“Οι διάλογοι της ντροπής και οι πρακτικές διοίκησης που είχαν στο μυαλό τους οι «ηγετίσκοι» του Π.Σ. είναι απολύτως καταδικαστέα και απέχουν ουσιωδώς από τον καθημερινό άοκνο αγώνα των πυροσβεστών”

Παράθεση προσωπικής θέσης Αξιωματικού του ΠΣ*

“Καθημερινά το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη τη χώρα μας επί 90 έτη επιτελεί με αυταπάρνηση το καθήκον του, ανταποκρινόμενο με τα όποια μέσα διαθέτει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που ανακύπτει σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου, και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, συμβάλλει στην εξασφάλιση της πολιτικής προστασίας και της πολιτικής άμυνας της Χώρας.
Κάθε φορά που φέρνουμε στο νου μας τις τραγικές εκείνες ημέρες της πυρκαγιάς, νιώθουμε οδύνη για τις 102 ψυχές που χάθηκαν τόσο άδικα. Η καταστροφή αυτή μας έχει στοιχειώσει σαν επαγγελματίες και σαν ανθρώπους.
Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τους διαλόγους της ντροπής και τις πρακτικές διοίκησης που είχαν στο μυαλό τους οι «ηγετίσκοι» του Π.Σ. είναι απολύτως καταδικαστέα και απέχουν ουσιωδώς από τον καθημερινό άοκνο αγώνα των πυροσβεστών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας.
Η πλατιά πλειοψηφία επιτελούμε το καθήκον μας συχνά με κίνδυνο της ζωής και της σωματικής μας ακεραιότητα πάντα με σεβασμό στον όρκο που δώσαμε και στον συνάνθρωπο μας και δεν πρέπει να αμαυρωθεί το πυροσβεστικό προσωπικό και το παρεχόμενο έργο του από μεμονωμένες συμπεριφορές που σφετερίζονταν την ιδιότητα του οργάνου του κράτους για άλλους σκοπούς.
Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη που ερευνά την υπόθεση και ευελπιστούμε την αποκάλυψη της αλήθειας.
Παράλληλα προκύπτει η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός αξιόπιστου, διαφανούς και αξιοκρατικού συστήματος κρίσεων και προαγωγών, βασισμένο στη συγκριτική και σφαιρική αξιολόγηση, ικανό να εξαλείψει τις αγκυλώσεις και τις εκτροπές του παρελθόντος όπου οι κρίσεις ήταν προϊόν διαφόρων δοβλετιών και επιρροών και φυσικά το κέντρο βάρους της αξιολόγησης των Αξιωματικών δεν ήταν ο ατομικός φάκελος και η υπηρεσιακή πορεία τους που θα στόχευε στην ασφάλεια της χώρας και στην αναβάθμιση της παρεχόμενης προστασίας προς τον πολίτη.”

_____________________________

* Μιχάλης Χαλαρής, Αξιωματικός ΠΣ