Οι ίντριγκες, και οι αντιζηλίες μεταξύ γυναικών σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αποβεί … “καυστικές”
Tο απύθμενο μίσος έχει καταγραφεί στα εγκληματολογικά χρονικά, να έχει ωθήσει κυρίως γυναίκες -ωστόσο υπάρχουν και αναφορές για άνδρες δράστες- τυφλωμένες από συγκεχυμένα ακραία συναισθήματα έρωτα, αγάπης, μίσους και οργής, να έχουν προβεί σε πράξεις εκδίκησης ή τιμωρίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ως μέσο έχει χρησιμοποιηθεί βιτριόλι, καυστικό υγρό ως παράγωγο χημικής ένωσης, που βρίσκεται στο εμπόριο, είναι ιδιαίτερα καυστικό και προκαλεί σοβαρά εγκαύματα καθώς καταστρέφει το δέρμα και εισχωρεί βαθιά μέσα στη σάρκα, σημαδεύει για πάντα τα θύματα, και γι αυτό το λόγο στις επιθέσεις έχουν στόχο το πρόσωπο.
Οι επιθέσεις με καυστικό υγρό, έχουν συνδεθεί ως πράξεις ακραίας έκφρασης μίσους με σαδιστική προδιάθεση και πρόθεση να προκαλέσει βλάβη στην εξωτερική εμφάνιση του θύματος, ως βασανιστήριο, ώστε να συνεχίσει τη ζωή του με την ανάμνηση της πράξης, που από την πλευρά του δράστη, πρέπει να τιμωρηθεί το θύμα. Πάντα – ή στο μεγαλύτερο ποσοστό- θύμα και δράστης έχουν προηγούμενο συσχετισμό μεταξύ τους, με την επίθεση με καυστικό υγρό, και είναι πάντα προμελετημένη .
Το βιτριόλι στην εγκληματολογία, έχει καταγραφεί ως “μέσο” εκδίκησης της προδομένης μνηστής, ή της ερωτικής απόρριψης και της απογοήτευσης – σε περιπτώσει με άνδρες δράστες – αλλά και η απειλή του «προστάτη» προς την πόρνη που δεν του παρέδιδε την είσπραξη. Οι αποκαλούμενες «βιτριολίστριες» στην ελληνική κοινωνία τη δεκαετία του ’50 μέχρι και το ’70, καταγράφονταν στο αστυνομικό δελτίο της εποχής ως επιθέσεις κυρίως για λόγους τιμής, με το βιτριόλι, να θεωρείται ως χημική ένωση των ερωτικών αντιζηλιών. Στη πάροδο του χρόνου, ανάλογα περιστατικά εξάλειψαν και όταν σημειώνονται ανάλογες επιθέσεις στα σύγχρονα χρόνια, αναφέρονται στο Αστυνομικό δελτίο και καταγράφονται από την επικαιρότητα.
Με αφορμή της επίθεση σε βάρος της 34άχρονης το πρωί της Τετάρτης (20/05-09.30) πηγές ενημέρωσης του NantiaReport.gr, αναφέρουν ότι οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλλιθέας, θεωρούν δεδομένο ότι δεν έχουν όλα τα πραγματικά δεδομένα του προφιλ και των επαφών της Ιωάννας. Καθώς εκφράζεται από τους Αστυνομικούς η πεποίθηση ότι μεταξύ θύτη και θύματος είναι αδόκιμο να μην υπήρχε συσχετισμός, όπως στις περισσότερες ανάλογες υποθέσεις επιθέσεων με καυστική χημική ουσία, και με δεδομένο ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής μαρτυρίες ή καταθέσεις να τους κατευθύνουν ώστε να οριοθετήσουν κύκλο υπόπτων που ενδεχομένως έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με την υπόθεση, θεωρούν ότι υπάρχουν προανακριτικά στοιχεία που μένει να ερευνηθούν.