Παράνομες συνταγογραφήσεις σε εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ από κύκλωμα με συνεργαζόμενους γιατρούς και χρήση ΑΜΚΑ βαριά νοσούντων καρκινοπαθών

Στα €539.847 ανέρχεται η οικονομική ζημία του ΕΟΠΥΥ, από κύκλωμα με συνεργαζόμενους ιατρούς οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε ιατρικούς φακέλους και ΑΜΚΑ βαρέως νοσούντων καρκινοπαθών, και εκτελούσαν παράνομες συνταγογραφήσεις

Για τουλάχιστον πέντε χρόνια- από τον Ιανουάριο του 2018- με δωροδοκίες και ψευδείς βεβαιώσεις εξαπατούσαν τον Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ), με παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, και προέβαιναν σε νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέκυπταν.

Όπως διακριβώθηκε, οι εμπλεκόμενοι, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μέσω δικτύου εταιρειών εισαγωγής και παροχής των επίμαχων προϊόντων, και παρουσίαζαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενοι τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Την παράνομη συνταγογράφηση πραγματοποιούσαν 29 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων – κυρίως ουρολόγοι και ανδρολόγοι- εν αγνοία των ασθενών σε Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων είτε από μέλη της οργάνωσης είτε από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων. Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν προβεί σε 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους Α.Μ.Κ.Α. 653 ασφαλισμένων- βαριά νοσούντων καρκινοπαθών, με τη συνολική ζημιά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να ανέρχεται σε €539.847 .

Για να αποφεύγουν τις υποψίες, τα μέλη του κυκλώματος, επέλεγαν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε βεβαρημένη υγεία. Όπως διαπιστώθηκε, σε μεγάλο αριθμό συνταγογραφήσεων αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, που αντιστοιχούσαν στους εμπλεκόμενους ή ήταν ανύπαρκτοι.

Το κύκλωμα, αποδομήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, κι έχουν ήδη συλληφθεί πέντε άτομα, ανάμεσά τους και πρώην αθλητικός παράγοντας στον οποίο αποδίδεται αρχηγικός ρόλος στο κύκλωμα, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται επίσης 33 άτομα.

Το κύκλωμα με δομή εγκληματικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενο το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει μέσω των εταιρειών τους, συγκάλυπταν την παράνομη δράση τους. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» οι οποίοι προέβαιναν σε αναλήψεις ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Όπως διακριβώθηκε, με αυτές τις “παρακάμψεις” προέβαιναν σε νομιμοποίηση των εσόδων τους, μέσω συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών τους στην Ελλάδα  και το εξωτερικό, καθώς επίσης χρηματοδοτούσαν τον αθλητικό σύλλογο του αρχηγικού μέλους του κυκλώματος στη Βόρειο Ελλάδα.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ., πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες που αντίκειται στα καθήκοντα του, έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, παράνομη διακίνηση φαρμάκων και παράνομη οπλοκατοχή, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των €120.000 .

Η παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος, είχε συνέπεια την απώλεια εσόδων και για επιχειρήσεις οι οποίες εισήγαγαν αποκλειστικά τα συγκεκριμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν στον Ανακριτή την ερχόμενη Τρίτη (05/12).