου και προβλέπει περικοπή των εξαιρέσεων συνολικά κατά 50% σε ότι ίσχυε μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της Αθήνας επιστρέφει από τη Δευτέρα (25/10) το μέτρο εκ’περιτροπής κυκλοφορία οχημάτων στο Δακτύλιο. Τελευταία έκδοση αδειών Δακτυλίου ήταν το 2019 με παράταση της ισχύος για το 2020, μέχρι την ανάκληση ισχύος λόγω των  μέτρων υγειονομικής προστασίας της Covid-19 και έλαβε παράταση μέχρι τον Οκτώβριο (2021). Ωστόσο υπάρχουν τροποποιήσεις, με στόχο τον περιορισμό της κίνησης στον «πράσινο δακτύλιο», με δραστική περικοπή των εξαιρέσεων συνολικά κατά 50% και πρώτα από όλα για τους βουλευτές και τα κόμματα, με ψηφιακές άδειες.

Από Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 έως και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 για τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη, κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00 και για την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00, θα επιτρέπεται η εκ περιτροπής κυκλοφορία των ΙΧ και των φορτηγών με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους και με το σύστημα των μονών-ζυγών.

Εξαιρέσεις και Μόνιμοι κάτοικοι

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της ρύπανσης στο κέντρο, ελεύθερα κυκλοφορούν στον δακτύλιο καθημερινά, τα οχήματα τεχνολογίας EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 120 g/km, καθώς και όλα τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής.

Τα οχήματα κυκλοφορούν στο Σακτύλιο με βάση το σύστημα “μονά- ζυγά”

Τα οχήματα των μόνιμων κατοίκων περιοχών που περικλείονται από τα όρια του Δακτυλίου, κυκλοφορούν για την είσοδο και έξοδό τους από το Δακτύλιο. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου, η οποία χορηγείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Τα αυτοκίνητα των μονίμων κατοίκων μπορούν να κινούνται στις προκαθορισμένες ζώνες, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το δακτύλιο). Ελεύθερα κινούνται τα ΤΑΧΙ.

Δραστικές περικοπές για τα κόμματα και τους βουλευτές. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το πρώτο κόμμα εχει δικαίωμα για 100 άδειες (βάση της απόφασης (2017) είχε άδειες δακτυλίου για 200οχήματα). Το δεύτερο κόμμα έχει πλέον 65 άδειες (είχε 130). Το τρίτο κόμμα πλέον θα έχει για 20 οχήματα (είχε για 40). Το τέταρτο κόμμα (είχε για 33οχηματα) πλέον θα έχει για 17 οχήματα. Το πέμπτο κόμμα έχει άδειες για 13 οχήματα (είχε για 25). Το έκτο κόμμα πλέον διαθέτει για 10οχήματα (είχε για 20). Το έβδομο κόμμα και τα κόμματα πέραν αυτού, θα λάβουν μέχρι έξι άδειες (είχαν για 13 οχήματα).

Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές δικαιούνται δύο άδειες (είχαν τρεις άδειες δακτυλίου). Ενώ τα γραφεία υπουργών και υφυπουργών θα διαθέτουν άδειες Δακτυλίου για επτά οχήματα (είχαν 15 άδειες δακτυλίου).

Εξαιρέσεις για γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, ΑΜΕΑ

Εξαιρέσεις ισχύουν για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπους του τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ κά.

Εξαιρούνται επίσης από το μέτρο του Δακτυλίου:

* Αυτοκίνητα ιατρών, με το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου και μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

* Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.

* Αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, καθώς και αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (πχ νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή ΑΜΕΑ), με αντίστοιχη βεβαίωση.

* Αυτοκίνητα μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού: φαρμάκων ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών ή υλικών οστεοσυνθέσεως ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα πιο πάνω υλικά.

* Αυτοκίνητα φυσιοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους.

* Αυτοκίνητα εν ενεργεία Δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους.

* Εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.

Ψηφιακή έκδοση άδειας δακτυλίου

Η χορήγηση του ειδικού σήματος για τους κατόχους των ΙΧ που κινούνται ελεύθερα στο δακτύλιο (αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής) διατίθεται ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα εισέρχεται στην Υπηρεσία με το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του. Το ειδικό σήμα θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ιδιοκτήτης ττου οχήματος θα μπορεί είτε να εκτυπώσει το σήμα είτε να το έχει στο κινητό του, για να το επιδεικνύει σε έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι άδειες κυκλοφορίας στο Δακτύλιο χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Όρια δακτυλίου

Τον δακτύλιο περικλείουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ−Λ.Μεσογείων-Φειδιππίδου-Μιχαλακοπούλου−Σπύρου Μερκούρη-Βρυάξιδος-Υμηττού−Ηλ. Ηλιού-Ανδρ. Φραντζή−Λ. Ανδρ. Συγγρού -Χαμοστέρνας-Πειραιώς− Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως − Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας».

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Δακτυλίου δεν ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας

Τα μέτρα δεν ισχύουν τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εφ’ όσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, τα μέτρα μπορούν να αρθούν με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.