Πέραμα: «Θα σκότωναν Αστυνομικό αν δεν πυροβολούσαμε» περιγράφει ο Υπαστυνόμος της ΔΙΑΣ

Οι επτά Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής οδηγήθηκαν υπό έντονη αστυνομική παρουσία και υπό χειροκροτήματα και ιαχές “μπράβο” και “είστε ήρωες” από συγκεντρωμένους έξω από τα Δικαστήρια του Πειραιά, σε απολογία για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα

Ο 25χρονος Υπαστυνόμος Β’ επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικης, που συμμετείχε στην καταδίωξη του κλεμμένου οχήματος στο οποίο επέβαιαν οι τρεις Ρομά και εγκλωβίστηκε στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα, στο απολογητικό του υπόμνημα παραθέτει τα γεγονότα όπως εκτυλίχθηκανόταν μαζί μετην ομάδα του εντόπισαν το ύποτπο λευκό Hyundai .

«Οι δράστες φορούσαν κουκούλες κι έτσι δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά και την ηλικίας τους», αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ο επικεφαλής τη ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ο Υπαστυνόμος Β’ αναφέρει ότι «Το όχημα κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και όταν ο οδηγός του αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών ομάδων ανέπτυξε ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, κάνοντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας να εμβολίσει τις μηχανές που τον ακολουθούσαν. Για το σκοπό αυτό είτε μείωνε απότομα την ταχύτητα του οχήματος, είτε άλλαζε αιφνιδιαστικά τις λωρίδες κυκλοφορίας» .

Στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών στο Δαφνί, περιγράφει την εμπλοκή στην καταδίώξη ενός Skoda χρώματος ασημί ή κυπαρίσσι ο οδηγός του οποίου τους προσπέρασε με μεγάλη ταχύτητα, μπήκε μπροστά από το ύποπτο λευκό Hyundai, ενήργησε ελιγμούς και προσπαθούσε να περιορίσει την ταχύτητά του, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πορεία του ύποπτου οχήματος των δραστών.

«Πλησιάζοντας στην έξοδο για λεωφόρου Σχιστού, το ύποπτο όχημα έστριψε απότομα δεξιά, προκειμένου να διαφύγει, πλην όμως οι κατηγορούμενοι επειδή είχαν ικανή απόσταση από το όχημα το ακολούθησαν. Το αυτοκίνητο μάρκας Skoda, το οποίο προσπάθησε να τους βοηθήσει, δεν πρόλαβε να στρίψει στη λεωφόρο Σχιστού. Η καταδίωξη του οχήματος συνεχίστηκε ώσπου κατέληξε στο Πέραμα, και ενώ ανέβαινε την οδό Ελπίδος, στο ύψος αριθμού 38, το όχημα πήγε να στρίψει αριστερά στη Φρίξου. Εκεί όμως ο οδηγός σταμάτησε καθώς από την οδό Φρίξου έρχονταν λεωφορείο το ΟΑΣΑ. Οι αστυνομικοί συνέχισαν να δίνουν εντολές από αποστάσεις ασφαλείας ώστε να βγουν τα άτομα που επέβαιναν στο όχημα. Οι τρεις επιβαίνοντες φορούσαν κουκούλες από τις ζακέτες καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού και δεν μπορούσαν να γίνουν διακριτά τα χαρακτηριστικά τους και η ηλικία τους, πλην όμως από τον τρόπο οδήγησης του οχήματος μπορούσαν να αντιληφθούν ότι πρόκειται για ένα έμπειρο και ικανό οδηγό» παραθέτει στο υπόμνημά του ο Υπαστυνόμος.

Η συμπεριφορά του οδηγού, όπως αναφέρει ο Υπαστυνόμος Β, τους αιφνιδίασε, «Αντί όμως οι επιβαίνοντες να ακούσουν στις εντολές των αστυνομικών ή να εγκαταλείψουν το όχημα και να προσπαθήσουν να διαφύγουν πεζοί, το όχημα εντελώς αιφνίδια άρχισε να κινείται όπισθεν με πολύ μεγάλη ταχύτητα εμβολίζοντας αρχικά δύο σταθμευμένα δίκυκλα της ΔΙ. ΑΣ. και στη συνέχει άλλα τρία δίκυκλα που ακολουθούσαν από πιο πίσω».

«Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύουν τις μηχανές τους, ώστε εάν κάποιος γλιτώσει να μην μπορεί να τους ακολουθήσει» και συμπληρώνει, «Οι αστυνομικοί βλέποντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πρόταξαν τα όπλα τους προς το μέρος του οχήματος φωνάζοντας αστυνομία – ακίνητοι, προκειμένου να σταματήσει το όχημα να επιτίθεται στους αστυνομικούς, ωστόσο αυτό συνέχισε να κινείται προς τους δυο αστυνομικούς με σκοπό να τους εξουδετερώσει».

Όταν περιγράφει τους πυροβολισμούς εξηγεί ότι ενήργησαν με σκοπό την ακινητοποίηση του οχήματος, «Εκείνη τη στιγμή έλαβε χώρα μια παύση στα πυρά, διότι ενώ το όχημα είχε δεχτεί πυροβολισμούς, και ενώ ήταν ακόμα εν κινήσει, άνοιξε κάποια στιγμή η πόρτα του συνοδηγού και εξήλθε από αυτό ένας εκ των επιβατών, ο οποίος άρχισε να τρέχει προκειμένου να διαφύγει. Αμέσως μετά το όχημα συνέχισε να κινείται με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά του αστυνομικού…. (αναφέρει όνομα) που προσπαθούσε να ξεφύγει σερνόμενος και κατά του…. (όνομα αστυνομικού) που βρίσκονταν μπροστά στη μηχανή του αυτοκίνητου και έβλεπε το όχημα να επιχειρεί να τον παρασύρει και να τον σκοτώσει» και καταλήγει ο Υπαστυνόμος Β της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, «Εν όψει της ανωτέρας κατάστασης οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε πυροβολισμούς προκειμένου να ακινητοποιήσουν το όχημα των δραστών, σημαδεύοντας χαμηλά στον κινητήρα και στα λάστιχα. Εάν δεν ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο, θα είχε μετά βεβαιότητας παρασύρει ακόμα και θανατώσει τόσο τον… (όνομα αστυνομικού) όσο και τον… (όνομα αστυνομικού) ενώ ακολούθως θα κατέβαινε στην οδό Ελπίδος και θα βρίσκονταν μετωπικά με τις ομάδες ΔΙΑΣ του Πειραιά που έρχονταν προς ενίσχυση και οι δράστες δεν θα δίσταζαν να τους εμβολίσουν κι αυτούς».