Πειραιάς: Εμβολισμός ναρκοθηρευτικού του ΠΝ από επιβατηγό container-ship (ΦΩΤΟ)

Στην είσοδο του Λιμένα Πειραιώς, ναυτικό ατύχημα με εμβολισμό ναρκοθηρευτικού του ΠΝ από επιβατηγό φορτηγό

(27/10- 18.00) Το (μισό) ΝΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” μεταφέρθηκε στο synchro-lift του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας και εξετάζεται από τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες με την εκτίμηση ότι η κατάστασή του είναι “πέραν επισκευής” και τείνει να κριθεί ως “ολική απώλεια”.  Σε συνδυασμό και με τη σύλληψη του Πλοιάρχου και της απαγγελίας κατηγορίας από τη Δικαιοσύνη, είναι σε εξέλιξη οι νομικές διαδικασίες μεταξύ των οποίων και των αποζημιώσεως υπερ του Ελληνικού Δημοσίου.

(27/10- 15.00) Σε φωτογραφικό στιγμιότυπο του arxipelagos.gr, ελάχιστα μετά τον εμβολισμό του Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ με τον βολβό του container έμφορτο στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON , διακρίνεται το τμήμα της πρύμνης να επιπλέει πριν βυθιστεί.
Οι πορείες και των δύο πλοίων, καθώς έχουν αναχωρήσει από το Ικόνιο και το ναύσταθμο της Σαλαμίνας έχουν καταγραφεί. Όταν το εμπορικό πλοίο με την ταχύτητα 16κόμβων, άρχισε να στρίβει δεξιά (07:29πμ) έχει δει το πλοίο του ΠΝ και αρχίζει να μειώνει ταχύτητα, καθώς το Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ πλέει σε περιοχή χωρίς ορατότητα από τον καπετάνιο του εμπορικού ( 07:32πμ) κι ενώ στρίβει δεξιά το διεμβόλισε, στην πρύμνη. Κατά τη σύγκρουση των δύο πλοίων το Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει κοπεί σε δύο μέρη, με το πρυμναίο τμήμα να έχει βυθιστεί, ενώ το Maersk Launceston συνεχίζει την επιβραδυνόμενη πορεία του μέχρι να σταματήσει.

 

(27/10-10.20) Στη σύλληψη του καπετάνιου του φορτηγού πλοίου MAERSK LAUNCESTON για τον εμβολισμό του ναρκοθηρευτικού ΚΑΛΛΙΣΤΩ έξω από το λιμάνι του Πειραιά, προχώρησαν οι Λιμενικές Αρχές, με εντολή του Εισαγγελέα Πειραιά, κατά παράβαση των άρθρων 28, 277 παρ. (2) του Π.Κ. και των Κανόνων 6,7,10 (στ) και 13 του Διεθνούς Κώδικα Αποφυγής Συγκρούσεων, ενώ έχει απαγορευτεί ο απόπλου του εμπορικού πλοίου.

(27/10-10.00) Όπως αναφέρει και παραθέτει φωτογραφικά στιγμιότυπα από το ναρκοθηρευτικό ΚΑΛΛΙΣΤΩ του Π.Ν, το MilitaireNews.gr, η πρύμνη του και σημείο πρόσκρουσης από το φορτηγό container-ship και έχει υποστεί εκτεταμένη ζημία από τον εμβολισμό του . Δύο μέλη του 27μελούς πληρώματος του ναρκοθηρευτικού τραυματίστηκαν και το πλοίο πήρε αμέσως μεγάλη κλίση.

(27/10-09.00) Το ναρκοθηρευτικό του ΠΝ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” (Μ-63) ρυμουλκείται προς το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, με επιβαίνοντες επ’αυτού, τον κυβερνήτη και λίγα μέλη του πληρώματος . Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container).

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικοί σε περισυλλογή των επιβαινόντων ύστερα από σύγκρουση (εμβολισμό) πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού από το φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” με σημαία Πορτογαλίας, , νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου έξω από το λιμάνι του Πειραιά (27/10-07.40) . Στο ναρκοθηρευτικό του ΠΝ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” (Μ-63) με27 μέλη πληρώματος, προκλήθηκε εισροή υδάτων και πήρε μεγάλη κλίση βυθιζόμενο. Με εντολή για εγκατάλειψη του σκάφους το πλήρωμα του Ν/ΘΗ έπεσε στη θάλασσα. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης των επιβαινόντων οι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα, έχει δοθεί προσκλητήριο των μελών του πληρώματος .

Διαταγή εγκαταλείψεως του σκάφους

Άμεσα ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και στο σημείο έσπευσαν ρυμουλκά πλοιάρια από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Στην περιοχή έπλευσαν ακτοπλοϊκά και παραπλέοντα, τα οποί απομακρύνθηκαν από τα πληρώματα του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, συμμετέχουν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ομάδα ΜΥΑ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο ΠΝ και τέσσερα Ρυμουλκά.

Οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί

Σε εξέλιξη η περισυλλογή των επιβαινόντων στο πλοίο του ΠΝ- κατά πληροφορίες – περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και πλοίο ΠΝ, ενώ δύο τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.