Ο “Maximus”είχε επαφές με Αλ Κάιντα| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και απευθείας επαφές με τον αρχηγό της οργάνωσης στο Ιράκ, Abu Musab al Zarqawi, φέρεται πως είχε ο 29χρονος Mirsad Bektasevic, που συνελήφθη την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη.

image
Ο Mirsad Bektasevic στη δίκης του στο Σεράγεβο (2006). Μαζί με τους συνεργούς του σκόπευε να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε κτίριο ευρωπαϊκής πρεσβείας.

Κατάγεται από τη Βοσνία, είναι κάτοχος σουηδικού διαβατηρίου και εντοπίστηκε από αξιωματούχους υπηρεσιών ασφαλείας στον σταθμό των ΚΤΕΛ μαζί με 20χρονο υπήκοο Υεμένης. Κρίθηκαν ύποπτοι και ελέγχθηκαν από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρήκαν στην κατοχή τους δύο μαχαίρια και έναν αορτήρα πολεμικού όπλου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή, ωστόσο ο εισαγγελέας τους άσκησε συμπληρωματική δίωξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Η απολογία τους ενώπιον του ανακριτή ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, στις 12 μ. Αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίζονται ότι προορισμός τους ήταν χωριό του Εβρου, το οποίο θα επισκέπτονταν ως τουρίστες.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ωστόσο επισημαίνουν ότι ο 29χρονος ήταν καταχωρισμένος στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (Schengen Information System – SIS) ως ύποπτος για ισλαμιστική τρομοκρατία και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι σκοπός των δύο ανδρών ήταν να ταξιδέψουν στη Συρία ή το Ιράκ και να ενταχθούν σε ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρίνιζαν χθες ότι ενώ για τον 29χρονο είχε προβλεφθεί το μέτρο της διακριτικής επιτήρησης, οι αρχές ασφαλείας της Σουηδίας δεν ενημέρωσαν –ως όφειλαν– τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αρχές για τις κινήσεις του Bektasevic. Ο 29χρονος και ο νεαρός υπήκοος Υεμένης που τον συνόδευε (είναι άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ε.Ε.) ταξίδεψαν αεροπορικώς από τη Σουηδία στην Ελλάδα στις 22 Ιανουαρίου και συνελήφθησαν την 28η Ιανουαρίου στον Εβρο.

Τον Οκτώβριο του 2005
Ο Bektasevic είχε συλληφθεί τη 19η Οκτωβρίου 2005 σε σπίτι της οδού Poligonska στο Σεράγεβο. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει στο εσωτερικό του μια αυτοσχέδια ζώνη με εκρηκτικά, έναν πυροκροτητή, 18 κιλά εκρηκτικά και ένα βίντεο στο οποίο δύο άνδρες με κουκούλες εμφανίζονταν (καθισμένοι ανάμεσα σε όπλα και εκρηκτικά) να απειλούν με επιθέσεις στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ και Κροατίας που είχε δημοσιεύσει το 2006 το Associated Press, ο 19 ετών, τότε, Bektasevic γνωστός με το προσωνύμιο «Maximus» είχε διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της στο Ιράκ Αl Zarqawi. Μετά τη σύλληψή του στο Σεράγεβο είχαν εξαρθρωθεί πυρήνες ισλαμιστών τρομοκρατών σε Δανία και Αγγλία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Betkasevic και οι συνεργοί του σκόπευαν να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε κτίριο ευρωπαϊκής πρεσβείας. Ο «Maximus» καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη, τα οποία εξέτισε αρχικά στη Βοσνία και στη συνέχεια σε φυλακή της Σουηδίας απ’ όπου αποφυλακίστηκε τον Μάιο του 2011. Σύμφωνα με σουηδικές πηγές ενημέρωσης, το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα κατηγορήθηκε για μικροπαραβάσεις και παράνομη οπλοκατοχή, ενώ την ημέρα αναχώρησής του από τη Σουηδία με προορισμό την Αθήνα, ο Bektasevic δικαζόταν στη Στοκχόλμη για την κλοπή 80 λίτρων Diesel από βενζινάδικο έξω από τη σουηδική πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ, ένας 36χρονος Ιρακινός συνελήφθη την Κυριακή στο «Ελ. Βενιζέλος» προερχόμενος από Κωνσταντινούπολη καθώς κατά τον διαβατηριακό έλεγχο προέκυψε ότι το διαβατήριο που είχε στην κατοχή του είχαν κλέψει τον Ιούνιο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών στην επαρχία Νineveh του Ιράκ. Ανακρινόμενος, ο 36χρονος που ζει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα δήλωσε ότι το «επίμαχο» διαβατήριο του έστειλε ξάδελφός του από το Ιράκ καθώς ο ίδιος αδυνατούσε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας (είχε απαγόρευση εξόδου) μετά την καταδίκη του το 2008 για διακίνηση αλλοδαπών. Σχετικά με το ταξίδι του στην Τουρκία, είπε ότι σκοπός του ήταν να αγοράσει ξυλεία για εταιρεία κατασκευής επίπλων που διατηρεί με δύο ξαδέλφια του στο ιρακινό Κουρδιστάν.


*Έντυπη “Κ”- Γιάννης Σουλιώτης