Τάνια Καμπούρη: «Η Γερμανία σε συναγερμό – Κλήση έκτακτης ανάγκης από μια αστυνομικό»|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

“Κλήση έκτακτης ανάγκης από μια Αστυνομικό”.. Ελληνικής Καταγωγής Αστυνομικού στη Γερμανία, με αφορμή τη βία που υφίστανται οι ένστολοι, κυρίων από μετανάστες.

Η ελληνικής καταγωγής Αστυνομικός Τάνια Καμπούρη έγραψε ένα βιβλίο για τη βία που υφίστανται οι Αστυνομικοί στη Γερμανία, κυρίως από μετανάστες. Μια εξιστόρηση από την οπτική γωνία εκείνων που διασφαλίζουν την τάξη.
Πριν από ένα χρόνο είχε καταγγείλει εγγράφων την ανάρμοστη συμπεριφορά που δείχνουν απέναντι στη Γερμανική Αστυνομία κυρίως άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Τότε ο αντίκτυπος ήταν μεγάλος, αλλά η ίδια δεν θέληση ποτέ να μιλήσει και να δώσει συνεντεύξεις για το θέμα.

ΤΑΝΙΑ_ΚΑΜΠΟΥΡΗ  Σήμερα, η Ελληνικής καταγωγής Αστυνομικός Τάνια Καμπούρη έχει καταγράψει τις εμπειρίες της σε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Η Γερμανία σε συναγερμό – Κλήση έκτακτης ανάγκης από μια αστυνομικό» με αναφορές στη βία- λεκτική και σωματική- που υφίστανται στο δρόμο τα όργανα της τάξης, κυρίως από νεαρούς μετανάστες.

«Εφεκτική στάση δικαστών»
Σε συνέντευξή της, στο Γερμανικό Ραδιόφωνο η Αστυνομικός συγγραφέας, Τάνια Καμπούρη περιγράφει τις συνθήκες εργασίας της όταν βρίσκεται με συναδέλφους της σε περιπολικό, την επιθετικότητα που βγαίνει ακόμη και από τη στάση του σώματος ορισμένων, όταν τους σταματά για απλό έλεγχο.

«Είναι δύσκολο» αναφέρει, “Προσπαθούμε βέβαια να μην κλιμακώνουμε την κατάσταση, μιλάμε με τους πολίτες, τους εξηγούμε γιατί τους σταματήσαμε, άλλοι πείθονται, άλλοι μας κατηγορούν ότι τους σταματάμε επειδή είναι ξένοι. Προσπαθούμε γενικά να κάνουμε τον τρόπο δουλειάς μας πιο διαφανή, πιο κατανοητό. Κάποτε βέβαια ξεπερνάμε τα όριά μας, όταν ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται και δεν αποδέχονται ότι έργο της αστυνομίας είναι να ελέγχει».

Η νεαρή Αστυνομικός με ελληνική καταγωγή, δηλώνει ότι δεν διακατέχεται από φόβο, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοί της. Ωστόσο, η δυσκολία έγκειται στο ότι, για ασήμαντη αφορμή, ένας απλός έλεγχος ταυτότητας μπορεί να καταλήξει σε τραυματισμό του πολίτη και του αστυνομικού. Τότε ο αστυνομικός θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ενώπιον δικαστηρίου για τα συμβάν.

Η Τάνια Καμπούρη διακρίνει “εφεκτική στάση” των Δικαστών σε συμβάντα που αφορούν σε αδικήματα σε βάρος Αστυνομικών, «Δεν είναι δυνατόν να φουσκώνει ο φάκελος ενός κατηγορούμενου, να μας εξυβρίζει, να μας προκαλεί σωματικές βλάβες και στο τέλος η υπόθεση να μπαίνει στο αρχείο ή ο κατηγορούμενος να παίρνει ποινή φυλάκισης με αναστολή και να αφήνεται ελεύθερος. Είναι αστείο αυτό που συμβαίνει σε μια δίκη», δηλώνει η νεαρή Αστυνομικός της Γερμανικής Αστυνομίας.

Καλή γνώση της γλώσσας, σεβασμός στις αξίες»
Η Τάνια Καμπούρη υποστηρίζει ότι το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει ο μετανάστης συμβάλει στην κακή συμπεριφορά του απέναντι στα όργανα της τάξης.

«Πολλοί μουσουλμάνοι, νεαροί άνδρες, μεγαλώνουν σε αρχαϊκές οικογενειακές δομές, όπου επικρατεί η βία, όπου η γυναίκα δεν έχει ίσα δικαιώματα με τον άνδρα. Ένα μαχαίρωμα ανάμεσα σε μετανάστες μπορεί να έχει ως αφορμή τη χαμένη τιμή, κάτι που στο δικό μας πολιτισμικό κόσμο είναι αδιανόητο, αλλά στο δικό τους θεωρείται φυσιολογικό» επισημαίνει η Τάνια Ταμπούρη στη συνέντευξη με τη Γερμανική Ραδιοφωνία.
«Η δική σας οικογένεια έρχεται από την Ελλάδα, Τι μπορούν να μάθουν οι μετανάστες από εσάς», τη ρωτά ο γερμανός δημοσιογράφος;

«Ότι έχω ενσωματωθεί πλήρως, ότι η οικογένειά μου σεβάστηκε τον περίγυρο και συμμετέχει στη γερμανική κοινωνία, ότι έμαθε τη γλώσσα και έκανε φιλίες με Γερμανούς».

Η Τάνια Καμπούρη θεωρεί τη γλώσσα πολύ σημαντικό εργαλείο όπως και το σεβασμό στο γερμανικό αξιακό σύστημα. «Παρόλα αυτά πρέπει να μένει κανείς Έλληνας ή στον πολιτισμό μέσα στον οποίο γαλουχήθηκε, και να σέβεται τους κανόνες σε αυτήν τη χώρα».

Πηγή- DLF/Κρίστοφ Χαϊνεμαν/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport